Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 2 april 2013

Plannen voor de zomer

Laatst berichtte ik over de korting kaart van de NS en daaraan te koppelen een kaart voor mensen van 60 jaar en ouder. Als ik dat voor 1 mei regel, kan ik 7 dagen vrij reizen door Nederlandvoor 43 euro!
Dat lijkt me toch wel erg leuk!
Ik wil bijvoorbeeld wel eens weer een aantal Friese steden bezoeken. Lang, erg lang geleden, reed ik eens een dagje samen met mijn pa in de DAF naar Stavoren en Hindeloopen, we zijn toen ook nog in Workum geweest. Pa wilde mij eens wat kleine Friese steden laten zien. Wanneer dat was? Ik denk ergens rond 1965. In 1987 ben ik met de boot overgestoken van Enkhuizen naar Stavoren. Toen fietste ik op een tandem met man en oudste dochter die tijdens deze vakantie 1 jaar werd, rond het IJsselmeer. Dochter voorop in een fietszitje en de fietskar er achteraan gekoppeld. Een paar jaar later, in 1989, ben ik vanuit een werklozenproject voor vrouwen nog eens met een busreisje daar in die buurt geweest en deden we een stuk van de âldfaers erf route.
Dit is een mooie gelegenheid om bijna gratis daar naar toe te gaan. Doen, lijkt mij! Met de trein kan ik naar Stavoren, Hindelopen, Workum en IJlst en als ik nog puf heb, kan ik Sneek ook nog meepakken. Afgelopen zomer heb ik de fiets meegenomen op een Arrivatrein. Toen heb ik door mijn geboortestad Leeuwarden gefietst. Dat is meenemen van de fiets is geen slecht idee. Voor €3,50 kan ik een dag de fiets meenemen.

Ooit, nog voordat ik kinderen had, kreeg ik een keer een 1e klas dagkaart cadeau. Toen ben ik naar Schin-op-Geul in Zuid-Limburg gereisd en wandelde door de heuvels naar Valkenburg en vervolgens deed ik nog een stadswandeling in Maastricht. Een jaar of 6 geleden heb ik dat nog met mijn jongste dochter gedaan. Je kon in de zomer een zomertoerkaart kopen waarop je 3 dagen vrij kon reizen. Oudste had nog 1 dag voor 2 personen over en wij mochten daarmee op stap. Nadeel: het is zo ver vanuit Groningen, heen en terug zit je ruim 9 uren in de trein. Voordeel: Zuid-Limburg geeft voor mij het helemaal gevoel in het buitenland te zijn. Het is iets totaal anders dan het vlakke Groningse land.

Wat ik ook nog wel eens wil doen, is oude Zuid-Hollandse steden bezoeken. Ik ben er nog nooit geweest. Een vriend van mij was jaren geleden heel enthousiast. Ik ben geen shoppingbeest, integendeel, het gaat mij om mooie oude panden, leuke grachtjes. Dus misschien Delft, Gouda en Leiden of zo? Ik heb geen idee, ik ben er totaal niet bekend. Als jij suggesties hebt voor een leuke stad die historisch gezien de moeite waard is, dan zou ik het heel leuk vinden om een reactie te krijgen. Misschien is dan een fiets huren ook nog niet zo'n slecht idee.

28 opmerkingen:

 1. Leiden en Gouda zijn naast winkelen ook leuk om te bekijken. Wij zijn een paar weken geleden in alkmaar geweest en ik moet zeggen dat was heel er leuk. Op het eerste gezicht vond ik er niks aan, maar eenmaal daar vond ik het erg leuk. We hebben een stadswandeling gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou Delft nog even laten voor wat het is het ligt geheel overhoop door de aanleg van een spoortunnel. Leiden is prachtig, Gouda ken ik niet zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leiden zeker en ook Gouda is de moeite waard, vooral de prachtige ramen in de kerk. Utrecht is ook erg leuk. Delft zou ik inderdaad even bewarem. Dordrecht is ook erg leuk. Mooi museum

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en met de Hanzelijn ben je ook veel sneller in Amsterdam. Als je de massa's een beetje vermijdt een fantastische stad

   Verwijderen
 4. Ik zou zeggen Delft! Mooie stad met veel historische gebouwen, misschien een rondvaart?! Ja er wordt gebouwd maar als voetganger/fietser heb je er weinig last van! Want waar de zooi is was vroeger parkeerplaats/spoorviaduct! Dus...Delft. En een bonus is er zijn veel bankjes op mooie plekjes je eigen boterham kan opeten!
  Groet, Sam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haarlem is erg mooi met genoeg bezienswaardigheden evenals Dordrecht. Volgens mij kun je maar een gratis kaartje per 2 maanden inzetten en het 7de kaartje is vrij inzetbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, die voorwaarden kende ik nog niet. Het is goed dat je dat noemt, want dat betekent dat ik mijn uitstapjes over het jaar moet spreiden. Elke 2 maanden ééntje en nog eentje extra in de zomervakantie.

   Verwijderen
 6. Leuk zeg! Zeven dagen gratis reizen! Zo kom je nog eens ergens. En ook leuk om binnen eigen land te reizen. Krijg jij ook korting op de fiets dan, want ik dacht een fiets meenemen duurder was?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf Leidenaar en woonachtig in Leiden kan ik je deze stad voor een dagje aanbevelen! Prachtige stad met veel leuke monumenten en een prachtige Hortus. Maar die hebben jullie in Haren ook! Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We zijn vorig jaar in Delft geweest. Mooie, sfeervolle oude stad!
  Bedankt voor je tip over Limburg, lijkt me leuk om daar eens heen te gaan.

  groet, Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gouda..! Dat stadje moet je echt een keer bekijken. Ik heb er 10 jaar gewoond met veel plezier. Heeft een prachtige historische kern: een prachtig marktplein met midden op het plein het stadhuis. En daar vlakbij de langste kerk van NL: de St Jan, superberoemd om zn gebrandschilderde ramen. Echt de moeite waard. Verder leuke grachtjes, gezellige straatjes en leuke cafeetjes en winkeltjes. Dit alles is een paar minuutjes vanaf het station. Het station is trouwens een intercitystation, je kunt er rechtstreeks van Leeuwarden, Groningen etc komen.
  Kortom: een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als geboren en getogen (tot 22 jr) Amsterdamse raad ik die dat natuurlijk als eerste aan. Maar ik heb jaren in Delft gewerkt en dat is een heel goede tweede. Vooral omdat het vrij compakt is en van de opbrekingen heb je weinig last, is alleen dat stukje oversteken en je bent in de binnenstad. Op don derdag is de hele markt "markt" en die kan ik je ook aanraden, echt nog een diverse markt en niet zoals veel anderen kleding en kleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weet je wat ook een erg leuke stad is: Utrecht! Heerlijk winkelen en dwalen langs de grachten
  Mijn zoon en schoondochter wonen er, ik zelf niet hoor! Maar daardoor komen we nog al eens in Utrecht!je kunt bij het VVV een wandelroute halen, bijv een grachtenwandeling. Erg leuk! En Delft is ook erg gezellig. Maar de halve stad ligt overhoop, omdat er gewerkt wordt aan een nieuw station en spoortunnel. Het centrum van Delft is nog wel goed te doen hoor.
  groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zutphen en Deventer zijn ook erg de moeite waard. Maar 2 uur met de trein. Misschien is een OV-fiets iets voor jou straks. 3 euro per rit, geen borg, kost 10 euro per jaar. Het zijn goede fietsen

   Verwijderen
  2. Deventer, kan ik ook van harte aanbevelen!

   Verwijderen
 12. Leiden, Gouda en Delft zijn alle drie de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kinderdijk of Schiedam, beiden met veel molens

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben in Leiden de stadswandeling "langs Leidse hofjes" gedaan. De wandeling start vanaf het NS-station. Als je wilt, kan ik het boekje wel naar je opsturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nijmegen natuurlijk! Nederlands oudste stad! Niet alleen de stad is een plaatje aan de Waal, gezellige winkels maar ook de (ooij-)polder is fantastisch om te wandelen of te fietsen. Ook de kant van berg en dal is prachtig! Zo heuvelachtig dat je je in het buitenland waant! De vierdaagse is niet voor niets in nijmegen ;-)

  ( overigens ben ik ook erg gek op Den Bosch en Zutphen. Ook hele leuke stadjes/stad)

  Sophie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Sophie: mijn broertje woont al bijna een kwart eeuw in Nijmegen, eerst in de benedenstad, nu in de buurt van de Sint Annastraat. Van de "koude" kant woonde een schoonzuster tussen 1985 en 2010 in Berg en Dal, dus die regio is niet nieuw voor mij. Ik heb al vele wandelingen gemaakt door de heuvels, langs de rivier en door de stad. Natuurlijk ga ik vast wel eens bij broertje langs, maar Nijmegen staat niet op mijn lijstje van nieuw te ontdekken steden.

   Verwijderen
  2. Maar prachtig he? Wel grappig, ik heb 15 jaar in bottendaal en een zijstraat van de Anna gewoond. Ben sinds een paar jaar de Waal over!

   Groet,

   Sophie

   Verwijderen
 16. De Hanzesteden zijn bijna allemaal erg mooie, oude steden. Breda, Den Bosch. Veere, Middelburg en idd Leiden, Delft, Gouda, Haarlem. Ik doe, met een paar vrienden, elk jaar een stad en sommige jaren twee steden aan. Via VVV kopen we een of meer stadswandelingen, altijd weer genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik kan je rondleiden door Leiden (heb er lang gewoond) en Delft (idem, net iets minder lang). Leuke steden, met veel gratis te genieten. Een tip in Leiden zou zijn om op het dakterras van de V&D aan de Breestraat te gaan zitten; buiten (echt buiten, dus niet geschikt bij kou of storm!). Maar dat kost je dan wel een consumptie. Je hebt vanaf dat dakterras buiten een prachtig uitzicht over de stad.

  Delft heeft zeker ook veel mooie plekken om gewoon gratis van te genieten. Maar ik ken (nog) geen gratis hoge uitzichtplek. (Iemand anders?).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik reis met mijn keuzedagen meestal naar steden, zo ben ik 2 weken geleden naar Delft geweest. Omdat ik ook een museumkaart heb, zoek ik dan een stad uit waar ook een mooie tentoonstelling is. Ook Groningen bezocht met de tent. Nordic Art ( prachtig) via Leeuwarden terug naar Twente. Utrecht bezoek ik elke keer als er een mooie tentoonstelling in het Catharijne Convent is, trouwens daar ook een keer een rondvaart gemaakt. Den Haag vind ik ook erg mooi/gezellig. Op donderdag is daar altijd een boekenmarkt buiten. De meeste tripjes beschrijf ik ook op mijn weblog, categorieën: Gezellig uitje, Steden, Kunst en Cultuur. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het Bergkwartier in Deventer is ook prachtig en inderdaad 1x per 2 maanden reizen maar de tijd gaat zo snel dat ik steeds moet denken o ja: ik moet mijn reis nog opmaken! Maar ik reis ook wel met 40 % korting op vrijdagen zelfs wel voor het volle pond, maar dan een klein stukje als ik eerder dan 9 uur weg wil. Dus inchecken, uitstappen, uitchecken en met de keuzekaart verder of opnieuw inchecken met 40%korting Denk er wel aan altijd je keuzekaart laten afstempelen in de stempelautomaat!!
  En handig is automatisch opladen op de kaart te bestellen, als je meer wilt weten gewoon vragen bij het loket van het Groningse station.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hallo zuinig aan,

  ik zou als ik jou was naar rotterdam gaan met de trein fiets mee,Rotterdam is eigenlijk niks aan ja de euromast,maar geloof wel prijzig entree,ik zou van centraal station fietsen naar de erasmusbrug en de watertaxi nemen naar ridderkerk,of fietsen 45 min dan het driehoeksveer nemen naar kinderdijk en heerlijk gaan fietsen langs de molens door de alblasserwaard en dan de lek oversteken naar lekkerkerk je heb daar ergens een bed and breakfast aan de dijk en dan een dag door de krimpenerwaard fietsen naar gouda.
  ik woon zelf in ridderkerk maar heb familie in lekkerkerk en gouda en ik heb in lekkerkerk een oud huisje die wij gebruiken als zomer huisje 45 minuuten van ons huis met de scooter en je bent heerlijk op vakantie,koeien verse melk en kaas bij de buren halen dat is voor mij vakantie.

  veel sucses met het zoeken voor een geschikte vakantiestek.

  hartelijke groet,
  D Nobel

  BeantwoordenVerwijderen