zaterdag 6 april 2013

Geld op de bank of in een oude sok?

Met alle gedoe rond banken die dreigen om te vallen en internetsaldi die niet kloppen zou je bijna
denken dat het beter is om je geld in een oude sok te stoppen en onder je matras te leggen.
De afgelopen dagen is er voortdurend wat. De storingen schijnen nu wel degelijk veroorzaakt te worden door internetcriminelen die het voorzien hebben op onze bankgegevens en het geld van jou en van mij willen stelen. (Bron: NOS)

Toen ik een kind was, bestond het internetbankieren en betalen via internet nog helemaal niet. Mijn vader kwam met zijn loonzakje thuis, dat geld werd zorgvuldig geteld en in potjes gestopt: voor het ziekenfonds, voor de boodschappen, voor de hypotheek, voor gas en licht. Ik heb geen idee hoe dat geld vervolgens bij de hypotheekverstrekker terecht kwam of bij het energiebedrijf. Is er iemand die weet hoe dat ging? Toch via de bank? Of op een andere manier? De ziekenfondsman kwam maandelijks langs om het geld op te halen,dat weet ik. Ik kreeg zakgeld voor in mijn spaarpot. Met die spaarpot ging ik naar de bank en dan kwam het geld op een spaarbankboekje. Dat deed ik zelf vanaf ongeveer 10 jaar. Geen legitimatie, verder helemaal niets. Misschien had ik wel begeleiding nodig van een ouder om geld van mijn spaarrekening af te halen, maar sparen bij ons voor de toekomst en die toekomst was nog lang niet aangebroken, dus er kwam alleen geld bij.

Nu bestaat er zoiets als virtueel geld, plastic geld. Ik ontvang mijn salaris en dat kan ik zien aan mijn banksaldo. De meeste betalingen gaan via de bankrekening, daarvan krijgt niemand daadwerkelijk het geld in handen. Alleen de boodschappen betaal ik meestal met contant geld. In feite is dit een fractie van mijn salaris. Ik verdien zo'n 1500 netto per maand (+ vakantietoeslag + zorgtoeslag). Daarvan besteed ik ongeveer 10% contant, de rest gaat allemaal digitaal ergens naar toe.

Het is nu zo onrustig, worden de banken aangevallen door internetmisdadigers? Wat moet er nu gebeuren met mijn geld op mijn (spaar)rekeningen?
Ik ga er voorlopig vanuit dat mijn geld veiliger op de bank is dan in een oude sok. Inbrekers hebben veel ervaring met geld vinden in huis, volgens mij hebben die je geld zó gevonden, ook al ligt het in de vriezer, onderin de kattenbak (zorgvuldig verpakt, dat natuurlijk wel), in de broodtrommel, in je piano of onder je matras. Ik denk dat inboedelverzekeringen geen diefstal van flinke sommen contant geld vergoeden. Dus bij inbraak ben je behoorlijk gedupeerd.
Ook mis je rente op spaartegoeden. Nou weet ik wel dat de spaarrente niet zo hoog is, maar het is toch nog altijd minstens 2%. Stel je hebt 20000 spaargeld, dat zou je  per jaar 400 euro rente opleveren. Dan zou het toch jammer zijn dat je die rente mist doordat je het geld daar onder je matras ligt?

13 opmerkingen:

  1. bij ons thuis ging dat net zo , de huur werd alvast in het huurboekje gestopt en werd dan later door de huurbaas opgehaald. voor de rest was er ook nog de ziekenfondsloper. en dan was er nog een stortingsdienst voor het gas en zo, we waren al modern geen gasmuntjes meer. ik praat over zwolle jaren 50. een fijn weekend! gezina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt een kluisje kopen voor in huis. Wij hebben die al jaren. Daar zitten ook belangrijke papieren in zoals eigendomsbewijs eigen huis, testament, diploma's en oude geërfde sieraden. Die Kluis moet je dan op een veilige plaats installeren. Geld in deze kluis wordt tot € 2.500 vergoed door de verzekering. Dat bedrag achter de hand is in elk geval handig voor als er weer eens niet gepind kan worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb altijd contant geld in huis. En een voorraad, dus heel vlug hebben ze mij niet te pakken als ik niet kan pinnen.
    En volgens de berichten op teletekst hebben de criminelen niet ten doel je geld te pakken maar alleen op het systeem plat te leggen en dat was bij ing en bij ideal. Het systeem waar je kunt betalen bij webwinkels. Van dit systeem maken alle banken gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Welk rentepercentage dan ook is altijd meer dan geen rente. Maar mijn laatste rondje rente vergelijken (twee weken geleden) bij veilige banken (= met garantie en gewoon Nederlands ed) was de conclusie dat minstens 2 procent helaas wishful thinking is geworden. Je mag nu heel heel erg blij zijn met 2%! Bij de meeste banken kwam ik nu pas in de richting van 2% met bonusregelingen of beleggen naast sparen. Veel meer dan 1,60% hoef je op het moment niet meer te verwachten lijkt het.
    Mijn moeder zei al voor de gein: nog even en dan willen de banken best je spaargeld bewaren voor je maar daar moet je dan net als bij een lopende rekening wel voor gaan betalen... Heel eerlijk gezegd zou mij het nu haast niet eens meer zo verbazen.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Lily: je kunt nog wel veilig sparen met net iets meer dan 2% rente. klik daarvoor eens hier: http://www.vanspaarbankveranderen.nl/sparen/rentemeter

      Verwijderen
    2. Waarschijnlijk kun je niet klikken, maar moet je de link kopiëren en plakken.

      Verwijderen
  5. Woningbrand is nog zo'n risico voor baar geld...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je kunt ook goud, diamanten of je geld investeren in Kunst, antieke meubelen enz. enz. Voor kleine kostbaarheden kun je een kluisje huren bij een bank. Hier kun je ook kontant geld bewaren mocht je in geval van nood cash nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ga er ook maar van uit dat het veilig is op de bank, wat moet je anders? Maar vervelend is het wel, er is toch een soort onrust, twijvel gezaaid die ik moet onderdrukken in mezelf...Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik heb overschrijvingskaarten aangevraagd en de portvrije enveloppen alvast meegekregen van de ING.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn opa "liep" vroeger de huur. Bij iedere woning langs om geld te innen....Mijn (inmddels overleden) buurman kende mijn opa nog....Dus..kun je nagaan hoelang die beste man hier gewoond heeft... Ik heb mn schoonmoe al gevraagd of ze een grote sok voor me wil breien... Ik heb niet megaveel geld, zoals een halve ton ofzo, maar het geld dát ik heb, vind ik wel veel en ik zou het zonde vinden als dat zomaar verdwijnt... Ik laat het nog wel op de bank staan, alhoewel voor de rente hoef ik het niet te doen, maargoed, beter íets dan niets zeg ik dan maar.

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Alles wordt zo onzeker de laatste tijd. het is een angstig idee met alle veranderingen. Hopelijk valt het allemaal mee en is ons geld gewoon veilig op de bank!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Electra kwam in mijn jeugd iemand voor om het benodigde geld te halen. En voor de hypotheek bracht ik het geld naar de spaarrekening en als ik -toen nog per half jaar- dit af moest rekenen ging ik naar de bank. Geld van spaarboekje en de hypotheek betalen.
    Maar toen werd je bij een bank nog behandeld als een VIP. Nu mag je blij zijn als er een glimlach is bij binnenkomst en dan hand in de zak. Oh wat erger ik me daaraan. Als je ten dienste staat van je medemens dan horen je handen niet in je zakken. Heb het goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.