Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 30 juni 2013

Bezuinigen en geld overhouden – hoe houd je het vol?

Bij bezuinigen en zuinig leven is het belangrijk om een lange adem te hebben, korte tijd bezuinigen levert weinig op. Een (hypotheek) schuld wegwerken of een buffer opbouwen, of gewoonweg leven van weinig inkomen omdat er niet meer is, is een kwestie van volhouden.

Hoe voorkom je dat zuinig leven aanvoelt als een soort straf?
Ik heb een heleboel tips om prettig te leven en toch te bezuinigen.
- Maak van bezuinigen een sport. Lukt het om in vergelijking met afgelopen jaar nog meer energie te besparen? Dan heb je het uitstekend gedaan. Wees trots op je resultaten, het maakt niet uit of anderen nog zuiniger kunnen.

- Als ik weer eens voor bijna niets een leuke inkoop gedaan heb bij de kringloop, dan ben ik de koning te rijk. Een leuk en handig kastje, een mooie mok, een leuk sjaaltje, een geweldige lap stof, mooi bestek. Allemaal dingen bijna voor nop, waar jij nog jaren plezier van kunt hebben. Je koopt weinig. Geniet van de aankopen die je wèl doet.

- Gun jezelf leuke dingen. Wat een mens leuk vindt is voor iedereen verschillend: een uitstapje naar een museum, een dag naar het strand, een luie vakantie, een lekker etentje, een mooie plant, een fijn boek. Noem maar op. Belangrijk is om jezelf zo nu en dan dingen te gunnen, je bent het waard om verwend te worden. Daarbij moet je bedenken dat je jezelf ook kunt verwennen, het hoeft niet altijd van een ander te komen. Maar ...... verwen jezelf niet dagelijks/wekelijks.

- Stel je doelen niet te hoog. Het is heel teleurstellend en demotiverend om te merken dat je je gestelde besparingsdoelen niet kunt halen. Te hoge doelen, maken dat je er mee ophoudt en dat is niet de bedoeling van je nieuwe, zuinige leven. Begin stapje voor stapje. Het is een heerlijk gevoel om je doelen wèl te halen en te zien dat je het kunt. Als je doelen echt te bescheiden zijn, kun je ze altijd nog naar boven bijstellen.

Na verloop van tijd zul je merken dat zuinig leven een gewoonte is geworden, dat kan even duren, maar die tijd komt echt. Dan valt het jezelf niet eens meer op dat je zuinige keuzes maakt en geld bespaart, dan is dat helemaal normaal.
Dan is je houding anders, dan denk je: hoezo bezuinigen? Ik geniet toch van het leven en ik heb het toch hardstikke goed?
Als je op zo'n moment in je leven bent gekomen, verbaas je je over mensen die niet zuinig leven en kopen om het kopen.

12 opmerkingen:

 1. Wat een fijn en positief bericht.Had ook genoten van je LBU (low budget uitstapje) met de trein laatst. Zijn dat ook niet de leukste dingen om te doen? Zo als ook een mooie fietstocht door het Grunniger land en dan een ijsje in de zon eten bij Moeke Vaatstra?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zuinig leven en consuminderen was voor, jaren geleden, noodzaak om met één inkomen rond te komen. Toen was het echt van 'moeten'. Nu, jaren later : huis is afbetaald, kinderen hebben gestudeerd en zijn het huis uit, man kreeg promotie én loonsverhoging op het werk.... hebben we het financieel veel ruimer maar toch blijven we leven op de manier van 'toen'. Ik zie het consuminderen als een hobby, een sport en heb er altijd plezier in om te zien hoeveel wij kunnen met weinig geld zonder naar onze normen te moeten inboeten aan comfort.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooi stukje. Alleen is het jammer dat veel doelen regelmatig onder de loep moeten worden gehouden, om bij te stellen. Zo viel het mij laatst op dat ik weinig fruit kocht ivm de hoge prijzen. Dit vond ik dus een slechte bezuiniging en nu kies ik wel overwogen, ook wel een beetje prijzig fruit, waar ik ook écht voor ga zitten om het op te peuzelen.
  Als je alleen al kijkt naar de energieprijzen, hoe hoog die alweer zijn geworden in een paar jaar tijd. Nu is het wel zo, dat als je op dezelfde verbuik-voet was doorgegaan, je inmiddels een mega rekening had gehad, maar je moet nu wel heel minimaal verstoken/verbruiken wil het prijstechnisch gezien ook daadwerkelijk wat opleveren voor je onder de streep. Laten we dan ook vooral ook niet de vaste energie kosten vergeten. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen, waar de prijsverhogingen van vaste lasten enorm zijn.
  Maar het is idd wel een beetje een sport (met grenzen), om voordelig te scoren. Hoewel ik, als oud ondernemer, nooit ga afdingen in een winkel om een lullig dingetje. Dat kan ik niet over mijn hart halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mijn hele huwelijk al zuinig geleefd. Domweg omdat ik het hebben van een buffer belangrijker vind dan luxe te leven. Luxe leven interesseert me niet.Wat dat betreft is zuinig leven mijn tweede natuur.Na 13 jaar huwelijk had ik 52000 gulden overgehouden van een bouwvakkersinkomen zonder kasboek of enig inzicht in mijn uitgaven. Ik koop wat ik nodig heb en soms wat ik graag wil hebben.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben net begonnen met consuminderen. Het is op dit moment nog heel goed opletten, voor je het weet val je weer in de oude gewoonten terug. Maar het is idd een sport, nooit geweten wat we maandelijks een paar honderd (!) euro opzij kunnen zetten, maar dat gaat nu zonder al te veel problemen. Pfff als ik erover nadenk wat we de afgelopen jaren over de balk hebben gegooid.......

  Het helpt ook heel veel om erover te lezen. Als ik een zwak moment voel, pak ik oa jouw blog er even bij, dan gaat het meteen een stuk beter!

  Dank je voor je inspiratie!

  Git

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou intussen niet anders meer willen, wat verspillen mensen veel geld! Ze denken ook nog dat het ze gelukkiger maakt maar ik zou bijna zeggen: het tegendeel is waar. Ik verheug me weer enorm op de bramen die komen gaan en nu alvast hun vele,vel bloemen laten zien. Kan ik weer een jaar van ontbijten ( In de kwark). Zalig! Heb gisteren zelf eierkoeken gebakken, 26 stuks voor 2 euro. Per 2 verpakt in de vriezer en ieder weekend haal ik er een zakje uit: 4 cent per eierkoek, waar koop je dat enne..... ze zijn ook nog eens veeeeeeel lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad een kwestie van lange adem hebben en trots zijn op ieder stapje dat je doet. Wij moeten het nu ook met minder doen en het gekke is...dat dat beter gaat dan ik dacht omdat het voorheen nooit echt lukte. Ik wilde wel, maar het ging gewoon niet. Nu moet ik ook wel zeggen, de kinderen zijn ouder, een uit huis, de andere gaat weer studeren, dus het uitgave patroon wordt anders ivm bijbaantjes etc. En nu lukt het voorlopig al bijna anderhalf jaar. Dus goede moed voor de toekomst. Maar ik moet ook zeggen, het lezen van jouw blogjes en van de anderen is ook echt een stimulans om het vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mij klopt het wel wat je zegt. We hebben in de studententijd zo zuinig gellefd dat we flink overhielden toen we er halverwege de studie bij gingen werken. Na 2 jaar hadden we toen 5000 gulden gespaard. Voor 9000 gulden+ de kosten konden we toen een huisje kopen op het groninger platteland ( 40 jaar geleden) De andere 5000 konden we toen lenen, deels via een soort starterslening en deels via mijn vader. Na nog weer 3 jaar hadden we de lening afgelost en al een beetje verbouwd. Nog weer 3 jaar later moesten we verhuizen ivm het werk en konden we met het geld wat we vingen met dit huis, weer een leuk huisje kopen. Zo hebben we altijd weer wat gespaard en ook toen we later groter gingen wonen hoefden we niet erg veel te lenen en konden we snel weer aflossen.. Dat geeft rust in je leven. Nu kunnen we de kinderen weer geld lenen, geeft hun weer rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De vervreemding wordt bij mij steeds groter als ik zie hoe anderen met bijvoorbeeld eten omgaan of zomaar van alles aanschaffen en dan ook nog tegen mij aan gaan tetteren dat dat ècht ,ècht moet.
  Ben zo benieuwd hoe anderen "daar mee omgaan " ;-)
  Groet Maamke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor je berichten op mijn blog Zuinigaan.

  In 1989 ging ik het ouderlijk huis uit en doordat ik 100% ben afgekeurd altijd zuinig moeten leven. Het is mijn tweede natuur geworden en natuurlijk door de situatie gedwongen zou ik niet anders willen. Natuurlijk zou ik meer geld willen hebben, dat zou het leven makkelijker maken. Maar ook als ik meer geld zou hebben en zuinig leven niet meer zou hoeven, zou ik deze levensstijl houden.

  Zuinig zijn hoort gewoon bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is soms moeilijk vol te houden, daar ben ik zeker overtuigd van!
  Ik merk het zelf ook, rondkomen word moeilijker en alles lijkt duurder te worden.
  Nu deze maand de uitdaging van €200 per maand te besteden aan boodschappen. Ik hoop dat het gaat lukken!
  Heb mezelf ook het plan gesteld meer geld op de spaarrekening te zetten, hoe minder er op de rekening staat hoe minder ik kan uitgeven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de basis producten heb is het halve werk

   Verwijderen