zaterdag 17 augustus 2013

Handenvol pillen

Tot 1993, twintig jaar geleden dus, slikte ik helemaal geen pillen.
Niets!
Met  de anticonceptiepil was ik rond mijn 27e al gestopt, omdat ik er volgens de huisarts een hoge bloeddruk van kreeg. De hoge bloeddruk heb ik gehouden, overigens, daar heb ik nu pillen voor.
Slikte ik twintig jaar geleden helemaal niets? Zo nu en dan eens een paar paracetamol als ik zware hoofdpijn had, verder niets.

foto van het wereldwijde web
Tegenwoordig slik ik handenvol pillen. 
Voor de diabetes, voor de bloeddruk, voor mijn schildklier en pillen om de slechte cholesterol laag te houden.
Een tijdje geleden had ik geconcludeerd dat voor mij vitamine D3, kalk + B12 ook wel raadzaam waren, dus slik ik die sinds een half jaar ook.
Nieuw: de pijnstillers/ontstekingsremmers voor mijn slijtageklachten en een maagbeschermer en ook glucosamine voor het kraakbeen van mijn gewrichten. Ik ben eens gaan zoeken op internet en er zijn serieuze sites die het aanbevelen.

Hoeveel pillen slik ik nu?
17 stuks! Toegegeven, van sommige medicijnen en voedingssupplementen slik ik meerdere tabletten per dag, anders kom ik niet aan de aanbevolen dosis. Aantal soorten middeltjes: 10.
De vitamine D3, kalk + B12 en de glucosamine heb ik gekocht met cadeaubonnen die ik nog had. Op die manier hoef ik er geen geld aan te besteden en hebben de bonnen een gezonde bestemming. 

19 opmerkingen:

  1. Oei, dat is best veel. Die pillen tegen hoog cholesterol kunnen best nare bijwerkingen hebben en zijn niet zo gezond voor bv je spieren.

    Ik gebruik gelukkig minder pillen. Ik neem behalve de pil nog een multi en ik neem regelmatig ibuprofen. Dit helpt me bij spier- en gewrichtspijn en als ik benauwd ben door astma.
    De astmamedicatie ben ik mee gestopt. De bijwerkingen waren erger dan dat het me hielp. Ik heb nu wel weer inspanningsastma, maar ben over het geheel genomen veel minder vaak benauwd, heb weer een normale hartslag en voel me niet meer zo opgefokt.
    De huisarts vond het prima dat ik op deze manier met de astma omga, net als de longverpleegkundige.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé, ik slik juist geen ibuprofen. Ibu, naproxen en al die vergelijkbare NSAID's lokken bij mij juist astma uit. Daar staan ze ook om bekend. Zo zie je maar weer dat ieder geneesmiddel anders kan werken bij mensen. Maar dit vind ik wel heel bijzonder, ibu bij astma gebruiken. Zeker als het juist wordt afgeraden.

      Verwijderen
    2. Ik kan me alleen maar aansluiten bij ppecunia , pas op met nsaid's ze kunnen heftige astma aanvallen veroorzaken. Mede om die reden slik ik op artsen advies paracetamol of destijds na een operatie en infuus met morfine.

      Verwijderen
  2. Het is goed dat er tegenwoordig voor veel dingen een pilletje is. Maar ik vind het erg dat als er meerdere artsen bij betrokken zijn, ze van elkaar vaak niet weten wat ze voorschrijven. Gelukkig zijn er nog wel goede apothekers, maar het schijnt ook vaak te gebeuren dat iemand pillen slikt die elkaar tegenwerken.
    Zelf ben ik niet zo van de pillen. Sinds kort wel weer vitamines, maar dan weer de anticonceptie pil niet meer. Gelukkig hoef ik geen medicatie.

    Overigens is een maagwandbeschermer best lief erbij. Met alle medicatie helpt dat toch je lijf net wat extra beschermen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n maagbeschermer is alleen bedoeld om een maagbloeding tegen te gaan die kun gebeuren als gevolg van medicatie.
      Van zo'n maagbeschermer kun je wel weer andere bijwerkingen krijgen zoals maagpijn.

      Zuinigaan, als ik zo lees welke combi van medicatie jij slikt en klopt het dat je wat overgewicht hebt? Dan zou je ook kunnen overwegen om helemaal plantaardig te gaan eten. Daar worden heel goede resultaten mee behaald wat betreft jouw ziektes.
      Ken je deze website: www.deplanteneter.nl ?

      Verwijderen
    2. Mee eens, zeker eens naar een low-carb levenswijze gaan kijken, hoeft niet volledig plantaardig te zijn. Lees eens op het atkinsforum.info naar ervaringen met suikerziekte en hoge cholestorol.

      Mijn vorige huisarts ontraadde mij de glucosamine, die zou je dan al vanaf pubertijd moeten zijn gaan slikken voor het onderhoud van kraakbeen. Op latere leeftijd zou het niets meer toevoegen.

      Verwijderen
    3. Je kunt bij deplanteneter.nl een gratis 7 daagse cursus aanvragen.

      Ik volg het al een maand of 4, na de 7 dagen nu op eigen houtje. Voel me enorm energiek.
      Aan te raden! Zeker in deze zomertijd met veel goedkope groenten.

      Verwijderen
  3. Herkenbaar! je moet mijn suplementen/pillenplankje eens zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Slik zo min mogeijk medicatie, wat ik wel echt eel fijn vind is eens per 6 weken naar de chiropractor, die duwt me weer in fatsoen en helpt me ook met tips tegen allerlei andere kwalen. Veel van jouw problemen kunnen inderdaad door goede voeding een stuk minder worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tot voor kort kon mijn moeder je de hand schudden qua medicijn gebruik (niet alleen tabletten). Gelukkig is ze nu onder controle van een arts in het VU en die heeft als eerste maar eens de helft van de medicatie geschrapt. Niet nodig, effect onvoldoende zichtbaar, elkaar tegenwerkend, effectiever middel voor handen...enz. Er hadden vier specialisten elkaar opgevolgd in vijf jaar, in het ziekenhuis waar ze daarvoor onder controle stond. Nu bleek dat elk daarvan wel weer nieuwe medicijnen aan mijn moeder had voorgeschreven maar geen enkele van hen was op het idee gekomen om iets van een voorganger te schrappen. Redelijk bizar!
    Het effect valt niet te missen. Ze kwam hiervoor nauwelijks nog het huis uit, alleen met mijn vader met de auto. Nu gebruikt ze de scootmobiel regelmatig en gaat zelfs (alleen!) de stad in. In de tuin werken ging niet meer, nu kan ze twee keer een uurtje op een dag. Niet dat haar spieren dan nog weten wat ze meemaken dus de dag daarna moet ze wel rusten om weer van de spierpijn af te komen. Maar ze doet het weer, ze kan het weer!
    Medicijnen kunnen een zegen zijn maar het is duidelijk een vak apart om ze ook echt zo effectief mogelijk te laten werken.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben ook voor vitamines en mineralen. wat we aan eten binnenkrijgen is maar zo weinig in vergelijking tot 60 jaar terug. Mag ook niet meer zijn want we verbruiken veel minder. Probeer wel nu het financieel mogelijk is biologisch te eten, vooral groente. Deze heeft mijns inziens een langzame groeitijd nodig om voldoende stoffen uit de grond op te nemen. Wij nemen ook selenium omdat de Nederlandse bodem daarvan weinig bezit. Mijn man krijgt nog Salvastrol ( extra hoog fruitcomplex) ivm zijn kanker.
    Hij is 6 chemokuren weer goed doorgekomen, de tumoren in de lever zijn duidelijk kleiner geworden wat de komende leveroperatie in het UMCG minder gecompliceerd maakt. Ik houd toch, ondanks wat artsen zeggen, het toedienen van allerlei vitamines en mineralen verantwoordelijk van het goed doorkomen van deze periode, ik ben niet zo iemand die denkt dat daardoor de tumoren kleiner worden of verdwijnen, enkel het verminderen van de nadelige gevolgen van de chemo en de weerstand hoog houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik slik ook b12, en D3. Nog geen calcium of magnesium. Maar wel vitamines enz. Mijn cholestorolis door het vegetarische dr moerman dieet gezakt tot te laag. Geen opmerkingen gekregn, het is te laag, doe er iets aan.

    17 tabletten is te erg en teveel, alhoewel ik sinds een jaar nu ook een indrukwekkende hoeveelheid heb staan.

    Knap dat je het ondanks alles zo goed volhoudt op je werk enz.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 17 tabletten is de hoeveelheid die ik slik. Daarvan zijn er 7 soorten medicijnen die zijn geleverd door de apotheek. Van de meeste soorten denk ik dat het goed is dat ik ze slik: bloeddrukverlager, diabetespillen en schildkliermedicijn. Van de positieve werking cholesterolverlager ben ik niet overtuigd, ik wil eigenlijk wel stoppen en ga dit met mijn internist overleggen. Verder heb ik 3 soorten vitaminen en mineralen.

      Verwijderen
    2. Zuinigaan, gebruik je ook al cholesterolverlagende margarine?

      Verwijderen
    3. @Pecunia: Nee, volgens mij is dat grote onzin, die margarine. Lees ook hier: https://www.foodwatch.nl/misleid/becel_pro_activ/index_nl.html

      Verwijderen
  8. Lieve zuinigaan, ik lees je blog sinds geruime tijd. Ik wil nu even reageren op je medicijnengebruik. En vriend van mij heeft ook diabetes type 2. Hij slikte daar ook medicijnen voor. Maar nu volgt hij een koolhydraten-arm dieet... Met gevolg dat hij geen pillen meer moet nemen ivm zijn diabetes. Een idee ? Ik ben wat sceptisch tegenover pillen omdat er toch dikwijls negatieve effecten tegenover staan. Je slikt wel echt veel.... Toch ? Verder vind ik je een echt kranige vrouw die haar zaakjes onder controle heeft, dus dit gegeven kan ik niet zo goed plaatsen vandaar mijn reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik lees net dat je kalk tabletten gebruikt, ook ik gebruik op advies van de arts (internist) kalktabletten , maar ik krijg ze op recept. Het zijn kauwtabletten en heten calci chew D3 .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb het boek; feiten en fabels over cholesterol gekocht en gelezen. Dan slik je nooit weer pillen voor dat. Mijn internist vroeg eens; wat lees je nu weer? Hij weet dat ik van wetenschappelijke boeken houd. Toen ik bovenstaand boek vertelde keek hij weer verbaasd. Daarom ben je autodidact. Je leent ook studieboeken van collega's. Ik heb niet de vooropleiding en ik ben te oud maar anders begon ik nu nog aan de studie geneeskunde. Het boeit me al meer dan dertig jaar bovenmatig. Soms is iemand zo aardig om hun bijscholingsreader aan mij te leen te geven. Er zijn veel boeken te leen, ook jij kunt alles wat jezelf betreft bestuderen en je voordeel mee doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je kan de vitamine D ook laten prikken om te weten of je wel een tekort hebt. Zo ja dan krijg je die op recept (combi met calcium)
    En zoals anderen al schrijven een koolhydraten beperkt dieet is erg goed om je diabetes en cholesterol weer op goede waarden te krijgen en zonder medicatie te kunnen. Hierover heeft Lemmers een paar goede boeken geschreven, Grip op Koolhydraten, een boek wat in de meeste bibliotheken te verkrijgen is. Een bijkomend effect is dat je er ook mee kan afvallen, iets wat gezien je heup (was het geloof ik) probleem ook niet verkeerd is.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.