Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 12 augustus 2013

Vergeten uit te checken levert het OV flink wat op!

Er is uitgerekend dat het niet uitchecken het OV per jaar 30 miljoen euro oplevert! We worden dus als consumenten voor 30 miljoen euro per jaar gedupeerd. Dat is een fors bedrag. Ik vind dat de reiziger dat geld hoort terug te krijgen. Bij de bussen klopt het systeem ook gewoon niet. Als je eenmaal de bus uitgestapt bent en je bedenkt dat je nog had moeten uitchecken, dan kun je de bus alleen nog maar nakijken, maar verder kun je niets meer. Als je uit de trein stapt heb je veel meer tijd om na te denken en te bedenken dat je nog moet uitchecken. Dat kan gewoon op het perron. Ik ben een keertje terug gefietst naar het station. Ik was al onderweg naar huis, maar ik keerde om en checkte alsnog uit. 10 minuten extra voor alsnog uitchecken. Zouden ze niet bij de bushalte een uit-check-paal kunnen plaatsen?
Als ik een korte reis maak en ik check niet uit, dan kost het mij geld en kan ik geld terugvragen.
Sommige dingen snap ik ook gewoon niet van het OV-chipkaart systeem. Als ik per trein of per bus een duurdere reis maak dan de 4 cq 20 euro die bij inchecken is afgeschreven en ik check met opzet niet uit, wat gebeurt er dan met die meerkosten? Kunnen ze die op mij verhalen en gebeurt dat ook?
Lees ook hier, op de site van de NOS en hier, op de site van het AD

12 opmerkingen:

 1. Goede vraag, er zitten nog een heleboel haken en ogen aan dit systeem. Ik houd de hele reis mijn chipkaart in mijn hand om niet vergeten uit te checken. Beetje omslachtig, maar ik ben te bang dat ik het vergeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben weleens een stadsbus achterna gerend, de bus stopte voor me, wat een kleine wondertje was en daarna kon ik al lachend en hijgende uitchecken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...als ik vergeet binnen de aangegeven tijd de parkeerplek te verlaten krijg ik een boete! ..als ik een bord met aangegeven snelheid niet gezien heb en te hard rijd krijg ik een boete!....stop ik per ongeluk een oogpotlood in mijn zak omdat die uit het winkelwagentje valt en ik vergeet het potlood te betalen ben ik een winkeldief en krijg ik ook een boete.
  Dus ik vind het niet vreemd dat een mens uit moet checken en als men dat vergeet extra met betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Umm tja, dat vind ik toch echt iets met appels en peren enzo...
   Heb je hier ervaring mee? Spits, drukte, moe van de dag en dan is dat verrekte schermpje niet te lezen en dat piepje niet de horen (dat overkwam mij). Nou, dat was een erg duur geintje! Want tja zo kan het dus ook, niet alles is opzet. Maar dit systeem kent geen overmacht, dat is het rottige.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  2. Tja, ik ben in ieder geval blij dat jij (moe van een drukke dag) in de trein zat en niet op de weg.......kostte jou extra geld maar bespaarde (misschien) niet alleen jou maar ook maatschappij nog veel meer!

   Verwijderen
  3. Ik vrees dat lezen ook een kunst blijkt te zijn. Het uitchecken mislukt niet (en overigens ook niet alleen bij mij) niet vanwege een lange dag maar vanwege de ontzettend slecht leesbare schermpjes in de zon en het lawaai van de spits om je heen.
   Zoals ik al schreef, overmacht, niet oververmoeid.

   Overigens vind ik het aanmatigend om te insinueren dat ik per definitie ongelukken veroorzaak als ik moe ben. Als we zo gaan beginnen dan hoop ik voor een hoop mensen dat een zuurpruim als jij regelmatig een dagje in bed blijft en niet anderen voor de voeten gaat lopen.

   Een treinreis is overigens ook niet per definitie duurder dan het bezitten en gebruiken van een vervuilende auto. Daar doe ik dan weer vooral het milieu een plezier mee. Een moeite die ik tenminste wens te nemen.
   Niet dat het in dit verband ter zake doende is, ik reisde namelijk met de bus. Voor de trein belief ik papieren kaartjes.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 4. Dat is mij al eens gebeurt. Op het moment dat je de OV-chipkaart opnieuw oplaadt, schrijft hij automatisch het bedrag af wat je nog niet betaald had.

  Als je een OV-kaart gebruikt voor een verdere reis als erop staat, en je gooit die kaart weg; ja dan zitten de vervoerders met de schade.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelfs als je keurig in- en uitchecked gaat het geregeld mis, maar dat kun je alleen te weten komen als je elke reis een uitdraai maakt of dit nakijkt bij Mijn OV-chipkaartaccount. Het overkomt mij namelijk geregeld dat er om een of andere duistere reden halverwege de reis weer 'gescanned' wordt en dat het mij na afloop dan vier euro extra kost (de uitcheck wordt dan immers weer een incheck). Uit voorzorg ga ik nooit in de buurt van de ovchipper zitten, maar dit helpt niet. Dat ik het ov extra moet controleren doet wel veel af van het reisgemak, zeker als je dan ook nog eens de zoveelste aanvraag moet indienen.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het Ov. Is erg duur geworden! Zo langzamerhand begin ik mij af te vragen of een klein goedkoop autootje uiteindelijk niet goedkoper is...
  Ik reis 1 dag per week minimaal maar betaal voor de oudste nu ook en jongste komt er binnen een paar maanden ook aan...
  Tel daarbij dat het vervoer hier slecht rijd, metro maar niet optijd en harde regen of sneeuw? Is of afspraak afzeggen of een taxi bellen.
  Bus rijdt eens per uur maar daarvoor moet ik een kwartier fietsen om bij halte te komen.
  Ik ga het eens op m'n gemak eens narekenen denk ik .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vergat uit te checken. Kan ik nu op een site toch nog uitchecken?

  BeantwoordenVerwijderen