Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 13 augustus 2013

Kostenvergelijking internet/tv/bellen i.v.m. de overstap

Is het goedkoper, de keuze die ik nu gemaakt heb? Nee, nauwelijks.
Ik betaalde bij Tele2 voor internet en bellen  €32,95 en voor Digitenne voor tv €12,50. Dat is in totaal €45,45. Daar zitten de kosten voor de gesprekken niet bij inbegrepen, veel bellen = meer kosten. Mijn nieuwe abonnement alles in 1 kost €43,95 per maand. Ook hier alleen het abonnement, ook daar komen de gesprekskosten nog overheen. Ik denk dat de kosten ongeveer gelijk zijn.
Mijn voordeel: een beter tv-beeld, hopelijk een beter modem en een tablet. Ik had inmiddels mijn 3e modem van Alice/Tele2. Ik was daar sinds mei 2008 klant. Dat is dus 3 modems in 5 jaar tijd. Ict schoonzoon heeft, toen ik weer eens een keer een kapot modem had, gezorgd dat ik mee kon liften met het abonnement van zijn moeder, mijn achterbuurvrouw.
Het nieuwe abonnement scheelt hoe dan ook in stroomverbruik waarschijnlijk, mijn oude modem was zonder Wifi, dus ik moest ook een router gebruiken om overal in huis internet te hebben. Zowel de transformator van het oude modem als de transformator van de router waren altijd erg warm. Het nieuwe modem heeft een transformator die nauwelijks warm wordt. Dat lijkt heel gunstig, bovendien is er nu maar één zo'n transformator in plaats van twee.
Ik heb wel wat tegen het overstappen aangehikt, omdat ik bang was voor gedoe. Overstappen naar een ander energiebedrijf doe ik jaarlijks, dat gaat bijna altijd goed, maar ik wist dat overstappen naar een andere provider meer haken en ogen had.
Bij stroom en gas houd je gewoon dezelfde aansluiting, je betaalt alleen je verbruik aan een ander bedrijf. Bij internet/tv en telefoon verandert echt je aansluiting, tenminste in mijn geval wel. Je moet er maar op vertrouwen dat alles goed gaat. De aansluiting gaat nu via de kabel en het signaal van Tele2 kwam via het aloude stopcontact van de telefoon en een tv-ontvanger in de vensterbank. Dat is iets heel anders.
Nu had ik eerder Ziggo in mijn huidige woning, dat is meeverhuisd vanuit mijn vorige woning. Ik had toen ook het hele pakket, dus de aansluitdoos met signaalverdeler zat er al. Het pakket van Ziggo werd me in 2008 te duur en toen ben ik overgestapt naar Alice (voorloper van Tele2) en Digitenne.

Beide schoonzoons hebben geholpen met installatie. De ene met WiFi en de andere met de tv.  De installatie is nu helemaal klaar en ik heb de zenders op een fijne volgorde staan. Ook de telefoon doet het nu helemaal goed. Ik kan bellen en gebeld worden op mijn oude nummer.

12 opmerkingen:

 1. Fijn dat alles goed werkt! Daar maak ik me ook altijd zorgen over bij een overstap.

  Wij hebben voor de tv Digitenne, maar hier op het platteland moet je wel. Kabel is hier niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het nu helemaal rond is.
  En dat je nu geen storende Digitenne meer hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben voor de tv canal digitaal.
  Want wij hebben ook geen kabel.
  Ik ben altijd wel aan het vergelijken
  maar manlief wil niet veranderen naar 3 in 1.
  want dat is natuurlijk wel goedkoper.
  Hij heeft nu extra sportzenders erbij.
  En dat is al duurder dan gewoon.
  En als je bovenop 3 in 1 die extra zenders erbij neemt zijn we net zo duur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. weet je dat bellen met iemand die ook ziggo heeft dat het dan gratis is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch is Telfort goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, volgens mij ook, maar ik wilde graag een tablet. Ik was toch al van plan een tablet aan te schaffen. Dit aanbod kwam goed uit. Ik ben van plan vaker over te stappen, dus dat bedrijf is de volgende keer aan de beurt.

   Verwijderen
 6. Je hebt wel pech met je modems van Alice. Onze dochter heeft al jaren Alice, en heeft nog nooit problemen gehad met haar modem. Nog altijd dezelfde. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziggo lijkt mij een fijne provider.
  Je hebt iedereen lekker dicht bij je in de buurt, je dochters, schoonzoon en zijn moeder is achterbuurvrouw. Niet veel mensen zullen je dit nadoen.
  Goede overstap, en ook nog eens een tablet. Dat bespaart ook energie. De pc verbruikt meer stroom. Lekker oo de bank internetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, ik schreef je ook al, gratis bellen met mede Ziggoërs, alleen moet je nu
  klanten aanbrengen bij Ziggo, tenminste diegenen waarmee jij graag wilt bellen, :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Telfort is niet echt te vergelijken met Ziggo.

  Ziggo is kabel en telfort ADSL. Voor iemand die alleen een internet verbinding wilt is dit welliswaar geen groot probleem. Maar kabel is een stuk stabieler wat betreft snelheden.

  En net wat je zegt, je hebt een mooie tablet. En je kan over een jaartje weer overstappen.

  Groot pluspunt van Ziggo overigens. Overstappen is al eerder mogelijk. Zij zijn volgens mij momenteel de enige waarbij je al eerder als een jaar, zonder extra kosten, kan overstappen.
  Nu met je tablet wordt dat wat lastiger, want ik denk dat je daarvoor wel een heel jaar moet volbrengen.

  Veel plezier met je nieuwe verbinding!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De snelheden zijn gelijk zowel 20 Mb al van Telfort en Ziggo ontvang ik hier maar wel voor bijna 10 euro minder in de maand :)

   Verwijderen
  2. De aangeboden snelheid kan wel het zelfde zijn, maar dat is de werkelijke snelheid niet.

   Bij ADSL ben je afhankelijk van waar de wijkcentrale ligt en hoeveel mensen er via deze wijkcentrale op dat moment internetten zijn.

   Dit is bij kabel niet het geval. Hierdoor is de effectieve snelheid van kabel een stuk hoger en stabieler.

   Verwijderen