Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 24 november 2013

I'm dreaming of ...............................

Ik droom van (sub) tropische oorden of prachtige bergen, maar in ieder geval nog niet van een witte kerst! En toch vind ik in verschillende winkels al weer volop kerstzooi.
Bah!
Vroeger hadden veel winkels prachtige sinterklaas-etalages. Daar kon ik me als kind en jong volwassene aan vergapen. Hoe is dat nu.
Sint en Piet zijn nergens te vinden. Het lijkt wel of de middenstand bang is zich de vingers te branden aan zwarte Piet. In de supermarkten verspreid zich een soort kerstvirus met alle ergerlijke luxe nutteloze troep die daar zo bijhoort.
Wat vind jij van kerst en sinterklaas aanpassingen in alle mogelijke winkels?

27 opmerkingen:

 1. Mijn ouders hadden een winkel. Die veranderden op 6 december de etalages van Sint naar kerst. Dan pas kwam de kerstversiering in de schappen te liggen.Jammer,dat er al zo vroeg perpernoten en kerstballen in de winkel liggen. Dan verwatert die speciale sfeer van beide feesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het doet me niks, ik kijk er overheen. In januari is de boel weer opgeruimd. Al dat snaaigoed doet me ook niks. Soms is het handig om glutenvrij, lactosevrij, suikerarm te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier komen de kerstspullen (en boom) pas voor de dag als Sinterklaas vertrokken is. Verder mis ik de Sint etalages ook. Ik vind het wel leuk dat er iedere dag Sinterklaas journaal op tv is, ik mag daar graag naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn er toch een hoop zure mensen op de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in ons dorp is het winkelcentrum behoorlijk sinterklaas hoor. Hele mooie kitsche bogen met daaronder nu sint en pietjes. Veel winkels hebben ook een piet of sint in de etalage (als ze al een etalage hebben). En wij wonen in een dorp naast Amsterdam, best gewaagd dus ;) Vroegah als kind verkochten ze kerstspullen niet zo vroeg maar zeker ook niet in zo veel winkels. Het was ook veel duurder. Mijn ouders hebben nog grote lampjes (kaarsjes) in de kast staan en die kosten fl. 50,00 voor 24 lampjes. Het prijsje zit er nog op. Gingen ook jaaaren mee. Nu kost het niks meer en zie je het overal. Mij stoort het helemaal niet. Je hoeft niet te kijken of te kopen, bij de meeste winkels ligt het allemaal bij elkaar. Winkeliers moeten verdienen en die paar weken tussen sint en kerst is echt niet genoeg daarvoor.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het maakt me niet uit, ik houd sowieso niet van kerst. Bij ons is het meestal gezellig, we genieten van elkaar en van alles wat we hebben. Dat is in andermans ogen misschien niet veel maar dat doet er niet toe! We eten altijd goed, sober maar lekker. De winter is zeker niet mijn favoriete seizoen maar gelukkig wordt het elk jaar weer lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elk jaar ga in met ons kind naar een groot winkelcentrum in de buurt omdat ze bewegende Pieten hebben hangen. Dit jaar helemaal niets! Ook in de winkels hangt niets. Zelf hang ik elk jaar Sint en Piet voor mijn raam en hebben wij een Sinterklaastafel in huis. Ik hou zo van Sint. kerst geeft ik niets om. Groet Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moet toegeven dat ik (tweedehands) ook al oude kerstballen heb gekocht dit jaar, maar die hangen nog nergens op hoor! Eerst komt de Sint, en daarna pas de kerstspullen.
  We zijn gisteren met de kids naar een Sint Niklaaskerk gaan kijken. (We wonen in België dus hier heb je dat wel). We toonden de kids daar oude schilderijen en beelden van St Nicolaas toen hij nog geen baard had, en met de drie kindjes die hij heeft gered.
  Ze vonden het ongelofelijk tof om te zien! Echt een aanrader (en wij zijn dus niet gelovig he!)
  Grtz, Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het zijn hoe dan ook commerciele feesten geworden en ik ga me daar niet meer druk over maken want dat tij is niet te keren,dus ik ga daar zeker geen energie in steken, waar ik mij wel mee bezig houd is voor mezelf dure en overdreven uitgaves te vermijden, wij eten sober ,maar absoluut erg lekker en als wij al wat kopen voor deze feestdagen zullen dat voor 99 % 2e hands uitgaves zijn.verder moet ieder voor zich maar bepalen hoe zij deze feestdagen invullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kan je er nou echt niet een beetje van genieten? Je hòèft het toch niet te kopen? Wat heb jij er nou voor last van dat die kerstspullen daar in de winkels liggen? Pfff mensenkinderen zeg, zo kan je overal wel een probleem van maken. En als jij liever eerst sinterklaas en zwarte piet ziet, dan hang je die versieringen bij jezelf thuis op. Hoef je ook de deur niet meer uit om het te kunnen zien. Dat gezeur elk jaar over de kerstspullen in de winkels... Die winkeliers zitten daar ook niet alleen om uit hun neus te eten. Kom op zeg, dat consuminderchagerijn kan ook wel wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geniet zeker van kerstsfeer, maar dat doe ik graag na 5 december en niet al weken daarvoor. Het jouw goedrecht om dat consuminderchagerijn te noemen, maar dat zie ik toch anders. Het is nostalgisch van mij misschien, maar in mijn jeugd was het tot sinterklaasavond allemaal Sinterklaas en pas daarna kwam de kerstversiering.
   Ik vind het dan ook verheugend dat iedereen zich zo druk maakt om de Piet. Het betekent dat het sinterklaasfeest nog volop in de belangstelling staat.

   Verwijderen
  2. Wie zeurt er nou? Maakt Zuinigaan er een probleem van? Ik vind van niet.

   Verwijderen
  3. Ik krijg anders niet de indruk in je blogje dat je wel geniet van de kerstsferen in de winkels. Maar goed: jij jouw beleving van de kerst en ik die van mij.

   Verwijderen
  4. Gut, gut, levenenik, Vrede op Aarde! Misschen begrijp je niet wat Zuinigaan bedoelt en moet je het stukje nog eens lezen.Je hebt wel een erg fanatieke Kerstgedachte!
   Peace, please!

   Verwijderen
 11. Ik zal er weinig van kopen, hooguit wat kaarsen en wat lekkers. Maar ik geniet echt van alle lichtjes die het winkelcentrum nu opsieren en die mogen tot ver na de kerst blijven hangen.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb weinig met sinterklaas en verheug me elk jaar weer als ik de kamer in kerstsfeer kan brengen. Dat gebeurt overigens pas op 6 december, omdat ik eerder niet vind kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben geen winkelaar. en dus mis ik de kerst- en sintaankleding eerlijk gezegd grotendeels.

  Verder: van mij hoeft heel die heisa niet begin november al te starten. Met een in december overleden schoonouder en onze onvervulde kinderwens hikken we altijd een beetje tegen de 'feest'dagen aan eerlijk gezegd. Voor ons zijn het gezellige, maar ook verdrietige dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom ook heel weinig in winkels, dus ik mis w.s. ook waar het over gaat.

   Ik geloof trouwens wel dat wat ZA stelt, klopt. Ik woon in Amsterdam zuidoost, de bakermat van de ZP hetze, dus ik geloof meteen dat de middenstand elke openlijke Sint en Piet uiting mijdt om ongeregeldheden te voorkomen. Ik had eigenlijk wel gedacht dat het andersom zou werken: dat uit angst voor verlies omzet de middenstand juist vast zou houden aan de Sint en Piet versieringen.

   Verwijderen
 14. Ben zelf helemaal een kerstmens, we doen niet meer aan Sinterklaas en kan dus vanaf 1e Advent op 1 december mijn kamer gaan versieren en het lichtjessnoer dat aan huis tuinhuis aan gaan doen, heerlijk! Ik hou wel vast aan de datum van de 1e Advent maar winkeliers moeten natuurlijk verkopen om de zaak draaiende te houden. Ik heb ook al heel wat kerstversierinkjes
  geborduurd en gefrutseld. Vroeger was mijn droom om een winkeltje te hebben met alleen kerstspullen, in Engeland zijn we een keer in zo'n winkel geweest, midden in de zomer. Voor mij een heerlijk iets voor een ander tenenkrommend. Ja we zijn allemaal uniek en dat is juist mooi, maar ergeren? Dat is slecht voor je hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mag van mij wel half januari wezen, weet jij wel genoeg zeker ;-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb vorig jaar hele leuke pietjes gekregen van een vriendin die zij had opgescharreld op een rommelmarktje, het was reclame materiaal voor een etalage uit een winkel van de jaren 60. Die staan nu vanaf deze week samen met rubber sinterklaasje en rubber pietje in de kamer. Dit als puur nostalgie van vroeger een beetje te herbeleven want wij doen niet aan sinterklaas. Dit gevoel hebben wij ook met de oude kerstversieringen van vroeger en hebben daar wat van verzameld. Met wat de winkels van nu aanbieden hebben wij niks mee, zo ieder zijn plezier.
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik ben buiten mijn sinterklaasverlichting al aan het ophangen,6 december wordt het kerstverliching,een paar leuke lichtslangen langs de schuur tuinhuis en kas en de bomen met lampjes versieren,,nee is niet zuinig haha maar wel leuk en gezellig.
  het is maar 180 meter lichtslang,gezellig gekleurd en 1200 lampjes voor in een loofboom.

  maar ik mis sinterklaas ook in de winkel maar ga naar de winkelcentrum als sinterklaas er ook is dat helpt een hoop aan de sinterklaas beleving,vind ik persoonlijk

  groet Danny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ach, zuinigaan, ik begrijp je wel ,ik ben een paar jaar ouder, maar dat spannende gevoel met al die sinterklaas etalages. En dan als je niet meer geloofde een avond met je moeder of oma winkelen in de V&D met alles vlgs sint versiert. En vergeet de verlichting niet. En later Kerst de wattenproppen langs de etalageruiten en al die leuke kerstkransen van chocolade. Wat een boffers waren wij toch met dubbele pret, nu is het een mixje, een beetje hom een beetje kuit, net niet echt meer. Maar ja toen waren we kind... Gezina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies, en dat Sinterklaas gevoel komt nooit weer terug.

   Verwijderen
 19. Ah zolang het gezellig is, maakt het toch niet uit of de versiering is voor Kerstmis of Sinterklaas of Sint-Maarten of Suikerfeest of Soekot of wat dan ook? Ik woon in een gebied (deel van West-Vlaanderen) waar Sinterklaas niet bestaat, maar wel Sint-Maarten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Maarten_%28feest%29). En die komt met zijn Pieten langs op 11 november. Als kind begrepen wij niet waarom er na 11 november nog Sint spullen in de winkels lagen uitgestald, maar leuk vonden we het wel :-) Ik wil maar zeggen, geniet van de mooie dingen die er zijn en probeer geen energie te steken in dingen die je niet liggen...

  Groetjes
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, zo heb je in Grouw in Friesland geen Sinterklaas maar Sint Piter, die komt op 21 februari. Sint Piter heeft ook een sinterklaaspak aan, maar heeft een zwart paard en maar 1 Piet. Petrus is de beschermheilige van het plaatsje.

   Verwijderen