Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 16 november 2013

Wijzigingen in de zorgverzekering?

Er verandert weer een heleboel in zorgverzekeringsland. De premies worden wat lager, maar er gaan weer vergoedingen uit het pakket. Ik vind het lastig om uit te zoeken wat nu een goede keus is.

De diabetesvereniging Nederland waarschuwt haar leden dat sommige zorgverzekeraars niet alle hulpmiddelen vergoeden:
Bij verschillende verzekeraars zien we wijzigingen die u mogelijk gaan treffen:
 • Er zijn verzekeraars die alleen nog specifieke bloedglucosemeters vergoeden, waardoor u moet overstappen op een andere meter.
 • Er zijn verzekeraars die alleen nog diabeteshulpmiddelen vergoeden als u bij een bepaalde hulpmiddelenleverancier bestelt. U moet dus wellicht overstappen naar een andere leverancier.
 • Steeds meer verzekeraars leggen bij hulpmiddelenleveranciers de taak neer om te bepalen welke bloedglucosemeter bij u past.
Volgens Spaarcentje zijn er zorgverzekeraars die niet meer onbeperkt fysiotherapie vergoeden als je maximaal aanvullend verzekerd bent. Klik hier. Ik heb de voorwaarden van mijn verzekeraar bekeken, en volgens mij vergoeden ze wel 100%.

Ik heb berekend of ik toch niet beter een kleinere aanvullende verzekering kan nemen, want de pedicurezorg en podotherapie voor diabetespatiënten wordt nu niet meer betaald uit de aanvullende verzekering, maar uit het basispakket. Misschien kan ik beter een goedkopere aanvullende verzekering doen? Ik zou in 2014 €14,40 per maand betalen voor de aanvullende verzekering, kan dat wel uit voor mij? Berekening leert mij dat het nemen van een 2 sterren verzekering 2 euro per maand scheelt. Dat vind ik te weinig om het risico te lopen dat ik meer behandelingen nodig heb van de fysiotherapie en die dan zelf moet betalen. Een goedkopere aanvullende verzekering zou maar 12 behandelingen per jaar vergoeden, de 3 sterren verzekering vergoedt 27 behandelingen.
Verder kwam ik tegen dat het flink scheelt als je per jaar de premie betaalt in plaats van per maand. Het verschil is €43,02 euro als ik mijn huidige pakket continueer. Ik denk dat dit een betere besparing is dan een minder goede aanvullende verzekering nemen.

Maar er bestaat ook nog zoiets als een selectief pakket. Dat is goedkoper en ik heb al gezien dat "mijn" diabetes hulpmiddelen leverancier wel gecontracteerd is. Mocht ik een operatie nodig hebben (planbare zorg), dan moet ik naar een gecontracteerd ziekenhuis in Emmen, Stadskanaal, Hoogeveen of Heerenveen. De premie scheelt ruim een tientje per maand. Maar als dit betekent dat ik niet meer voor diabetes controle en de oogarts naar het UMCG kan, dan weet ik het nog zo net niet. Eerst maar eens verder uitzoeken wat die planbare zorg nu precies inhoudt.

Ik denk nog na over een andere tandzorgverzekering. Ik krijg nu maximaal 500 vergoed, tot voor kort had ik een verzekering tot maximaal 250 euro per jaar. Eind oktober zijn er foto's gemaakt van mijn gebit. Alles was helemaal in orde. Er zijn op korte termijn geen zware behandelingen te verwachten. Toch meer weer een goedkopere verzekering en het risico nemen dat het toch meer gaat kosten? Een goedkopere verzekering scheelt mij zo'n 50 euro per jaar.

Mijn conclusie:
- ik blijf bij mijn verzekeraar omdat ik daar €146,76 collectiviteitskorting per jaar heb.
- ik betaal in één keer
- ik neem een goedkopere tandartsverzekering.
Premie omgerekend per maand €113,51
Hiervoor heb ik een aanvullende verzekering in de op één na hoogste categorie en een tandzorgverzekering in de laagste categorie.
Dat van die planbare zorg, moet ik nog uitzoeken, maar het lijkt me voor mij als chronisch patiënt niet geschikt.

10 opmerkingen:

 1. Die tandartsverzekering dekt dus 500 euro. Maar is dat 100% dekking of 75%? En dan is natuurlijk ook de vraag hoeveel die tandartsverzekering je per jaar kost. Als je die 300 euro per jaar kost dan kan je de gok wagen voor eigenlijk maar een dekking van 200 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tandartsverzekering kon in 2012 wel uit. Ik betaalde €202,44 premie en kreeg €382,44 vergoed.
   Dit jaar betaal ik ook 202,44 premie en heb ik €314,02 vergoed gekregen.
   Ik verwacht de komende jaren minder tandartskosten te hebben. In 2011 betaalde ik aan de tandarts €111,06, in 2010 kwam ik op €252,20 en in 2009 €119,30.

   Volgens mij krijg je nergens een 100% dekking. Er zijn altijd wel behandelingen waar je een deel vergoed krijgt.

   Verwijderen
  2. Nee, die bestaat wel beste tandarts verzekering van 2013 en zo het nu eruitziet ook van 2014 en voordelig.

   PNO :)

   Verwijderen
 2. Ik vind het ook lastig. Nog niet alle premies zijn op dit moment bekend. Ik moet eens per jaar een behandeling in een behandelcentrum van het OLVG te Amsterdam. En lang niet alle aanbieders vergoeden behandelingen van het OLVG. Zilveren Kruis heeft maar 2 Amsterdamse ziekenhuizen gecontracteerd en dat zijn echt de meest afgelegen ziekenhuizen waar je toch zeker 40 minuten voor moet reizen. Natuurlijk kun je je behandeling in een ander ziekenhuis voortzetten, maar ik heb nu juist vertrouwen in de arts die mij behandelt en wil niet naar een ander. De academische ziekenhuizen zijn duurder (AMC, VUmc, UMCG), dus dat zal w.s. de reden zijn dat de verzekeraars daar geen contracten mee afsluiten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de bedoeling dat academische ziekenhuizen alleen maar topzorg gaan leveren. Dan kun je dus terecht als je behandelend ziekenhuis je doorverwijst. Dan wordt het wel betaald, tenminste dat heb ik begrepen

   Verwijderen
 3. welke verzekeraar heb jij nu als ik vragen mag.
  Ja de aanvullende verzekeringen worden enorm uitgekleed dit jaar, en velen werken nu met medische acceptatie dus je moet nog enorm uitkijken met overstappen ook...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zorgverzekeraar is Zilveren Kruis Achmea

   Verwijderen
 4. Ja die vergoedt idd nog heel goed! Alleen werkt voor nieuwe klanten wel met medische acceptatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ze accepteren je alleen als ze verwachten dat je niet zo veel fysiotherapie nodig hebt! Wat naar!

   Verwijderen
  2. Op de site van de consumentenbond staat een zorgvergelijker, ze geven aan of je direct geaccepteerd wordt. Dit is het geval bij De Friesland (goedkoopst), Zorg en Zekerheid, Pro Life en Delta LLoyd (duur), verder nergens geloof ik.

   Verwijderen