Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 november 2013

Tijd voor de elektrische deken!

Al jaren gebruik ik 's winters een elektrische deken. Een heel gewoon, eenvoudig model dat weinig stroom neemt, maar wel nèt dat beetje extra warmte, zodat het lekker warm wordt in bed.
Ooit, lang geleden, kocht ik mijn eerste deken. Dat was in in de winter van 1987. Het was een hele ervaring! Ik klaagde tegenover een vriendin dat ik vaak zo lang wakker lag omdat ik het bed eerst met mijn lichaamswarmte moest opwarmen. Toen meldde deze amper 25 jarige dat zij een heerlijk warme elektrische deken gebruikte. Een super idee! Geen gedoe met kruiken, maar gewoon om een uur of 10 's avonds even de deken aan zetten.
Mijn deken verbruikt 50 watt per uur. Stroomkosten: ruim 1 cent per uur (uitgaande van een stroomprijs van 23 cent per kWh). Ik gebruik de deken per dag 30 minuten
dus dat is een halve cent per dag. Een uurtje aan laten staan = 1,15 cent per dag. Ja je leest het goed: cent, geen euro, maar cent.
Eerlijk gezegd lijkt me dat voor niemand een probleem.
Die dekens gaan na verloop van tijd stuk. Ik ben nu bezig met mijn 3e exemplaar vanaf 1987.

20 opmerkingen:

 1. Ik had er vroeger ook 1, maar nu zat ik steeds te twijfelen omdat ik mij inderdaad afvroeg of dat niet veel stroom zou kosten. Als ik het zo lees, kan ik er gerust 1 aanschaffen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ons verwarmdeken gaat al mee van in 1984....Ik vermoed dat het wel wat meer zal verbruiken of dat van jou aangezien zijn leeftijd.Eigenlijk heb ik nog nooit op het etiketje gekeken om het verbruik te kennen. Schande voor een consuminderaar als ik.......liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op dit moment woon ik in een appartementje, waarin het eigenlijk nooit echt vreselijk koud is. Een elektrische deken heb ik niet nodig. Ik heb in mijn leven ook een paar heel koude slaapkamers gehad, o.a. toen ik een tiener was en dus nog bij mijn ouders woonde. Toen heb ik een elektrische deken gekregen. Heerlijk! Zou ik vinden dat ik er weer eentje nodig had, zou ik 'm zo kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad spotgoedkoop! Wat fijn dat je er zo lekker door kunt slapen. Ik ben altijd bang dat mijn lichaam dan 'lui' wordt, en zichzelf niet meer kan warm houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik er ook 1 vanaf vorig jaar. Het scheelt zoveel met spierspanning, dat ik mezelf die luxe gun! Even een uurtje aan en dan, hup, een heerlijk warm bed in. Ontspannen kan ik dan in slaap vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben blij met je berekening, ik had mijn deken er nog niet ingelegd ivm de stroomkosten, maar ik ga hem er zo heel snel weer inleggen, Zo'n lekker gevoel, een warm bed als je gaat slapen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had er ook eentje, maar dacht dat ze altijd veel duurder in gebruik waren! Echt noodzakelijk vind ik het voor mezelf niet meer, ik krijg mezelf gelukkig nog vrij snel gemakkelijk warm! Het voelt wel als een luxe, dat weet ik nog wel. Maar ach...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Om de een of andere reden vind ik electrische dekens eng. Het idee dat je geelecltrocuteerd wordt als je s'nachts een keer een urineonglukje zou hebben of zo. Maar misschien is mijn angst ongegrond?
  Weet iemand dit?

  Groet,
  Lisse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je kan ze zelf in wasmachine doen!!

   Verwijderen
  2. Lang niet alle soorten kun je wassen! Het exemplaar dat ik nu heb, kun je inderdaad op de hand wassen als je de stekker met snoer er afhaalt. Bedplassen is volgens mij echt een reden om NIET zo'n deken te gebruiken: te gevaarlijk!!
   Volg in ieder geval voor je eigen veiligheid de gebruiksaanwijzing van het product dat je gebruikt.

   Verwijderen
 9. Ik heb mijn dekentje ook weer aan! Heerlijk. Zeker wanneer ik weer last van mijn rug heb. Dekentje aan en even lekker de spieren opwarmen en ontspannen! De deken heeft een timer, dus ik zet hem aan voor ik het bed in ga, en bij last van mijn rug kan ik hem aan laten en gaat hij vanzelf uit.
  Geëlektrocuteerd zul je niet worden. De draad in de deken wordt verwarmd, deze staat niet onder stroom. Zie het als een warmte element in een waterkoker. Die zet je geheel onder water, en dan staat je water ook niet onder stroom!
  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk ik heb er ook 1, heerlijk warm bedje. Ik vind het niet duur in gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zo zie je maar weer hoe verschillend mensen zijn, ik vind het juist lekker als mijn bed koud is, alleen als ik ziek ben ,ben ik geneigd om een kruik in bed te leggen zodat mijn bed warm is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nooit geweten dat ze zo goedkoop zijn met stroom, maar je moet voor een geheel plaatje ook de kosten van de deken ook meetellen.
  Ik vind hem ook zo heerlijk, ze zouden alleen wat langer mogen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hoef hem niets een uurtje aan te zetten, een kwartiertje helpt al voldoende maar met deken krijg ik teminste niet eerst steenkoude voeten als ik in bed stap. Een weldaad zo'n onderdeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In het begin van ons trouwen in 1973, hebben we een electrische deken aangeschaft. De slaapkamer op het flat was altijd heel koud. Toen we na 13 jaar verhuisden, ging hij stuk, precies op tijd, in ons nieuwe huis hebben we centrale verwarming en gaat, als het erg koud is, de verwarming 's avonds even aan.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan niet zonder, heb hem bijna alleen maar aangehad, zelfs in de zomer.
  Heerlijk, even aan zodat je een warm bed in gaat, en vaak wordt ik snachts van de kou wakker, dan zet ik hem weer even aan.

  (Ben het afgelopen jaar extreem veel afgevallen waardoor ik het zelfs met 30+ koud had)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben er ook een. Toen wij hebben ze kochten hoefden wij niet meer de verwarming aan te houden in de late avond. We zijn zo blij ermee, en ik heb al twee vriendinnen ook enthousiast gekregen. Het is gewoon heerlijk om in een warm bed te stappen en dan lekker met je raam open te slapen, kan het iedereen aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik lees hier in een aantal reacties over elektrische dekens die heel lang mee gaan. Om welke merken/ prijsklassen gaat dat dan? Ik heb zelf nl. een minder goede ervaringen ( oa met een bedieningspaneel van een bepaald merk die in een winter al kapot ging). Ik sta nu in dubio voor een nieuwe aanschaf en hoor graag ervaring van anderen.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. [url=http://www.warmtedeken-zaak.nl/informatie-advies]elektrische deken informatie [/url]. Te beginnen met de generalisatie die in dit gesprek wordt genoemd, een elektrische deken kan je in de basis niet in een was machine doen, sommige wel maar dit mag niet gegeneraliseerd worden. Daarnaast zijn 3 warmtedekens vanaf 1987 erg weinig aangezien het advies is vanwege brandgevaar om hem per 4 jaar te vervangen. Daarnaast zijn alle modellen van voor 2000 zeer brandgevaarlijk en daarom is een oude sowieso erg gevaarlijk.
  Ik raad iedereen aan om zijn warmtedeken per 4 jaar te vervangen en alle van voor 2000 te vernietigen, als laatst wil ik nogmaals benadrukken dat uw elektrische deken in de wasmachine stoppen erg gevaarlijk kan zijn voor het na volgende gebruik van de elektrische deken

  BeantwoordenVerwijderen