Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 22 januari 2014

Advertorials en gastschrijvers

Regelmatig word ik benaderd door mensen die graag willen "samenwerken" of die een lovend stukje over hun bedrijf, site of wat dan ook op mijn blog willen zetten. Als het over bijvoorbeeld ervaringen met de voedselbank gaat, of over overleven met bijstand, dan vind ik het prima. Maar zodra ik het idee heb dat mensen via dat stukje iets willen verdienen aan de 3000 à 4000 bezoekers die dagelijks hier een kijkje komen nemen, dan vind ik dat niet prima, integendeel. Daar heb ik mijn weblog niet voor, voor gratis reclame waar anderen aan verdienen. Mijn weblog is niet mijn werk, samenwerken is niet aan de orde, mijn weblog is een hobby, niet meer en ook niet minder dan dat.

Ook word ik benaderd voor TV programma's, kranten en bladen. Of ik wil komen praten over consuminderen en of er in mijn huis gefilmd kan worden. Nou nee, nog afgezien van het feit dat ik niet op TV wil, weet je hoeveel tijd het kost om met het OV naar Hilversum te komen? En hier filmen of foto's maken? Zo bijzonder is een 2e hands en jaren oud interieur nou ook weer niet. Ik hecht aan mijn privacy en blijf liever anoniem.

Fokke en Sukke op zijn best, met dank aan de tekenaar van deze cartoon.

Toen ik nog niet zo lang mijn weblog schreef, benaderde iemand van de Dirk Scheringa Bank (de in 2009 failliete DSB) mij: of ik ook een positief stukje wilde schrijven over spaarmogelijkheden bij de DSB bank. Ik zou daar wel 50 euro voor ontvangen. Vijftig euro was voor mij redelijk veel geld, maar ik had toch sterk het vermoeden dat een door mij geschreven positief blogje de DSB meer zou opleveren dan die 50 euro. Mijn besluit was om dit niet te doen, het voelde ook niet goed om lezers spaarrekeningen aan te smeren waar ik zelf niet achter kon staan. Ik was zelf niet eens klant bij die bank! Daarnaast: als ik dan toch overstag ging en stiekem in de tekst verstopte advertenties ging plaatsen, dan wilde ik wel wat meer verdienen! Het leek me een heilloze weg, ik ben niet van de commercie, nooit geweest ook, dus dat heb ik niet gedaan. In dit geval maar goed ook, de bank ging snel daarna failliet. Had ik mij misschien uitgesloofd om klantjes voor Dirk te winnen, had ik er door het faillissement helemaal geen cent aan verdiend!

Maar mocht jij ervaringen hebben die goed bij dit blog passen, dan is een bijdrage zeer welkom!
Mail mij op zuinigaan@gmail.com

16 opmerkingen:

 1. het hoeft ook allemaal niet met die advertenties ed , dat moet ieder voor zich toch weten.
  dit blog lijkt wel een beetje op een veeg uit de pan, richting eenvoudig leven , van teunie luijk.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ......dat heb ik (zelfs tussen de regels door) niet gelezen!
   Het blog van Teunie staat bol van reclames en je kunt geen reacties plaatsen dus is sowieso geen consuminderblog zoals deze!

   Verwijderen
  2. Dit bericht was ook helemaal niet bedoeld als kritiek op Teunie. Ze geeft heel duidelijk aan als het om een advertorial gaat. En ik heb sterk de indruk dat ze achter de producten staat die in de advertorials aangeprezen worden..

   Verwijderen
 2. Ook ik krijg regelmatig dergelijke verzoeken en ook ik werk er niet aan mee. Ook schrijf ik geen gratis gastblogs op andere websites. Mensen vragen mij om gratis voor ze te schrijven ja... Het opvallendst aan dit soort verzoeken vind ik dat men helemaal aan jouw belang voorbij gaat en alleen aan het eigenbelang denkt. Mij is nog nooit geld geboden voor een gastblog, alsof het mijn blog goed doet als iemand daar over zijn/haar product gaan lopen neuzelen...
  Vorig jaar heb ik 1x een interview gegeven aan een studente journalistiek in Groningen (zij blogt trouwens ook...) en daar heb ik dusdanig slechte ervaring mee, dat ik ook dat niet meer doe.

  Ik begrijp je dus helemaal als jij dit soort dingen ook niet doet.

  Bovendien komt het veel integerder en oprechter over als je onbetaald en recht vanuit je hart blogt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Houden zo, we worden al veel te veel geïndoctrineerd door de reclame's overal.
  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Desalniettemin, mochten de kosten voor de hosting vanwege je bezoek toch wel erg beginnen te stijgen, zou ik er geen probleem mee hebben wanneer je tijdelijk meldt dat het een advertentie is en je iets uitkiest wat bij je past. De dame van Eenvoudig Leven heeft dit wel elegant gedaan, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met deze reactie ben ik het helemaal eens. De keus is aan Zuinigaan en als dat met duidelijke motivatie wordt gedaan, zoals bij Teunie, dan is dat duidelijk.
   Ik, en misschien velen met mij, gebruiken jouw blog als startpunt in de ochtend en ik zou er geen enkel probleem mee hebben als je voor je inspanningen beloond wordt op welke manier dan ook, als dat ook verwoordt wordt.
   En als je het niet eens bent met enige keuze van iemand dan lees je maar niet mee.

   Verwijderen
  2. Ik ben het met Lot eens.
   En als jij wat bij kunt verdienen en je zet er 'advertorial' boven dan gun ik jou de verdienste van harte.
   En wat ik prettig vind is dat het dan duidelijk is dat het een advertentie is. Dat aanbod van DSB vind ik echt niet kunnen.

   Verwijderen
  3. Ook ik ben het hier mee eens, zolang het maar duidelijk reclame is is het voor mij geen probleem.
   Ik lees jouw blog graag, en als jij er wat mee kan verdienen vind ik dat alleen maar leuk voor je!

   Verwijderen
 5. Ik heb altijd wat moeite met gastlogjes. Ik vol namelijk jou blog, voor jou verhalen, jou tips belevenissen en ondertussen ook voor jou. En vooral, ik ben helemaal gewent aan jou schrijfstijl. Met interviews door een blogeigenaar heb ik dus weer wat minder moeite.
  Passende, kleine advertenties heb ik trouwens weer geen enkele moeite. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk er ook zo over. Daarom ga ik ook niet in op verzoeken. Alle reviews en recensies die ik schrijf zijn mijn eigen initiatief. Dat de auteur daar uiteindelijk dan wat boeken mee verkoopt vind ik alleen maar leuk, want ik zorg ervoor dat de onderwerpen passen bij het blog.
  Het ergste vind ik dat veel programmamakers of site-onderhouders doen alsof het een gunst is dat ik mag komen praten of ruimte beschikbaar moet stellen.
  Het ergste vind ik 'schrijvers' in dienst van een bedrijf, zo ben ik een tijdje achtervolgd door een troela die bij een verzekeraar werkte en bleef zeuren dat zij op mijn site blogs wou schrijven omdat ze heel wat miste bij mij.....hoe durft iemand denk ik dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi zo houden je blog! Leest lekker weg is overzichtelijk en inspireert velen! En daarom schrijf je ook iedere dag weer...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed zo, blijf aub je onafhankelijkheid behouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat je er niet op in gaat, die 'anonimiteit' en onafhankelijkheid een groot goed.
  Zelf ben 'k niet te beroerd om af en toe 's een stukje te bloggen over mijn ervaringen met bepaalde bedrijven maar da's altijd op eigen initiatief en bij een positieve blogpost link 'k het bedrijf of de site, wat anderen daar vervolgens mee doen is aan hun.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. bij blogs met reclame haak ik af, als iemand reclame gaat maken dan lees ik er gewoonweg niet meer, zonder daar negatief over te zijn,maar ik heb gewoon niets met reclame, of iemand er nu achter staat of niet, op tv zap ik ook weg bij reclame en folders komen er bij mij ook niet in. maar als iemand zich geroepen voelt om reclame te maken moet hij of zij dat gewoon doen, wie zijn wij om daar een oordeel over te vellen, vrijheid blijheid, wel vind ik het netjes dat iemand van te voren meld dat er reclame op hun blog staat.

  BeantwoordenVerwijderen