Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 23 januari 2014

Koud!

Eigenlijk is het helemaal niet zó koud, maar kennelijk ben ik niets meer gewend! Ik zit op de fiets en ril van de kou. Ik kom boven op mijn slaapkamer en koud dat het daar is, nog maar 11 graden! Gisterochtend was het in de woonkamer 12,5 graden! Dat kwam ook omdat ik afgelopen dinsdag de hele dag weg was en ik 's ochtends op werkdagen normaal gesproken niet stook, dus ook dinsdagochtend niet.  Het was dus 1,5 dag geleden dat de verwarming aan was. Die 12,5 graden was mij gisterochtend net iets te koud, dus heb ik de thermostaat op 15 graden gezet.
Ik was dat de laatste tijd heel anders gewend. Het was echt warm, tenminste voor de tijd van het jaar. De elzenkatjes en madeliefjes bloeien al een paar weken.
Het lijkt er op dat het de komende dagen wel wat kouder wordt, maar een elfstedentocht? Nou nee, dat lijkt er nog niet op!
Maar voorlopig blijft het tamelijk koud. Dat is ook wel normaal volgens mij. Het oude spreekwoord luidt: als de dagen lengen, dan gaan de nachten strengen. Oftewel: als de daglichtperiode langer wordt, worden de nachten kouder. Anders gezegd: het koudste deel van de winter valt na de kortste dag.
Ik ben nog steeds erg blij met mijn elektrische deken. Iedere avond kruip ik mijn heerlijk warme bed in! Het is dan wel wat koud in mijn onverwarmde slaapkamer, maar als ik mijn hoofd op het kussen leg, dan ben ik al bijna in dromenland. Volgens mij komt dat door de warmte van de elektrische deken, want als ik het koud heb, dan kan ik niet slapen. Vooral koude voeten kunnen mij danig uit de slaap houden!

20 opmerkingen:

 1. Het is ook zoveel kouder geworden en zo vochtig koud! Zeker als je in het noorden van het land woont.
  Ik draag nu thermohemden en dat maakt dat ik veel minder last heb van kou. Ik ben nogal een koukleum, en het verbaasd me dat het zoveel scheelt want het zijn maar dunne hemden.
  Ik zag net op buienradar dat het gelukkig niet zo koud wordt als eerst voorspeld is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier voelt het ook steeds kouder aan, echt waterkoud. Maar ik denk dat het bij mij ook gedeeltelijk iets van minder gewend is, omdat ik nu heerlijk geniet van de pelletkachel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We zijn ook geen normale temperaturen gewend de laatste tijd. Ik bibberde ook gisterenochtend. Maar weet,dat een lagere temperatuur snel normaal aanvoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de kachel bijna niet aan, pas als het onder de vijftien graden zakt slaat die even aan. Ik draag merinowollen hemden, heerlijke warmte geeft dat merinowol mij. Voor de koude voeten in bed heb ik een kruik, het water gebruik ik smorgens om de wc door te spoelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn voeten zijn altijd zo koud, heb daarom oude wat loszittende sokken, speciaal voor in bed. Want met koude voeten kan ik écht niet in slaap komen. Brrr...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds een paar weken heb ik slaapsokjes van Naproz. En geen koude voeten meer in bed. Was eerst sceptisch, dacht nou, eerst maar zien voordat ik het geloof. Maar ze helpen echt. (Ik heb verder geen banden met dat bedrijf.) Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik slaap ook veel sneller, beter en lekkerder met mattie, mijn elektrische deken. Wil niet meer zonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben blij dat het wat kouder wordt, dan wordt de natuur hopelijk een beetje geremd. Ben veel te bang dat alles nog verder uit gaat lopen in de tuin en dan met 1 nachtvorst kapot vriest.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik geniet ook iedere avond van mijn dekentje. Mijn spieren hebben het echt nodig om ontspannen te kunnen liggen, maar ik wil geen hele hoge rekening voor stoken. Daarnaast vind ik het "vies" om de verwarming aan te hebben in de slaapkamer. Ik krijg er hoofdpijn van!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik het koud heb stop ik een lekkere kruik in bed, maar meestal gaan vriend en ik tegelijk in bed. Dan houden we elkaar prima warm!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk ja, mijn elektrieke dekentje. Ik geniet er volop van en slaap ook sneller. En dat allemaal [mede] dankzij jou! Ik wilde er nooit aan, maar ben blij dat ik overstag gegaan bent. Dank daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn kacheltjes in bed zijn vriend en dochter (als ze naast me ligt ). Heerlijk.
  Maar de vochtige kou is vervelend. Door de regen op mn raam kan ik steeds slecht ventileren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lekker juist zo'n fris bed. En als ik echt warmte wil dan zet ik even de föhn aan en dan föhn ik dat deel waar ik lig. Heerlijk. Uiteraard wel ff je dekbed omhoog houden en de föhn gewoon vasthouden ivm brandgevaar.
  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind een electrische deken "vies", net als de verwarming aan op de slaapkamer. Wij slapen met de ramen open in een fris bed en dragen alleen warme sokken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 12 graden is niet warm maar voor 15 graden de verwarming aanzetten ? Die gaat hier dan echt wel verder door naar 19 graden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, dan is het 19 graden als ik al lang op mijn werk zit. Niet nuttig!
   Ik doe dat natuurlijk wel op dagen dat ik niet werk.

   Verwijderen
 16. Als de verwarming te laag staat 's nachts of als je niet thuis bent duurt het erg lang voordat het behaaglijk is in huis. De muren zijn dan ook erg afgekoeld, iets hoger zetten en er is veel minder warmte (gas) nodig om het huis naar je zin warm te krijgen. Proefondervindelijk uitgeprobeerd bij ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag heb ik de thermostaat op 14.5 laten staan. Dat is net wat aangenamer bij het thuiskomen en bij het opstaan.

   Verwijderen
 17. de verwarming op 12 graden is toch onwijs koud de warmte trekt eerst in de muren snap niet waarom mensen op warmte gaan bezuinigen die koude is juist zo slecht voor je lichaam, hier gaat hij echt niet op de 12 ook snachts niet overdag is het hier 21 om te besparen laat je je zelf niet vernikkelen.

  BeantwoordenVerwijderen