Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 21 februari 2014

Geen renteaanbod!

Onlangs had ik mij ingeschreven voor het Consumentenbond Renteaanbod. Nu zul je je misschien afvragen: wat is dat?
Bij het Consumentenbond Renteaanbod kon je je als belangstellende inschrijven voor een spaardeposito met een looptijd van 3 of 5 jaar.  De Consumentenbond ging op zoek naar de hoogste bieder die een leuke en hopelijk wat hogere rente aan kon bieden. Ik heb met 36 duizend spaarders meegedaan. Maar helaas, ik kreeg gisteravond een mailtje dat het niet gelukt is:

Ondanks het grote aantal deelnemers moeten we u tot onze spijt melden dat geen van de banken zich bereid heeft getoond haar rente te verhogen naar aanleiding van het Renteaanbod. Dit betekent dat we u op dit moment geen aanbod kunnen doen voor een hogere spaarrente.
Bart Combée, Directeur Consumentenbond: "Door consumenten te mobiliseren willen we de concurrentie onder banken stimuleren, om zo een grote groep spaarders een betere spaarrente te bieden. Dat dit nu niet is gelukt is ronduit teleurstellend, maar we blijven natuurlijk mogelijkheden onderzoeken om wel een verandering teweeg te brengen. Ondertussen is dit het zoveelste teken van te weinig concurrentie in de financiële sector."

Inderdaad jammer dat het niets geworden is! Het leek een goed plan.  Het had me leuk geleken om met 36.000 andere Nederlandse spaarders een hogere rente te kunnen bedingen. Blijkbaar denken die banken: mevrouw Zuinigaan en consorten komen toch wel met hun spaargeld, wij blijven gewoon op de oude voet doorgaan en bonussen verdelen onder onze top-medewerkers.
Wat zal ik doen? Zal ik uit "wraak" alles in een oude sok stoppen?

van het ww web14 opmerkingen:

 1. En de ing doet niet meer aan groensparen. Wat een machtspositie toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, gewoon lekker blijven aflossen, dat is je beste "wraak"! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kreeg het mailtje en dacht net als Izerina: de macht ligt bij de verkeerden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Via Triodos meedoen aan microkredieten is misschien een optei? In ieder geval geen Meewind, de rendementen die ze maken komen mede voort uit de subsidie van de Belgische overheid.
  Zoeken naar een juiste investering valt niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer inderdaad! Zeker omdat jullie met heel veel waren. Best flauw van de banken… : (

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Koop iedere maand wat gouden munten of goud baren, en bouw zo zelf een kapitaal op.
  Na 20 of 30 jaar lever je het in en je haalt meer rendement dan op iedere rekening te krijgen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Spaarolifantje schreef er gisteren ook al over, maar toen had ik nog niets vernomen. Gisteravond kreeg ik ook een mail. Eigenlijk baal ik, want nu moet ik iets anders zoeken. Met name voor de kids ben ik naar iets op zoek. Wij krijgen nu 1,1%. Belachelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon deposito's kopen bij NIBC, prima rente, en zeker voor de kinderen. Ik zet alles vast tot ze 18 zijn. Tot een ton is het gegarandeerd. Julia

   Verwijderen
 8. Haha, de neiging om het in een oude sok te stoppen krijg ik ook steeds meer. 't is toch echt triest, zo weinig rente. En ik kan het geld ook nog eens niet gebruiken om extra af te lossen, we hebben een spaarhypotheek.
  Lastig, maar gelukkig wel een echt 'luxeprobleem'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb niet meegedaan. Bij Argenat, een Belgische bank, krijg ik een veel betere rente op hun deposito en overigens ook op hun internetrekening. Momenteel leg ik veel in in de AEX spaarrekening van de ABNAmro. Als de beurs het goed doet, kun je momenteel tot 5% op jaarbasis krijgen. Doet de beurs het slecht, dan krijg je in het ergste geval geen rente.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wel spaargeld, maar geen hypotheek, dus aflossen is voor mij geen optie, krijg toch steeds meer de neiging om mijn geld op te nemen ,want ik krijg een lage rente, terwijl de bank mij geld wel tegen een hoge rente uitleent

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer zeg! Ik gooi het meeste naar m'n hypotheek en zet zelf uit protest praktisch niets meer bij de Rabobank meer. Ze liggen er vast niet wakker van, maar hebben er ook niets aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het toch vreemd daf juist een kleine bank zoals binck of triodos geen aanbieding heeft gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Had ik gister ook nog met mn ouders over. Heb geen hypotheek oid, en ook niet bijzonder veel spaargeld, maar voor mij is het wel veel, maar de rente is belachelijk! Kan het idd net zo goed thuis gaan bewaren...Niet dat ik bang ben dat als ik mijn spaargeld op wil nemen er niets meer staat, maar toch.... Als ik zie dat mijn kids op jaarbasis meer rente over een lager bedrag ontvangen dan ik, denk ik wel ns, ik zet het ook vast, maar durf nog niet zo goed. Daarvoor heb ik net even te weinig spaargeld...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen