Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 17 februari 2014

Gloort er licht aan de economische horizon?

Zouden we echt, werkelijk waar, aan het einde van de crisis komen? Ik lees en hoor positieve berichten en ik denk: wie weet komt het weer goed! Het kwam ook goed in de jaren 80, dus waarom ook niet?
Wat hoorde en las ik dan?

Op Nu.nl is bijvoorbeeld onder de knop Economie geen knopje (krediet)crisis meer, dat was er eerst wel!
De Europese aandelenbeurzen staan in de plus
De economische groei in Nederland zet door
De huizenmarkt in Nederland stabiliseert
De recessie lijkt voorbij
Je kunt op alle bovenstaande regels klikken voor het positieve bericht.

Nu de werkloosheid nog. Voor zover ik weet, groeien de werkloosheidscijfers nog steeds, zeker in mijn economisch zwakke regio. Bijvoorbeeld in de zorg, daar gaan in de komende tijd veel ontslagen vallen.
Er is, zeker voor mensen met een "vers" diploma op zak, heel weinig werk. Ze vragen mensen met ervaring, maar vooral ook weer niet te oud. Als je ouder dan je jaar of 30 bent, dan ben je al bijna afgeschreven. Maar je moet wel erg veel ervaring hebben. Ooit, aan het einde van de jaren 80, lukte het veel mensen weer aan het werk te komen. Sommigen, zoals ikzelf, pas in de jaren 90, maar toch. Al die mensen waarvan ik weet dat ze toen werkloos waren, die kregen een baan. Een aantal daarvan zijn nu weer werkloos of hen hangt nog steeds werkloosheid boven het hoofd. Slopend hoor, als je steeds te horen krijgt dat je misschien toch weg moet.
Gelukkig heb ik daar zelf niet mee te maken. Mijn werkgever neemt geen medewerkers van buiten aan en mensen die weg gaan worden niet vervangen, maar daar blijft het bij.

12 opmerkingen:

 1. Las vorige week ergens dat automatisering in juist de middengroep voor een enorme ontslaggolf gaat zorgen.
  Over de werkgelegenheid in het algemeen maak ik me wel zorgen. Er komt een tweedeling in de maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over de werkgelegenheid maak ik me ook wel wat zorgen ja, maar ik denk dat als je hard werkt en wilt werken, dat er altijd wel mogelijkheden zijn. En er zijn natuurlijk ook altijd bezuinigingsmogelijkheden. Helaas kan de timing soms net verkeerd zijn. Maar positief blijven is denk ik altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er komen verkiezingen aan en tadaaa... 'mooie' cijfers. Ja hoor....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad...maar als je de cijfers gaat checken, dan blijkt het helemaal niet zo rooskleurig te zijn als men doet voorkomen. Blijf de berichten controleren.

   Verwijderen
 4. Ik verwacht nog meer economische problemen, internationaal. Daarom ben ik meer bezig met mijn moestuin, heb een voorraad van voedsel, en leer nog meer dan anders dingen zelf doen. Het fijne is wel dat het consuminderen, wat ik al sinds ik op kamers woon doe, nu meer bespreekbaar bij meer mensen wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het feit dat er in vacatures vaak naar jonge mensen met liefst lange ervaring wordt gevraagd is heel herkenbaar. Ik zeg dan ook weleens voor de grap: 'ze zoeken naar een 16 jarige met 20 jaar ervaring!'
  Voor alle mensen die nu studeren en net afgestudeerd zijn valt het niet mee om een baan te vinden.
  Het is te hopen dat de crisis op zijn retour is, maar ik moet het eerst zien en dan pas zal ik het geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is nu juist de redden dat ik zuinig leef en met het uitgespaarde geld aflos op onze hypotheek, zodat de maandlasten zakken. Dan kunnen we er met een aantal kleinere banen ook komen, mocht het nodig zijn. We zijn al zo ver dat we zelfs met kranten bezorgen een heel aantal maanden zouden kunnen uitzingen. Fijn gevoel, want cijfertjes moeten altijd eerst nog waarheid worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zolang mijn dochter en haar vriend net als velen met hen geen baan met een vast contract voor in ieder geval een paar uur per dag, zolang er om mij heen nog steeds mensen zijn die of hun baan verliezen of te horen krijgen dat zij hun baan binnenkort kwijt zijn , ben ik niet erg positief over het op zijn einde lopen van de crisis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou maar niet te vroeg juichen, de crises is nog lang niet voorbij. Ze houden ons gewoon voor de gek. Cijfers zijn zeer gewillig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet ook niet of de crisis voorbij is, hoe kan dat nu plots dan? wat is er dan verandert tov vorig jaar ? er waren wat betere cijfers, wat was het 0.7% groei ? heb ik dat goed onthouden ? maar daarvan had een deel ook te maken met het feit dat er blijkbaar nog even veel auto's zijn verkocht eind vorig jaar, ivm veranderende regelgeving. wat ik ook zie is dat er bij supermarkten bijna niemand achter de kassa zit die ouder is dan 18 en in de zorg worden veel mensen op lage uren contracten aangenomen die eigenlijk nog aan het leren zijn en nog niet gediplomeerd zijn. Leuk voor de jonge student maar toch ook een beetje verdringing op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is denk ik gewoon ook heel erg verandert, de tijden van vaste contracten en 25 jaar bij dezelfde baas zijn waarschijnlijk gewoon voorbij. het moet flexibeler waardoor het natuurlijk ook goedkoper wordt. Niet zo leuk voor ons, maar ik ben bang dat we aan die veranderende arbeidsmarkt moeten wennen. Ik probeer maar gewoon zo hard mogelijk te werken en zoveel mogelijk up to date te blijven door te blijven leren zodat ik een aantrekkelijke werknemer ben voor een werkgever. Maar makkelijk is het inderdaad niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We worden met al deze cijfers op een enorme manier gemanipuleerd zeg maar bela... In de hoop dat we meer gaan uitgeven. Gaat helemaal niet goed. Ja voor de bedrijven die uit goedkope arbeidskrachten kunnen putten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Over een paar jaar zijn alle babyboomers uitgewerkt en komt er een enorme behoefte aan personeel, vooral in de onderwijssector. Verder groeit de bevolking nauwelijks en dat moet volgens mij over tig jaren een enorme impact hebben op de gehele economie en infrastructuur. Maar ik denk zal de krimp van de bevolking niet meer meemaken, vermoed dat dan woonwijken worden afgebroken. Ja daar kun je je fantasie wel op los laten.

  BeantwoordenVerwijderen