Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 25 februari 2014

Heel veel geld uitgegeven!

Gisteravond heb ik weer eens even een optelsom gemaakt van mijn bank- en spaartegoeden. Wat een verschil met twee maanden geleden! Toen had ik een aanzienlijk grotere som geld tot mijn beschikking. "Eigen schuld" natuurlijk.
Een vracht geld hier en een vracht geld daar en het kon niet op.
Oeps, nu is er niet heel veel meer over! Wat gaf ik uit?

gift dochter 1 2.500,00
gift dochter 2 2.500,00
jaarpremie zorgverzekering 1.362,16
extra hypotheekaflossing 12.300,00
abonnementsgeld krant 173,95

18.836,11

Dus er is bijna 19 duizend minder dan 2 maanden geleden!
Is dat een probleem?
Nee!

Giften aan dochters zijn prima besteed.
De zorgverzekering gaf een aanmerkelijke korting bij betaling per jaar. Véél meer dan dat geld aan rente zou opleveren.
De hypotheekaflossing zorgt dat ik weer lagere hypotheeklasten heb en de jaarrekening van de krant komt nu eenmaal eind januari/begin februari. Ook de krant is goedkoper per jaar dan 12x het maandbedrag.

Maar het is wel een enorme smak geld, zo bij elkaar opgeteld!

12 opmerkingen:

 1. Geweldig! Nog dik 30.000 te gaan en je bent hypotheekvrij! Met nog drie keer zulke aflossingen de komende drie jaar zou je er een heel eind moeten zijn. Is dat ook je plan? Of kun je eerder vrij zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat tikt inderdaad aan. Maar superfijn voor je dochters!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je je dochters op deze manier steunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad een smak geld maar wat heerlijk dat je dit kunt doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fijn dat je je dochters zo kan steunen! :) wij krijgen ook regelmatig wat van schoonouders. niet zulke bedragen maar dat hoeft ook niet. vind wat we krijgen al ontzettend veel! ben t zelf niet gewend omdat mn ouders het krap hadden met een eigen restaurant vroeger, wat ook failliet ging helaas. ook niet erg hoor, wel geleerd op mn eigen geld te letten hierdoor ;) hoop dat ze er wat leuks of nuttigs mee gedaan hebben, maar net wat hun situatie is ;) en wow wat een flinke aflossing! goed zeg!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt toch een levenhypotheek? Die pot komt toch ook tot uitkeren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb voor een deel een levenhypotheek en het rendement van deze levensverzekering is niet zo goed. Het levert minder op dan zou moeten. Maar inderdaad, er zit nog wat geld uit deze verzekering aan te komen.

   Verwijderen
 7. Aflossing van een schuld is geen uitgave. Want met spaargeld vermindert ook de schuld. Ik heb de aflossing van de hypotheek altijd buiten mijn kasboek gehouden.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, het is een beetje een vestzak - broekzak idee.

   Verwijderen
  2. maar het blijven extra uitgaven.. per saldo verandert er niets, maar je huidige banksaldo verandert wel.. ach ja wat maakt het uit, het is een super aflossing weer :D

   Verwijderen
 8. Fijn dat je dit "zomaar" uit kunt geven.... En dat je je dochters ook een fijn bedrag hebt geschonken! Vind het altijd mooi als ouders dit doen. Die van mij doen het niet hoor haha. Mijn pa zegt altijd, als ik hem even weer tussen neus en lippen er op wijs dat je heel aantrekkelijk mag schenken, jij redt je prima zelf en ik geef gain geld.... En dat weet ik al zolang als ik leef, maar ik mag graag even ouwehoeren en daar moeten ze dan ook wel weer om lachen hoor.
  Zo heel af en toe staan er weer eens een paar boodschappen op het aanrecht of hebben ze nieuwe kleding voor mn kids gekocht...dat doen ze dan weer wel, maar geld "geven" nee....dat hebben ze nooit gedaan en zullen ze ook nooit doen....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen