Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 29 maart 2014

Einde weblog Elke Euro Telt

Gisteren klikte ik nog weer eens op de link van blogster Elke Euro Telt/Stapje voor stapje dichterbij, maar dit weblog is nu verwijderd.
Deze blogster had al aangekondigd te zullen stoppen, maar tot nog toe was haar weblog nog wel toegankelijk, nu dus niet meer.
Elke Euro Telt had flinke schulden, in het begin dat ze blogde zo'n 22.000,- en ze wilde deze schulden aflossen.
Ze vroeg tips en advies voor haar situatie, maar op de een of andere manier lukte het niet goed om werkelijk voortvarend te gaan bezuinigen. Tipgevers en adviseurs werden er boos van: je volgt ons advies niet of nauwelijks op!
De bezuinigingstips gingen over een scala van zaken: zuinig tuinonderhoud, energieverbruik, het kopen van A-merken, biologische voeding, geen pakjes, zakjes en blikjes, roken, drinken van alcohol, het geven van cadeaus, noem maar op. Ook het advies om een coach of hulpverlener in te schakelen passeerden de revue.
Elke Euro Telt voelde zich aangevallen en kreeg duidelijk geen adviezen die pasten bij haar situatie en haar leven.
Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Veel reacties hadden de bedoeling om haar te helpen en zeker niet om haar aan te vallen. Elke Euro Telt had het gevoel dat de weblog had voor haar geen nut meer had en ze stopte. Ik hoop dat Elke Euro Telt langs een andere weg hulp vindt en op een goede manier de schuldenperiode achter zich kan laten. Het ga je goed Elke Euro Telt!

Dat brengt mij op het thema: wat heb je aan een weblog als je schulden hebt en daar o.a. door middel van een weblog wat aan wilt doen?
Sommige mensen hebben er heel veel aan, ik noem Maarten Steendam Maarten geeft lezingen en treedt flink in de publiciteit over schulden en hoe je er van af komt.
Ook schuldenvrij leven heeft jaren een weblog bijgehouden, totdat zijn schuld afgelost was, daarna heeft hij de weblog afgesloten.
Verder heb je nog Schulden Blog, die al een aantal jaren een weblog bijhoudt over schulden en aflossing van schulden.
Misschien zijn er nog veel meer, dat is mij niet bekend.

Het verschil met Elke Euro Telt is vooral dat genoemde bloggers geen advies of tips vragen, maar wel een schuldenmeter geven en daarop kun je zien hoe ze steeds meer schuld aflossen, ze berichten als het ware alleen over hun acties. Elke Euro Telt gaf geen schuldenmeter, je had als lezer geen idee welke kant het op ging met haar schuld.

Ik heb geen schulden, behalve de hypotheekschuld. Ik blog over zuinig leven en consuminderen en ook nog wel eens andere zaken die mij bezig houden. Wat ik wel merk, is dat het bloggen zorgt dat ik meer discipline heb en houd in het zuinig leven, ik ben me als het ware meer bewust van het geld dat ik uitgeef en het geld dat ik in mijn portemonnee houd. Een soort mindful met geld omgaan, om het in moderne termen te zeggen.

Update 31 maart: het lijkt er op dat de weblog van Elke Euro Telt in de winterslaapmodus (of lenteslaap?) is gegaan. Ze was vandaag even actief en het gaat naar omstandigheden goed met haar en dat is fijn!

11 opmerkingen:

 1. De enige schuld die ik heb (en mijn man) is de hypotheek en die is afgelost als we 63 zijn. Ik weet hoe het voelt om 'andere' schulden te hebben. Hoe je eruit kunt komen zijn legio voorbeelden/boeken/tv-series en hulpverleners voor. Wil je er aan of niet........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik klikte afgelopen week op de link. Had echt medelijden met haar dat het niet goed ging, al was ze soms niet duidelijk waar het nu precies aan lag en dan kan je wel eens een verkeerd advies geven..

  Ik hoop dat ze nog wel meeleest bv hier en weet dat we aan haar denken, misschien kan dat weer een nieuw begin voor haar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik las vaak bij haar.ik denk dat zij heel erg haar best deed. Maar ook las ik ,dat er mensen nodig vonden om haar aan te vallen. En naar mijn mening heeft zij niemand verantwoording af te

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had heel sterk het idee dat zij echt wel haar best deed, maar dat haar man totaal niet mee wilde werken. Dan wordt het een heel lastig verhaal. Het is heel lastig om een bepaald gedragspatroon qua uitgaven te veranderen. Dat merk ik ook aan mezelf. En als je een partner hebt die er geen biertje minder om drinkt en bezuinigen niet zo serieus neemt...tja, dan is de motivatie ook snel verdwenen. Je moet er samen achter staan en naar gaan leven manier. Erg jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook jammer dat ze gestopt is en ik heb me best wel geërgerd aan de manier waarop sommige lezers een reactie achterlieten. Toch kan ik me ook hun frustraties wel voorstellen, want zij hadden het gevoel dat er niks met hun adviezen gedaan werd. Maar er bestaat altijd nog een groot verschil tussen op een fatsoenlijke of een onfatsoenlijke manier reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een gedragsverandering, of het nu om minder energie verbruiken gaan, om een verslaving afleren, of om zuiniger te leven, of af te vallen, kost offers en gaat niet vanzelf. Ik heb het idee dat veel mensen veel te makkelijk leven/denken, en dat ze hun eigen inzet voor iets enorm overschatten. Werk moet leuk zijn, en dichtbij, eten moet vet snel en veel zijn, en het mobieltje het hipste met telefoon en internet. Maar werk is er voor de inkomsten en inderdaad soms niet leuk of verder weg, gezonder eten is meer werk en/of tijd, en meer bewegen kost ook tijd, en altijd bereikbaar zijn kan ook op een simpele prepaidtelefoon.
  Ik hoorde gisteren in de trein twee oude verpleegsters over hun opleidingstijd.24uur beschikbaar zijn, lange werkdagen en daarnaast snachts je bed uitmoeten en gedurende de opleiding niet betaald krijgen. Daar moet je nu mee aankomen, deze generatie lacht je uit als je zoiets vertelt.

  Jammer voor Elke Euro Telt, echt waar. Ze heeft meer problemen dan alleen financiele lijkt me. Ik hoop dat het haar goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zij ging vooruit met haar financiele gedrag, maar ik had ook het idee dat ze er erg alleen voor stond. Volgens mij is een coach in haar geval wel belangrijk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze heeft de helft al afgelost, dat heeft ze ook geschreven. Ook gaf ze per maand minder uit dan voorheen.
  Wat mij opviel aan veel reacties was de kribbigheid omdat ze niet klakkeloos en direct het gegeven advies opvolgde, maar keek wat ze er zelf mee kon. Meestal kon ze dat niet, maar zocht en probeerde steeds weer iets anders om te kijken of dat wel haalbaar was in haar situatie. Met nog enkele anderen heb ik haar af en toe een hart onder de riem gestoken omdat ik vond dat ze wel goed bezig was en een steuntje zo goed kon gebruiken.
  Hoewel ik het jammer vind dat ze is gestopt kan ik me dat wel goed voorstellen.

  Elise

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De helft van een lening, niet de helft van alle vijf, zes leningen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt, ze had zes leningen. Ik heb het destijds genoteerd om een idee te hebben, ook omdat ze er meestal weinig mededeelzaam over was.

   Verwijderen