Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 4 maart 2014

Geld verdiend met belastingaangifte!

Nou ja, zo lijkt het alsof ik een keuze had om de aangifte wel of niet te doen, maar die keuze was er niet. Ik moet een aangifte doen, dat komt omdat ik een eigen huis heb en ik gebruik maak van hypotheekrenteaftrek. Vroeger, toen ik nog geen eigen huis had, deed ik geen aangifte en ging ik er van uit dat de loonbelasting die ik afdroeg, correct was en dat er verder niets te halen viel. Misschien had ik geld terug kunnen krijgen, maar ik heb het niet geprobeerd.
Maar goed, afgelopen vrijdag ontving ik de overbekende blauwe enveloppe en gisteravond ben ik er eens even voor gaan zitten. Jaaropgaven van werkgever,  hypotheekbank, spaarrekeningen en de WOZ waarde 2013 (dus niet het formulier dat ik recent ontving!) er bij en ik kon van start.
Alles was al voor-ingevuld, dus ik hoefde alleen nog te checken of het klopte. Ik vond ook nog ergens bij de gedownloade gegevens een overzicht van de spaartegoeden. Helaas telt het programma deze niet zelf op, een beetje jammer. Maar als je meer spaargeld hebt dan de hoogte van de vrijstelling, dan vind je het terug in het aangifte programma. Het klopt dat dit bij mij niet het geval was.
Opmerkelijk vond ik, dat ik wel 6 spaarrekeningen heb waar 0 euro op staat. Dat krijg je van het overstappen naar een spaarrekening met een hogere rente! En er was ook nog een spaarrekening waar 9 euro op staat, een rekening waarvan ik het bestaan niet meer wist. Het blijkt dat dit een Argenta spaarrekening is!
De aangifte zelf en de dubbelcheck was een fluitje van een cent, ik heb er nog geen 15 minuten over gedaan.
En wat blijkt?
Ik krijg ruim 500 euro terug!
Geen slecht vooruitzicht!

Naar aanleiding van de reactie van Ellen ben ik gaan kijken en zoeken naar de plek waar ik de onverdeelde erfenis kon invullen. Welnu ik heb het gevonden en heb mijn deel van de erfenis opgegeven. Het bedrag van de teruggave is nu een stuk lager, maar zo krijg ik er geen gedonder mee! Ik heb mijn broer ook even geattendeerd op de aangifte van de erfenis.

Update 7 maart: ik heb inmiddels mijn al 7 jaar slapende Argenta spaarrekening gewekt en actief gemaakt. De rente is niet slecht, 1,75%. Ik twijfel nog of ik de rekening weer in gebruik ga nemen. Dat heeft te maken met het feit dat deze bank niet onder de Nederlandse bankgarantie valt, maar onder de Belgische. Mocht de bank omvallen en ik heb er redelijk veel geld op staan, dan is het misschien toch een heel gedoe om het geld terug te krijgen.

12 opmerkingen:

 1. En het zelf invullen is ook verdienste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zeg! Dat zijn leuke bedragen om weer terug te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gedaan! Goed van je.

  Beetje off topic misschien, maar wees opgelucht dat je kinderen al groot zijn. Kinderen schijnen tegenwoordig peperduur te worden. Zie:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/04/meer-hulpvragen-voor-kinderen-die-opgroeien-in-armoede/

  Ik verslik me nu toch even in mijn koffie. Scholen die schoolreizen naar China of New York organiseren? toen mijn kinderen op het VO zaten wond ik me al op over schoolreizen naar Barcelona per vliegtuig. Maar het schijnt steeds gekker te worden. Tja, dan ben je al snel arm als je ouders dat niet kunnen betalen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gekke vraag misschien, maar heb je eraan gedacht om het saldo van je moeder's erfenis erbij op te tellen (ook al was die erfenis op 1-1-2013 mogelijk nog niet afgerond)? Dat moet dan in box 3 bij overige bezittingen en is een onverdeelde boedel. Die informatie kun je ook terugvinden onder het ? bij de betreffende post.

  Groet, Ellen Consuminderen@omni-chat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal er nog eens even naar kijken. De erfenis is pas in de loop van 2013 uitbetaald.

   Verwijderen
  2. Dat is nou precies het punt Zuinig aan. Het wordt dan gezien als een onverdeelde erfenis en die moet ook aangegeven worden bij overige bezittingen. Je hebt namelijk een vordering op de nalatenschap. Wij zitten in hetzelfde schuitje namelijk en eerlijk gezegd heb ik ook met de gedachte gespeeld om het niet op te geven omdat het niet vooringevuld stond. Die gedachtenspinsel duurde maar kort: ik weet dat ik het aan moet geven en heb geen zin in gezeur en eventueel boetes.

   Verwijderen
  3. Ellen, dank voor je tip. Ik heb inmiddels de aangifte opnieuw ingediend, nu met het bedrag van de erfenis er bij. Het terug te krijgen bedrag is nu lager, namelijk 333 euro.

   Verwijderen
 5. Fijn zeg, om 500 euro terug te krijgen. Dat zet zoden aan de dijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je geld terug krijgt Zuinigaan.
  Dat betekent dat je door de belasting geschatte inkomen lager is uitgevallen dan zij verwacht hadden. Vaak heeft dit ook invloed op de toeslagen waar je recht op hebt. In jouw geval de zorgtoeslag. Kijk daar ook even naar. Het is goed mogelijk dat je daar ook nog compensatie over moet krijgen.
  Deze tip geldt voor iedereen die recht heeft op belastingteruggave!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de belasting schatte mijn inkomen redelijk goed in, ik heb er voor gekozen om het geld dat ik terugkreeg uit de voorlopige aanslag te verlagen.

   Verwijderen
 7. Als je dit voorjaar geld terug krijgt, kan het zijn dat je in 2015 geen aangifte meer hoeft te doen; dan krijg je in het najaar een brief dat je het wel kan doen alsnog, omdat je wellicht iets terug krijgt.
  Zo ging het in elk geval bij mij... ook leuk :-)

  groetjes san

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb jij een eigen huis? Ik denk dat dat bij mensen die een woning bezitten helemaal niet kan.

   Verwijderen