Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 5 maart 2014

Veel uitgaven in februari, maar eigenlijk heel weinig

Er is in februari veel geld van mijn betaalrekening gegaan, maar dat kwam voornamelijk door de extra aflossing van mijn hypotheek. En zoals sommigen reeds aangaven, eigenlijk is dat geen uitgave, maar een soort investering in de toekomst. Nog meer muren en dakpannen zijn nu van mijzelf en ik hoef weer minder hypotheekrente te betalen.
Dan de andere uitgaven in februari:

februari 2014
HUISHOUDEN/SCHOONMAAK
vershoudfolie, rol 0,51
kattenbakkorrels (hout) 3,59
BOODSCHAPPEN
week 6 11,90
week 7 36,35
week 8 28,72
week 9 28,52
VERZORGING
vitamine D/calcium/zink/magnesium 6,50
HUIS
deurmat 2,19
2 mandjes 4,00
sier-bloempot 1,49
verlichting 7,50
CADEAUS
voor dochter 7,50
PLANTEN tuin en huis
3 primula's  2,50
mini narcissen  1,75
tijm zaden 0,89
KLEDING
2 onderbroekjes 5,50
TOTAAL 149,41

Voor het eerst geen gebakken kleikorrels, maar hout. Meer milieuvriendelijk dus. Ik ben benieuwd hoe dat Poes en mij zal bevallen.
Voor de boodschappen heb ik gemiddeld 3,77 per dag uitgegeven.
Ik heb opnieuw tabletten vitamine D/calcium/zink/magnesium gekocht. Volgens mijn praktijkverpleegkundige van het gezondheidscentrum zouden dergelijke tabletten helpen tegen (nachtelijke) kuitkrampen en verder zijn ze goed voor mij als 60+ er tegen botontkalking. Toen ze dat zo zei, dacht ik ineens: ik heb al máánden geen krampen meer gehad! Zou het door die pillen komen? Ik had er niet zo op gelet, want met krampen is het zo, dat je ze echt totaal niet mist als ze er niet zijn!
Raar hè?
De deurmat kocht ik, omdat mijn oude buitenmat bijna helemaal vergaan is, dus die gaat weg. Een van mijn oude binnenmatten wordt buitenmat en de nieuwe wordt de binnenmat bij de tuindeur.

15 opmerkingen:

 1. Dat ziet er netjes uit! De katten hier zijn niet onverdeeld enthousiast over hout (mijn vorige wel), maar ze gebruiken het wel. Als het echter op is, dan denk ik wel dat ik weer overstap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezien het bedrag dat je er voor uitgeeft (verzorging)mag je wel een pot per week slikken. Veel mensen hadden bij een consumentenprogramma laten weten dat dergelijke produkten bij T P, Kr Vat etc. veel goedkoper zijn dan de bekende merkprodukten. Ze lieten in dat programma het verachil zien. Om aan je behoefte te voldoen moet je van de goedkope produkten tot wel 10 keer meer pillen slikken dan van de bekende merken, Zo ben je toch veel duurder uit. Bij vitamine C tabletten was het verschil wel 100 keer zo groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tecla: citation needed... Welk programma?

  Ik denk dat je gewoon op het potje moet kijken en op die manier de prijs moet vergelijken. Ik koop zelf het etos huismerk en ik weet dat er in zit wat ik nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij was het Kassa maar het is al een aantal jaren geleden. Weet het nog zo goed omdat mijn schoonmoeder toendertijd ook een of ander complex van K. vat of H. ema slikte en toen is overgestapt op D. avitamon!

   Verwijderen
 4. Grappig hier net van hout overgestapt naar kleikorrels en vol naar tevredenheid ook namens de katers :) ruikt gewoon veel minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Zuinigaan: bovenaan je homepage staat dat je in 2018 met pensioen wil. Je hebt altijd zulke lage uitgaven, en je hypotheek zal nu ook niet zoveel meer kosten: heb je wel eens berekend of je eigenlijk niet al genoeg geld hebt om van te kunnen leven? Doorwerken is waarschijnlijk wel de bedoeling, maar ik vermoed zo dat je inkomen na je 67e veel hoger is dan wat je nodig hebt. (Gelukkig ook maar). Ik denk dat je wel uit de gevarenzone bent al?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog erg weinig pensioen opgebouwd, nu iets meer dan 15 jaren. Een "normaal" pensioen is gebaseerd op 40 jaar. Je moet niet vergeten dat ik nu nog geen AOW krijg. Als ik nu met pensioen ga, dan halveert mijn bruto inkomen en houd ik per maand 900 euro netto over. Mijn vaste lasten zijn ca. 810 euro. Dus dan zou ik nog 90 euro per maand overhouden voor eten en andere uitgaven, ook de onvoorziene uitgaven. En dat vind ik toch wel heel erg krap! Als ik nu met pensioen ga, dan ontvang ik in de toekomst naast mijn AOW verder bijna geen pensioen meer, want dat geld heb ik dan vòòr de AOW leeftijd al opgebruikt.
   Ik heb wel eens gedacht over deeltijd pensioen, op mijn 63e, 64e of zo. Dan heb ik een deel van mijn inkomen uit arbeid en een deel van het ABP. Een soort gulden middenweg, zeg maar. Daar zou ik best eens toe kunnen besluiten, bijvoorbeeld als op een gegeven moment blijkt dat er een kleinkind op komst is.

   Verwijderen
  2. En mijn spaargeld levert hooguit zo'n 30 euro per maand aan rente op. Ook niet genoeg om van te leven.

   Verwijderen
 6. Wat een megamooi lijstje, om jaloers op te worden :)
  Knap gedaan hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vitamine D/calcium kan je ook op recept van de huisarts krijgen. Je betaalt niet voor niets je zorgverzekering toch?

  Groet Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een nette uitgaven zeg! Ik was ook van plan om dit jaar nog even rustiger aan te doen, maar het is me nog geen salarisperiode gelukt helaas. Terwijl ik een bepaald bedrag "mag" uitgeven van mezelf, wil ik graag daar ook nog eens wat van over houden...best raar he. Maargoed. Mijn doel zal ook dit jaar wel behaald worden, dan is het een paar maand later dan gepland...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Keurig lijstje! Een voorbeeld voor velen.
  Tegen kramp in je kuiten helpen bananen heel goed vanwege de kalium die erin zit. Ook in groente als bloemkool en broccoli zit veel kalium en dat heeft ongeveer hetzelfde effect.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet al jaren bijna iedere dag een banaan, al die bananen hebben niet geholpen. Bloemkool en broccoli eet ik regelmatig, maar niet dagelijks.

   Verwijderen
 10. magnesium,helpt gegarandeerd tegen krampen in de benen,vit c is erg goed tegen weerstand,en kanker etc etc , ik wilde het eerst ook niet geloven van die krampen. gr Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen