Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 13 april 2014

Haar verven of niet?

Een van mijn lezers gaf mij vrijdag de tip een blogje te schrijven over haar verven of niet.
Een leuke tip!
Ooit, als jong volwassene, zeg maar tussen mijn 17e en 25e jaar, verfde ik zo nu en dan mijn haar, meestal met henna. Daar was ik zelf mee in de weer:
van henna een papje maken, dat op mijn haar smeren, goed verdelen, een uur laten intrekken en weer uitwassen. Hier lees je hoe je het doet.
Rond mijn 35e heb ik nog een tijdje blonde plukjes gehad, de zogenaamde high lights, daarna heb ik geen kleuring meer gebruikt voor mijn haar.
Waarom niet?
- Het is goedkoper om helemaal geen kleuring te gebruiken.
- Ik heb nogal wat last van allergieën en mijn tante ontwikkelde een vrij heftige allergie voor haarkleurmiddelen. Die moest er echt mee stoppen. Een reden voor mij om heel voorzichtig te zijn. Mijn handen hebben verschillende keren onder het eczeem gezeten, mijn oksels reageerden heftig op verschillende soorten deodorant en van sommige merken kauwgom krijg ik spontaan blaren in mijn mond. Dus waarom mijn hoofdhuid blootstellen aan iets dat misschien wel eczeem veroorzaakt?
- Je moet kleuring zeer regelmatig bijhouden en eigenlijk ben ik daar een beetje te lui voor. Ik ben nogal lang en ik kijk soms op kruinen van vrouwen die te lang gewacht hebben met het opnieuw kleuren. Dat haar is aan de wortels grijs en die kleur gaat plotseling over in bruin of wat voor kleur dan ook. Geen gezicht, vind ik!
- Ik zie maar zelden mannen die hun haar kleuren, waarom zouden vrouwen dat wel doen? Is natuurlijk grijs of de natuurlijke haarkleur niet mooi genoeg?
- Ik vind het heel wonderlijk dat er modes zijn op gebied van haarkleuring. Ergens rond het jaar 2000 zag je ineens heel veel vrouwen met allerlei tinten rood rondlopen, ook als ze qua huid en ogen daar absoluut niet het type voor waren. Tijdens de lunch hadden vrijwel alle collega secretaressen ineens rood haar. Mij niet gezien, ik ben niet zo'n kuddedier. Dus ik hield mijn eigen donkerblonde kleurtje. Dat donkerblond maakt inmiddels in toenemende mate plaats voor grijs.
Het ziet er nu ongeveer zo uit:
Mijn hoofd en haar, tijdens een wandeling ergens in Drenthe

Kleur jij je haar? En waarom wel of niet?

35 opmerkingen:

 1. Een collega van mij was helemaal grijs op haar 40e. Bij haar vond ik het wel passen dat ze vanaf haar 35e (toen ze echt grijs begon te worden) haar haar kleurde; ik vond het wel erg jong om op die leeftijd al grijs te worden. Ze is ook een erg jeugdig type EN we werken in een branche waar (helaas misschien) een eerste indruk van vitaliteit en jeugdigheid erg belangrijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een paar jaar geleden heb ik ook de keus gemaakt om mijn haar niet te meer te laten verven. Het was een langdurig proces voordat alle kleur er uitgegroeid was. Ik had het nl op kaaklengte. Mijn argumenten waren inderdaad die vreselijke uitgroei en ik was elke 6 weken 50 euro kwijt aan de kapper. Sinds 2 maanden heb ik mijn haar kort en volgens de kapster heb ik een prachtige grijze kleur haar. Ik ben er erg tevreden mee en het scheelt veel geld. Ik ben 59 en dat mag gezien worden!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van de week spraken een vrouwelijke collega en ik hier nog over: wanneer naar je natuurlijk kleur gaan, en dat het sterk mee weegt dat vrijwel alle andere dames in onze omgeving ook verven en dat je anders snel als "onverzorgd" afsteekt. We zijn geen van beiden nog 50. Ik weet trouwens ook wel een aantal mannelijke collega's die al jarenlang hun haar kleuren. Maar ook voor hen geldt: op een gegeven moment past de teint niet meer bij de geverfde haarkleur. In de krant last ik een week terug dat grijs momenteel een hippe haarkleur is- zoals getoond door een fotomodel van hooguit 20 [meesmuilt]

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je ziet nog wel van die vrouwen met knalrood haar rondlopen die er absoluut mee staan. Voor een jonge meid is die kleur niet erg, maar zo rond je zestigste vind ik dat echt niet meer mooi. Ik ben vroeger ook met henna begonnen, daar hielp altijd een vriendin mee. Ik kreeg al grijze haren toen ik half de 20 was en nu ik 48 ben laat ik mijn haar gewoon door de kapper verven. Ik ga trouwens niet grijs worden maar wit en het pigment is al voor een groot deel uit mijn haar, waardoor ik steeds blonder geworden ben de laatste jaren. De kapper verft alleen de uitgroei want die is nog steeds iets donkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jarenlang gebruikte ik henna met walnootextract. Dat gaf een bruine tint en verstevigde mijn dunne slappe haar. Maar zo'n 15 jr geleden stopte ik en ben nu peper en zout grijs. Prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik laat mijn haar iedere zes weken verven in mijn eigen kleur. Ik doe dit al zeker 10 jaar. Ik ben nu 39 jaar. Als ik ze niet zou laten verven zou ik dus al langere tijd compleet grijs zijn. Mijn broer (twee jaar ouder) is ook al heel lang compleet grijs en wordt daardoor vaak minimaal 10 jaar ouder geschat. Ik wordt juist vaak jonger geschat. ik liet iemand een keer een foto zien van mijn broer en toen kreeg ik de vraag of dat mijn vader was. Ik vind grijs zeker mooi maar wel pas op een bepaalde leeftijd. Hoe ik nu zie staat het je heel goed. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf heb ik nog nooit mijn haar geverfd. Wel heb ik tien jaar geleden een keer blanke henna gebruikt omdat dat goed zou zijn voor mijn haar.

  Ik ben 39 en mijn haren zijn nog altijd donkerbruin. Zelf wil ik nog zo lang mogelijk van mijn natuurlijke haarkleur genieten.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heb een aantal jaren mijn haar af en toe geverfd, nu ben ik grijs aan het worden en alhoewel ik dat niet erg vind is het wel jammer dat je haar er door dat het niet helemaal grijs en ook niet helemaal blond is er wel een beetje onverzorgd uit ziet ,vandaar dat ik het af en toe wel weer verf. als het eenmaal helemaal grijs is ga ik dat zeker niet meer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik verf mijn haar niet omdat het gewoon ongezond voor je is, via de hoofdhuid worden verfstoffen en andere chemicaliën opgenomen, daarom worden zwangere vrouwen geadviseerd om niet te verven. de chemicaliën gaan in je bloed zitten! en dat elke 6 weken. Dus voor het binnen milieu is het erg slecht maar denk ook aan de vervuiling van ons water, de kleur die je weer uitspoelt, spoelt rechtstreeks ons riool in, waar vaak weer drinkwater van moet worden gemaakt. Ik hoor dat nooit als argument!
  En als laatste, voldoende gevoed zijn, denk aan de 375 gram groente en 3 stuks fruit (wat nu vanuit Engels onderzoek wordt geadviseerd) haalt bijna niemand in Nederland, en dat zie je o.a. terug aan de haren. Want die zijn niet belangrijk voor het lichaam. De vitaminen B bijvoorbeeld zijn voeding voor de hersenen en vooral bij stress extra verbruik, daar stuurt het lichaam de opgenomen vitaminen naar toe... er blijft niets over voor de haren en dat zie je terug in voortijdig grijs worden. Koper kleurt het haar ook! waar zit het in en krijg jij dat voldoende binnen?? met 40 grijs worden is niet normaal maar zijn we dat wel gaan vinden! omdat we dat zoveel zien om ons heen.
  Ik ben 54 en heb nu misschien 10 grijze haren en die mogen gewoon lekker blijven, ik zit er niet mee! Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet juist wel zeker vier stuks fruit en 500 gram groente per dag haal ik ook met gemak. Eigen grote biologische moestuin dus in het seizoen alles onbespoten. Ben dus voor mijn 30ste al grijs gaan worden. Net als mijn broer. Heeft naar mijn idee alles te maken met genen en niet met mijn voeding. Tja ik weet dat het haar verven niet goed is maar ik vind zo vroeg grijs rond lopen geen alternatief. Ik let op andere gebieden op het milieu. (moestuin, 200 km per week fietsen ipv auto pakken, geen voeding verspillen, heel laag energieverbruik, kleding 50% tweedehands kopen). Mascha.

   Verwijderen
  2. Waarom zou met 40 grijs worden niet normaal zijn? Is toch ook een kwestie van erfelijke aanleg en niet alleen eten? Inde ene familie zijn mensen nou eenmaal eerder grijs (of bij de mannen) kaal. Ik kreeg mijn eerste grijze haren al toen ik 16 was, echt geen gebrek aan vit B hoor....
   Ik vraag me af of je ook niet zou zijn gaan verven als dat bij jou het geval was, en niet redeneerde vanuit de comfortabele positie dat je nu 10 grijze haren hebt. Je zit er niet mee, tja dat kan ik me voorstellen...

   Verwijderen
  3. Hoi Mascha, twee zielen 1 gedachte, ik zag jouw reactie ook staan toen ik klaar was met de mijne typen. ;-)

   Verwijderen
  4. Ik ben het met Bieke ook niet eens. Mijn vader was voor zijn 35e al grijs en ik kreeg met mijn 18e ook al de eerste grijze haren. Ik ben nu 35 en gelukkig nog niet zo grijs als mijn vader was. Maar ik laat het niet verven omdat het nog niet zo erg is dat ik compleet grijs is. Maar als je nu zelf met je 30e al compleet grijs was dan liet je het wel grijs verven wellicht wel omdat mensen je ouder schatten dan je bent. Dat is op je 30e niet leuk hoor als je ouder geschat wordt. Ik word gelukkig nog altijd jonger geschat dan ik ben, maar ik vind wel dat je erg kort door de bocht gaat. En mijn moeder is nu 56 en heeft nog geen enkele grijze haar. En mijn haar is verder in prima conditie volgens de verschillende kappers die ik in de loop der jaren, door verhuizingen, heb gehad.

   Janneke

   Verwijderen
  5. @Mascha, 500 gram groente en vier stuks fruit, voldoe je aan de MoermanVerenigings eisen. Ik haal het met witlof en kool makkelijk, maar niet met sla.

   Verwijderen
 10. Leuk onderwerp. Ik heb middenblond vrij dun haar, jarenlang verfde de kapper er van die lichtere strengen in, zo leek het wat voller en was de kleur minder saai. Tot ik er genoeg van had, steeds meer blonde strengetjes kwamen er en dat paste niet bij me. Nu heb ik middenblond haar , met lichtgrijs erdoor. Het is veel steviger dan voorheen en ook de kleur is mooi zo. Helemaal van mezelf ! Het valt me op dat veel vrouwen hun haar in een te harde kleur verven. Dat past vaak niet zo mooi bij een ouider wordend gezicht. Ik ben 58, vier jaar geleden ben ik met het haar verven gestopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. als je je haar op een gegeven moment niet meer kleurt is het logisch dat je uitgroei ziet, moet je je dan soms kaal scheren, omdat er misschien iemand vindt dat het geen gezicht is? ik verf mijn haar ook, maar wil af en toe weten of het haar al grijs is, dan moet je dus laten uitgroeien, anders kan het niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet voor 'n ander, maar als je het nou zélf geen gezicht vind?

   Verwijderen
 12. Vroeger kleurde ik mijn haar weleens met Henna, maar dan klaar gemaakt met sterke koffie, dat gaf een mooiere, diepe kleur. Maar dat waren sporadische keren. Ik ben nu 45 en word/ben al behoorlijk grijs. Ik vind het mooi, het zilver door het donkerbruin. Als ik zie wat die kleuringen kosten en wat voor tijd er in gaat zitte, ben ik blij dat ik met mezelf kan leven zoals ik ben. Al doe ik er wel wat aan om niet te zwaar te worden, dus helemaal op z'n beloop laat ik het niet, dat uiterlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zomers ben ik altijd wel tevreden met mijn natuurlijke coupe soleil, ik heb jar wat snel bleekt ondanks de goede verzorging met haarolie en als ik zit altijd in de schaduw.
  Maar in de winter wordt het altijd zo snel weer peper-en-zout saai en doe ik er soms een kleurspoeling iets donkerder door en is het net iets voller van kleur en dat vervaagt langzaam zeker omdat ik haar maar 1x per 14 dagen was, en zie je ook geen uitgoei.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb vanaf mijn 18e altijd mijn haar geverfd. Ik had 'n vale blondkleur, en vond het mooier om iets rood/bruins te hebben. Tot 'n paar jaar geleden de verfbeurten steeds sneeler op elkaar moesten volgen omdat ik steeds grijzer werd, en de uitgroei steeds duidelijker. Toen heb ik het 'n poosje laten zitten, tot er 'n cm of 3 uitgroei was. Op dát moment,(het was écht niet meer om aan te zien) heb ik het héél kort laten knippen. Ik was blij dat ik er vanaf wa, en ben nu bést tevreden met mijn grijze pruikje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik lat mijn haren door de kapper kleuren, zo'n 3 a 4 keer per jaar. Uitgroei valt bij mij nooit op, omdat ik nooit mijn hele haar doe, maar strengen in twee anderen kleuren erin. Geverfd haar vind ik verzorgd en vaak wel mooi. Natuurlijk grijs haar kan ook prima, maar pas na de 50 jr. Anders past het niet, dan lijk je zo 10 jaar ouder dan je werkelijk bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik verf mijn haar al jaren niet meer, gewoon omdat ik te lui ben om elke 6 weken naar de kapper te gaan. Maar mocht ik behoefte krijgen aan paars met roze strepen en mijn luiheid overwinnen dan zou ik dat doen. Leven en laten leven, vrijheid blijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben oorspronkelijk hoogblond. Na mij. 40e heb ik het jaren lang geblondeerd, omdat ik mij. Eigen kleur niet meer zo mooi vond. Nu ben ik bijna 65 jaar en blondeer ik het al jaren niet meer. Het staat niet meer bij mijn leeftijd. De kleur vind ik nu veel beter, iets tussen grijs en blond in.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik verf nog steeds, iedere vier wkene doen wij dat samen. Niet naar de kapper en dezelfde tubes als de kapper.
  Steeds lichter verf ik het qua kleur. In 2012 6.3. In 2013 7.3 en in 2014
  7.3 met 8.3 combi voor de uitgroei. En 9.3 voor de rest. 9.3 dekt het peper en zoutsel kleur niet. Het is een gedoe, maar gelukkig doen wij het samen, alhoewel ik nu minder gemotiveerd was dan toen ik werkte. Eigenlijk wil ik wel stoppen, maar het geeft toch een andere indruk.
  Zoals vanmiddag wanneer ik een jazz muziek middag ga bijwonen, past dat grijs dan wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Doet me denken aan wat men de metamorfose van Nelleke van der Krogt noemde; toen ze haar haar niet meer verfde (en ook een geheel andere strengere coupe nam).
  Doe wat bij je past en waar je je prettig bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik begon ook al grijs te worden toen ik begin dertig was, heb het toen een aantal jaren gespoeld en later geverfd. Maar op een gegeven moment vond ik de uitgroei zo oud maken en armoedig staan en nog vaker verven was ook geen optie. Heb toen mijn haren radicaal kort geknipt en voortaan grijs gelaten, was toen denk ik begin veertig. Ben altijd jonger geschat dan ik ben, ook nu nog, ik ben nu 65 jaar en ondanks mijn grijze kop word ik meestal midden vijftig en soms zelfs begin vijftig geschat. De kapper wil mijn haar zelfs niet meer verven. Een voorwaarde vind ik wel een goed geknipte en bijgehouden vlotte coupe anders zie je er zelfs met geverfd haar nog oud uit. Kortom ik ben dik tevreden met mijn grijze haar en mijn portemonnee nog meer, gr. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 21. op alle opmerkingen hier ,blijf ik toch met 1 vraag zitten n.l : waarom vinden mannen het prima om hun haar niet te verven, niet zo superslank rond te lopen , enz.....
  je mag er zijn , zoals je bent ! natuurlijk mag je je verzorgen , maar slaan we daar vaak niet heel erg in door ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad apart, waarom verven mannen niet hun haar en lopen rustig met een bierbuikje rond?

   Zelf ben ik, zoals ik al eerder schreef, 39 jaar. Vanwege mijn genen heb ik nog steeds mijn eigen donkerbruine haarkleur. En ik draag mijn haar lang.

   Dit is weer een andere discussie: vrouwen die ouder worden zouden hun haar moeten laten afknippen. Echt onzin! Op mijn twintigste was mijn haar zo lang tot over mijn taille. Nog een keer wil ik proberen om het nog een keer zo lang te krijgen!

   Wel vind ik de link van de henna interessant. Vroeger heb ik weleens blanke henna gebruikt, dat is goed voor je haar. Wat henna die mijn haar een rode gloed geeft, zeg maar kastjebruin, lijkt me ook erg mooi. Aan de andere kant, iets in me zegt me dat ik zo lang het nog kan blij moet zijn met mijn eigen haarkleur.

   Donkerbruin, en in de zon een rossige gloed over mijn haar. Puur natuur.

   Pecunia.

   Verwijderen
  2. Hallo.
   Ik ben 57 en heb mijn haar lang over mijn billen en ben bijna helemaal grijs.Het hoort bij mij.Ik heb het wel eens kort gehad maar vond het niks .Je moest er altijd wat meedoen anders zat het niet niks voor mij. Ik krijg er nu nooit opmerkingen over wel toen ik een jaar of 40 was soms zei iemand dat ik er te oud voor was ,nu zegt niemand dat meer tegen mij.
   Maina

   Verwijderen
 22. waarom geen reactie op mijn slecht voor milieu en koper?

  en in de familie... kan het zijn dat voedingsgewoonten in de familie zitten en dus b.v. generaties met grijs haar, obesitas enz. enz.

  ik zit echt nergens mee, niet alleen met mijn 10 grijze haren, ook niet met mijn 4 grote wijnvlekken op mijn rechterbeen en ook niet met mijn buik vol met striae na mijn 2 zwangerschappen, zit ik er niet mee omdat ik gewoon accepteer wat er is.. of wil ik gewoon niet meedoen met de vraag wat anderen van mij vinden.. zou ik met 1000 grijze haren er wel meezitten? denk het ook niet.. net zomin als mijn bril vanaf de kleuterschool of mijn niet rechte tanden.. in mijn jeugd waren beugels niet zo normaal als nu..
  Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ()_()
  (*+*)
  Grijs worden is toch ook een kwestie van pigment,
  en met 40 jaar grijs worden vind ik niet abnormaal hoor..
  of iemand het leuk vindt of niet is natuurlijk twee.
  Slecht voor het milieu, ja, dat denk ik wel, je spoelt allerlei
  chemische stoffen door het riool, maar dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen,
  wc-eend, toiletblocs, etc.
  Het is maar waar je voor kiest, en waar je je geld aan uit wil geven.
  Volgens wijze woorden uit de oude Bijbel is de grijsheid een sierlijke kroon.......
  Zelf slaap ik geen minuutje minder van de zilverige glinsteringen hier en daar
  in mijn muisblonde pruikje van melkboerehondehaar.
  Gezondheid lijkt mij veel belangrijker.
  Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb van nature uit rosse haren en vind dat een afschuwelijk kleur maar toch zal ik het nooit verven. Eerst en vooral kan al die chemische troep op je haar niet goed zijn en ik veronderstel dat die ook in het lichaam wordt opgenomen via de hoofdhuid.Ik ben 53 en tot nu toe heb ik maar enkele grijze haren 'gespot' maar verven zal ik nooit doen. Ik beschouw in mijn geval grijs worden als een teken van ouder worden, dat hoort gewoonweg bij het leven....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ben het met heel veel dames eens dat die geverfde hoofden absoluut niet meer bij de leeftijd passen van de dames die eronder zitten... Maar als je eenmaal begint met verven blijkt het ook moeilijk er mee op te houden.
  Daarom heb ik bedacht (ben begin 40 en er beginnen wat grijze haartjes te komen) dat ik er niet aan begin. Zo krijg je op een natuurlijke manier grijze haren.
  Ik moet erkennen dat ik steeds meer rimpels krijg en nu ook al grijs begin te worden.
  Nou en, wat dan nog?
  Het hoort bij het leven, zoals zoveel dingen. En er zijn ook veel dingen in het leven die niet zo heel leuk zijn maar er gewoon bij horen. Acceptatie... is ook een deel van het geheim.
  Ik ben nog nooit naar een kapper geweest, draag mijn haar lang en knip zelf af en toe de puntjes bij. Als ik zou uitrekenen hoeveel me dat aan kappersgeld heeft gescheeld... dan kan ik daar denk ik iets heel leuks van kopen :-)
  Als dat niet zuinig is :-O
  Groetjes, Lucia (P.S. Ben toevallig vandaag voor het eerst op je blog, leuk!)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mijn beide ouders werden vroeg grijs. Mijn moeder verfde vroeger met henna (roodbruin), daarna blondeerde ze haar haar, omdat het grijs dan minder opviel, vond ze. Ik vond het haar echt niet staan, het paste helemaal niet bij de tint van haar vel, en haar kleding vloekte steeds met of het haar, of het vel. Sinds ze op haar 65ste gepensioneerd is, laat ze het grijs, en ze ziet er sindsdien veel frisser uit!

  Ik zag mijn eerste grijze haar op mijn 18de, vanaf mijn 23ste kreeg ik geregeld de opmerking "Je wordt grijs!". Ik heb er even een aubergine kleurspoeling op gehad; grijze haren zijn stugger dan niet-grijze, en daardoor staken die uit mijn kapsel. De kapper zei dat door de chemicaliën in de kleurspoeling de grijze haren soepeler werden, en dat klopte. Toen ik wat grijzer werd, ben ik er mee gestopt. Dat verven kostte me meer geld en tijd dan me lief was.
  Ik ben begin 40, en krijg geregeld de opmerking: "Als mijn haar ook zo mooi grijs werd als het jouwe, zou ik het niet verven!" Zeggen mensen die misschien ook mooi grijs zouden worden, maar het niet durven proberen.
  De sociale druk is er wel. Op mijn werk val ik uit de toon (ongeverfd haar, geen jurk en pumps) en daar voel ik me wel eens ongemakkelijk bij. Ik val op, en dat zou ik liever niet hebben. Maar wanneer ik mijn haar wel zou gaan verven, wel jurken en pumps zou gaan dragen zou ik nog steeds uit de toon vallen, en me nog vaker ongemakkelijk voelen.

  BeantwoordenVerwijderen