Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 9 april 2014

Nieuw maandvoorschot energieleverancier

Van Groene Keuze moet ik 55 euro per maand gaan betalen als voorschot op de energieleveranties. Ik betaalde bij de vorige maatschappij 62 euro. Nu dus 55 euro. Ik krab me eens achter de oren: zou dat wel genoeg zijn? Misschien is het bedrag gebaseerd op de record-zachte-winter?
Dit is waar ze zich op baseren:

Uw maandelijkse voorschotbedrag is:
Stroom € 11,00 (gebaseerd op een jaarverbruik van 1226 kWh)
Gas € 44,00 (gebaseerd op een jaarverbruik van 567 m³)
Totaal€ 55,00

Wat te doen? Volgens mij hebben ze op de site een soort meter waar je zo nu en dan je gebruik in kunt voeren, zodat het programma uitrekent of het allemaal een beetje klopt en of het voorschot ongeveer kostendekkend is. Of was dat een andere leverancier? Ik weet het niet meer!
Ik vond het een heel handige "tool".

11 opmerkingen:

 1. Ik gebruik energiemanageronline.nl
  Daar kan je elke dag week of maand meterstanden invullen, en je ziet procentueel hoeveel je meer of minder verbruikt. Misschien handig voor jou want deze gegevens l\blijven bewaard ook als je overstapt naar een andere energiemaatschappij.
  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op je afrekeningen van de afgelopen jaren zie je precies wat je verbruik was. Dat kun je doorberekenen in het huidige tarief bij deze leverancier en dan een gemiddeld maandbedrag berekenen. Maar wat ik altijd doe: het voorstel nog een stukje verhogen. Krijg liever geld terug dan dat ik moet bijbetalen. Geeft mij een heel gerust gevoel en een extra'tje bij de afrekening :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn verbruik schommelde wel wat in de afgelopen jaren, dat kwam doordat mijn kouwelijke oudste dochter regelmatig een tijd bij mij was. Dan verstookte ik meer gas voor mij koukleumpje van een dochter. Als een kind het niet warm houdt, dan doe je daar wat aan als moeder.
   Ik betaal liever een beetje bij dan dat ik veel terugkrijg, want over dat te veel betaalde bedrag ontvang ik geen cent rente.

   Verwijderen
 3. Is dat inclusief de transportkosten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezien wat je zelf uiteenzet (bedrag vs verbruik) en het feit dat je al jaren je verbruik bijhoudt, kun je dit toch vrij simpel uitrekenen? Bij twijfel gewoon nét iets verhogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik ook doen, want het bedrag is mij net iets te laag. Ik kan natuurlijk ook gedurende het komende verbruiksjaar mijn voorschot bijstellen. Als ik door omstandigheden meer thuis ben, als het een koude winter wordt etc. Ik houd gewoon de vinger aan de pols.

   Verwijderen
 5. Is de verlaging niet een gevolg van dalende energieprijzen?
  Zelf ontving ik een paar eurootjes retour, en is mijn maandbedrag verlaagd met 6 euro per maand..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij Nuon kan ik elke 2 maanden op basis van mijn werkelijke verbruik checken of mijn maandbedrag nog actueel is. Ik kan mijn maandbedrag dan zelf aanpassen. Daarnaast ontvang ik voor elke maand dat ik NUON gebruik punten voor cadeau's. Je start met een brons, zilver of gouden niveau afh van het aantal jaren waarin je gebruik maakt van NUON. Goud is 3x mnd punten. Zilver 2x etc. Ik heb een 1 jr contract en onderhandel elk jaar opnieuw over de prijzen obv de concurrentie aanbiedingen. mvrgr Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit ook bij GC en kon daar na ong. 7 maanden mijn maandbedrag aanpassen dmv de meterknop schuiven. Omdat ik in een ander huis ging wonen, had ik geen idee waar ik op uit zou komen, maar zit nu zo'n 30,00 per maand lager. Dat betekent dus dat ik zeker nog geld ga terugkrijgen van die eerste 7 maanden. Lekker!!!

  BeantwoordenVerwijderen