dinsdag 29 april 2014

Wie het kleine niet eert,

..................... is het grote niet weerd.
Mijn moeder gebruikte veel gezegden en was zeer zuinig. Ze schraapte overal de laatste restjes uit, spoelde  melkpakken om met water enzovoort. Ik vond het soms wel grappig om te zien hoe haar margarinekuipjes en jampotten er uit zagen nadat zij het laatste er uit had geschraapt. Het leek bijna alsof ze afgewassen waren.
Aan die kuipjes en jampotten besteed ik niet zo veel aandacht, maar wat ik wel doe, is het helemaal leeg maken van een tube tandpasta.
In zo'n tube zit namelijk nog heel veel pasta! Je kunt het beste de bovenkant van de tube afknippen en die als dekseltje gebruiken. Ik heb net nog een tube helemaal opgebruikt. Er zat nog tandpasta voor minstens voor 14 keer poetsen in!
Een pannenlikker, bij mijn moeder zeer populair.

Een flessenlikker om de laatste yoghurt of vla uit een fles te halen

20 opmerkingen:

  1. Ja, dat doen wij ook! En ook met de handcreme, eigenlijk met alles wat in een tube zit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ()_()
    (*+*)
    Die flesselikkers.... die zijn niet meer te krijgen,
    ik kan ze althans niet meer vinden.
    Wij knijpen ook alles uit, wringen, vegen, knippen en spoelen
    zodat we alles gebruiken waar we voor betaald hebben :-)
    Nijntje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, doe ik ook! En een tijdje terug nog een nieuwe pannenlikker gekocht, want die vind ik makkelijk om mijn beslagkom of slagroom mee leeg te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nijntje; wij hebben niet zo lang geleden nog een flessenlikker nieuw gekocht weer bij de X.enos. Ze zijn er dus nog wel. Ook hier knippen we alles open, spoelen ook de melkpakken om met een beetje water (goed voor de oploskoffie) en de shampoo gaat ook op die manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. een flessenlikker heet bij ons een vrekkentrekker :-)
    Groet,
    Zelda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ook ik knip alles open , maak alles schoon met de flessen en pannenlikker en van de hampoo, ccremespoeling en douchegel haal ik de dop af en spoel de fleesen om met water, niet alleen uit zuinigheid ,maar ook voor het milieu viind ik het belangrijk om alles uit een verpakking te halen wat er in zit ,want hoe beter je iets op maakt hoe minder je er van hoef te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier wordt ook alles tot het laatste restje opgebruikt. Lege botervlootjes, yoghurtpotjes,... was ik af eens ze leeg zijn. De botervlootjes gebruik ik om voeding in te vriezen in de diepvriezer. Lege potjes van yoghurt geef ik mee aan de kleinkinderen om op school mee te knutselen. Lege brickverpakkingen open ik eens ze leeg zijn en was ik nadien af zo ontstaan er geen vieze geuren als een restantje melk in een verpakking begint zuur te worden. Pmd afval wordt hier om de veertien dagen opgehaald en door mijn dozen af te wassen en op te sparen tot de zak vol is, moet ik maar zelden zo'n zak buitenzetten liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Haha, die flessenlikker gebruikten we vroeger ook om het kleine speelgoed van de kinderen onder de boekenkast vandaan te vissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tubes knip ik altijd doormidden, tandpasta, cremes, etc. En daar zit dan altijd nog heel veel in. Raar ontwerp eigenlijk, die tubes, met gewoon knijpen blijft er soms nog weel 1/4 van de inhoud over als je denkt dat'ie al leeg is !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is toch ook veel handiger met de vaatwas, als de pannen en potjes al helemaal leeggemaakt zijn, niets vrekkigs aan hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja hoor hier net zo, tubes gaan doormidden, vlapakken platmaken en leeg drukkken/duwen. En de pannenlikker, ik zou niet zonder kunnen, ik verbaas mij er altijd weer over hoeveel je nog uit de pan/kom haalt daarmee!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ()_()
    (*+*)
    Vandaag gespeurd bij H.ema, B.lokker, X.enos.... niets, noppes, nada, geen
    flessenlikker....
    Maar de kringloop is er nog... dus ik hou de moed er in...
    OOIT kom ik em tegen!!! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Al sinds ik op mezelf woon heb ik een pannenlikker, flessentrekker in gebruik. Ik gebruik ze voor alle soorten potten/flessen/tubes met etenswaar. Ik spoel potten schoon met een beetje water en voeg het bij de rest van mijn eten.

    Tubes worden open geknipt, flessen shampoo etc nagespoeld met water. Ik gooi niks weg. Mijn ouders hadden het niet breed maar waren ook niet arm. Ik heb mijn moeder het nooit zien gebruiken.

    Waarschijnlijk de enige in de familie die zo 'zuinig/vrekkig' is. Maar ik ben dan ook de enige met een wao uitkering net op bijstandsniveau. En ik geef er niks om om het zo te doen. Soms vraagt mijn schoonzus hoe het me toch lukt om van zo weinig nog zoveel te kunnen doen. Dat is pas een compliment.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Behalve tubes openknippen, zet ik alle plastic flessen/flacons (bodylotion, vloeibaar braadmiddel, schuurmiddel etc.) als ze bijna leeg (lijken) te zijn een dag of wat op de kop en knip dan de bodem eraf. Je staat versteld van de hoeveelheid die er dan nog in zit!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Deze reacties zijn allemaal zo herkenbaar ! Ook ik doe dit allemaal, de vrekkentrekker wordt lustig gehanteerd, flesjes worden doorgeknipt om het laatste er uit te halen (bv vloeibare boter), tubes doorgeknipt, fles shampoo die bijna leeg is op zijn kop bovenop de volgende nieuwe fles, enzovoort. Vroeger had ik een klein handig dingetje ... Het was een soort klein buisje met aan 1 kant in de lengte een gleuf waarin je de onderkant van een tube kon klemmen en aan de zijkant een klein handgreepje, die schoof je dan in een soort driehoek met opening boven, je kon dan het buisje ronddraaien en de tube werd langzaam maar zeker opgerold en uitgeknepen. Zat bij en tube van de apotheek. Deze is helaas kapot en kan deze niet meer vinden. Erg jammer, dit was ideaal !

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.