zaterdag 3 mei 2014

Een schuld erven

In de Volkskrant van 1 mei jl. stond een artikel over het erven van een schuld
Een erfenis blijkt steeds vaker een hypotheekschuld te zijn.
Volgens een Rotterdamse notaris gaat het bij executieveilingen om ongeveer 20% van de veilingen.
Dat is erg veel! En het schijnt zo te zijn, dat als je een brief openmaakt of een fotoboek mee naar huis neemt, je de erfenis in feite juridisch al aanvaard hebt, zonder dat je daarvan de consequenties goed hebt overzien.
Huh? Is dat zo?
Blijkbaar wel!
Zodra je optreedt namens de overledene, heb je de erfenis aanvaard.
Dus als jij niet zeker weet of het geërfde huis al dan niet onder water staat: eerst naar de notaris! Je kunt namelijk een erfenis via de rechter afwijzen. Het is van belang dat alle erfgenamen dat doen, anders komen de schuldeisers bij hen.
En wil je je kinderen en kleinkinderen tafelzilver of sieraden of andere waardevolle spullen laten erven? Zorg er dan voor dat je die met de warme hand schenkt, zodat ze niet meer binnen de erfenis bij overlijden vallen. Mijn tip: doe het ruim van tevoren, anders valt het misschien toch nog binnen de erfenis. Toen mijn moeder overleed, was het belangrijk dat de schenking die ze dat jaar gedaan had tenminste een half jaar voor haar overlijden gedaan was. Anders hadden we er toch nog belasting over moeten betalen.
Mijn huis staat niet onder water, dus hier is niets aan de hand en wordt er geen schuld geërfd door dochters, mocht ik komen te overlijden.

4 opmerkingen:

  1. ik heb geen eigen huis en ook geen andere schulden, mijn dochter kan dus rustig de erfenis aanvaarden , het zal alleen geen enorm bedrag zijn , maar dat vind ze ook geen punt, verder geef ik nu al regelmatig was in de vorm van spulletjes die ze voor haar eigen flatje wat ze in maart toegewezen kreeg, verf, pannen, mijn vriezer en nog wat andere dingen , ik geniet nog meer van het geven dan zij van het krijgen, toch veel leuker dan een bedrag nalaten als je er niet meer bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt een erfenis beneficiair aanvaarden. Hierbij aanvaardt je erfenis, maar verwerp (weiger) je deze alsnog als de schulden groter zijn dan de bezittingen. Je moet dit regelen bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Het klopt inderdaad dat je een erfenis (juridich) aanvaardt als je ook maar iets uit de woning van de overledene meeneemt, niet doen dus als je beneficiair wilt aanvaarden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook al zou de woning niet 'onder water' staan, je hebt na het aanvaarden van een erfenis wel de kosten er van. Houd er rekening mee dat je zo'n woning misschien niet snel kan verkopen en dan kunnen de kosten voor de erfgenaam ook enorm oplopen!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En hoe komt men erachter als je fotoboeken of tafelzilver meeneemt?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.