Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 29 mei 2014

Geen "strafkorting" of "mantelzorgboete" op de AOW

Hulpbehoevende ouderen die bij hun kinderen intrekken zullen toch niet gekort worden op hun AOW. De plannen zijn in ieder geval een jaar uitgesteld.
Lees ook hier.
Er waren plannen om deze "woningdelende" ouderen te korten op hun AOW. Daar schreef ik kort geleden een blogje over. Ik was het er niet mee eens dat dit gebeurde, omdat meestal, als voor deze oplossing gekozen wordt, de mantelzorgende kinderen minder buitenshuis gaan werken en dus inkomen inleveren om voor de inwonende ouder te zorgen. Zorgen voor een hulpbehoevende oudere betekent dagelijkse zorg tijdens een groot deel van de dag. Daarvoor is het nodig om veel thuis te zijn. Een hulpbehoevende oudere alleen thuis laten lukt vaak niet.
Als de ouder dan ook AOW moet inleveren, dan schieten de kinderen er financieel bij in en moet ma of pa toch maar niet bij de kinderen komen wonen, want dan krijgen ze het financieel niet rond.
Voor mensen met een hoog inkomen zal het geen probleem zijn, die kunnen ook verpleegkundig en verzorgend personeel inhuren. Maar als je een laag inkomen hebt en graag de zorg voor je vader of moeder op je wilt nemen, maar daar wel tijd (= verdiencapaciteit) voor moet inleveren, dan vind ik het heel terecht dat de oudere de volle AOW houdt. Zeg maar als "rugzakje".
Tenslotte wil de overheid zo graag dat mensen zo lang mogelijk in de thuissituatie blijven wonen en niet in het geldverslindende professionele zorgcircuit terecht komen.
Ik heb een enorm respect voor mensen die voor hun zieke of dementerende ouder gaan zorgen als die het thuis niet meer redt.

7 opmerkingen:

 1. Maar uitstel van een jaar is ook onzeker. Wanneer je nu een ouder in huis neemt,bestaat de mogelijkheid,dat er toch kortingen komen. En hoe gaat het met huur-en zorgtoeslag?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgend jaar ga ik met pensioen, ben dan 65 + 3 mnd. Ik heb nog een meisje van 19 in huis. Zij is in 2009 bij mij komen wonen via jeugdzorg. W e hebben het fijn samen. Maar als je 18 bent, houdt jeugdzorg op te zorgen. en dan? Had ik haar op straat moeten zetten ? Volgens jeugdzorg wel, niet te geloven! Dat heb ik dus niet gedaan. Ze studeert en ik wil haar een goede start geven na alle ellende die ze mee gemaakt heeft. Maar ja ook mijn aow wordt gekort want nu zijn we voordeur deler!!!?? Jammer van deze maatschappij. gezina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De plannen zouden per 1 juli 2015 ingaan. Het wordt nu op zijn vroegst 1 juli 2016 en ik verwacht dat dit plan volledig van tafel verdwijnt. Het plan is in veel gevallen zeer onrechtvaardig: voor AOW-ers met een gehandicapt kind in huis, voor mensen zoals jij, voor mantelzorgers die zorgen voor kwetsbare ouderen door hun ouders in huis te nemen of bij de ouders in te trekken.

   Verwijderen
  2. Dit uitstel is alleen bedoeld om de Eerste Kamer op 24 juni over de streep te trekken. Daarna wordt de maatregel gewoon in 2016 ingevoerd. Men juicht te vroeg, uitstel is hier zeker geen afstel.

   Verwijderen
 3. Wat fijn gezina, dat jij een verantwoordelijkheid oppakt die "iedereen/de maatschappij/de regelgeving" laat liggen. Wat fijn dat het meisje een veilige plek heeft waar ze niet weg moet vanwege regeltjes, maar mag blijven uit liefde, en zo een thuisbasis en hopelijk een stukje basisvertrouwen heeft gekregen waar ze haar hele leven aan terug kan denken.
  Mijn complimenten. Het doet mij goed om te zien dat in deze egoistisch geworden maatschappij zulke mensen zoals jij er nog wel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je via onderstaande link het artikel leest zie je eronder een aantal commentaren waaronder van P. Kloppers!!! Hij zegt dat er met huurcontracten onder deze maatregel(die toch niet doorgaat en maar goed ook!!) uit te komen is:
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/financielevraagbaak/reginadevalk/22645140/__Gekort_op_AOW_door_inwonende_kinderen___.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je . een helder artikel, ik heb het gelezen. gezina

   Verwijderen