Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 24 mei 2014

Raar is dat!

In mei krijg ik altijd mijn vakantietoeslag en natuurlijk mijn gewone salaris. Ik weet dat het er aan komt, en toch als ik dan naar het bedrag kijk, dan kan ik mijn ogen bijna niet geloven!
Zo veel geld!
Ruim 2850 euro, nog weer €143 meer dan vorig jaar in mei.
Vandaag was het weer zover en stond het salaris voor de maand mei weer op mijn bankrekening. Toch even checken of het wel is gestort!
Gek dat ik daar dan heel blij van kan worden! Nog steeds!
Helemaal zelf verdiend geld.
Ben ik de enige die lichtelijk verbaasd naar haar eigen inkomsten kan kijken? Vind jij het doodnormaal?
Ik weet wel, vakantiegeld is gewoon een deel van het loon en ik heb er het hele jaar door als het ware voor gespaard, maar toch!
Op zich is het ook wel bijzonder, ik heb ook wel jaren gehad dat ik bijna de hele vakantietoeslag kwijt was aan achterstallige betaling belastingen. Dit jaar niet, ook het belastinggeld dat ik terugkreeg heb ik al op mijn rekening gehad.
Dan wordt het tijd voor actie, ik zet een deel op mijn spaarrekening en ga over tot de orde van de dag.
Geld mag dan niet gelukkig maken, maar ik had gisteren toch wel even een blij geluksmoment.

17 opmerkingen:

 1. Ik heb dat gevoel elke maand. Ben nog steeds verbaasd dat je met een geweldig leuke deeltijd baan zo veel kan verdienen. En zeker in de maanden dat er toeslagen bij zitten: 13e maand, vakantiegeld en we hebben er nog een paar ben ik altijd weer verrast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben elke maand blij met mijn salaris maar mei en december zijn extra leuk. Mei vanwege het vakantiegeld en december vanwege het extraatje. Deze mei was het extra leuk omdat ik als blijk van waardering EUR 400 netto kreeg als gratificatie. Man krijgt zelfs 8,5 % vakantietoeslag maar als je ziet wat hij daar aan belasting over betaald daar wordt je droevig van. Van EUR 4660,00 hield hij ongeveer 2200,00 netto over.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 8,5 heeft iedereen, dat is wettelijk vastgelegd.

   Verwijderen
  2. Het wettelijk vastgestelde vakantiegeld is 8%.
   http://www.nibud.nl/inkomsten/inkomen-uit-werk/vakantiegeld.html

   Verwijderen
 3. Heel herkenbaar! Ben nu 75 jaar en het vakantiegeld is natuurlijk niet meer zo veel (ongeveer 700 euro) maar een leuk reisje kan ik er natuurlijk van betalen!
  Vroeger kregen mijn man en ik samen twee keer salaris en twee keer vakantiegeld in mei. Wat voelden we ons dan rijk! In meer dan financieel opzicht natuurlijk. Ook losten we dan een aardig sommetje af op de hypotheek en ons "spaarvarken" werd extra gespekt. Gouden tijden en een genot om aan terug te denken. Kreeg door jouw stukje weer een "gouden" herinnering terug.
  Bedankt daarvoor. Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maandag is het bij ons feest, dan komt voor het eerst mijn vakantiegeld van een jaar full time werken. Ik heb wel een gedeelte van de extra uren verlof die ik heb gekocht hiervan al betaald. Maar er blijft zeker veel over...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind de maand mei ook altijd erg leuk. Het stond er gisteren al op, had het maandag pas verwacht. Even naar gekeken, me blij gevoeld en toen direct het hele bedrag aan vakantiegeld op mijn spaarrekening gezet. En nu kan ik lekker gaan denken wat ik er voor extra's mee ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens, ik vind het ook altijd een leuk moment. Dan boek ik het over naar mijn spaarrekening en ligt het weer op de grote hoop. Maar inderdaad ik vind het ook altijd eeen hoop geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dat zelfs heel vaak! Iedere maand, als er een deel belastinggeld komt (belastingvrije voet) van 105 Euro, ben ik weer verrast. Ik neem het nooit mee in mijn budgetten, omdat ik er zeker van wil zijn dat ik het ook redt zonder toeslagen en meevallers. Toen gisteren het vakantiegeld van man werd gestort, was ook ik heel blij! De spaarrekening is weer mooi gespekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ()_()
  (*+*)
  Ik heb afgerond 790 euro vakantiegeld binnen;
  een week later ging daar het volledige eigen risico van af,
  dus hou ik 430 euries over :-)
  Dat gaat naar de spaar. Met vakantie ga ik niet.
  Ben heel blij dat ik het eigen risico niet hoefde op te hoesten
  van het gewone inkomen.
  Inderdaad, geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig
  maken ze geld! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat mis ik wel eens (als kleine zelfstandige) het Aha-gevoel als je vakantiegeld of de dertiende maand op je rekening gestort werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier voor het eerst geen vakantie geld... snik. Tja dat is dus een nadeel als je niet werkt, wel altijd vakantie maar geen vakantiegeld:( Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is de vakantie toeslag ook binnen wij zijn er erg blij mee en het staat al op de spaarrekening. Wij verwachten binnenkort ook de belastingteruggaaf dat gaat ook naar de spaarrekening.
   Groeten Gea

   Verwijderen
 11. Ik val in mei altijd van mijn stoel als ik het terugreken naar guldens.... in mijn stoutste dromen toen nooit gedacht dat ik ooit zoveel zou verdienen. Ik weet het.?? Het is jezelf rijk rekenen, maar het voelt wel goed, hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb op het moment zelf geen salaris, maar had dat gevoel ook altijd toen ik nog werkte. Ik word betaald!! voor wat ik doe. Dat blijft inderdaad bijzonder, ook al heb je er alle recht op natuurlijk. Toch een fijn idee dat je je eigen leven kan financieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn ouders hadden altijd een eigen winkel. Dus, geen vakantiegeld, maar ook geen inkomsten tijdens de vakantie. Ik heb het zelf jarenlang als luxe gevoeld dat ik vakantiegeld kreeg, maar ook in de periode dat ik met vakantie was, gewoon salaris kreeg doorbetaald. Nu werk ik zelf ook zelfstandig en krijg dus ook geen vakantiegeld. Best even wennen......
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijke maand, mei! Heb alles alweer naar mn spaarrekening geboekt. Hoef het gelukkig niet te gebruiken voor de vakantie. Deze maand extra bijzonder omdat ik een magische grens ging overschrijden mbt mn spaargeld....Ik heb er zelfs een foto van gemaakt hahaha, dit bedrag heb ik als alleenstaande moeder nog nooit op mn rekening gehad....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen