Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 23 mei 2014

Een dag op het stembureau

Gisteren werkte ik de hele dag op het stembureau.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Er zit een team van 5 mensen, 's avonds tegen negen uur komt er nog een teller bij om te helpen met tellen.
We begonnen om 7 uur 's ochtends en gingen door tot 11 uur 's avonds en we hadden elk 2x 2,5 uur pauze. Ik heb dus in totaal 11 uren gewerkt.
Wat doe je?
Eerst richt je het stembureau in, je legt de spulletjes klaar en de rode potloden en dan kan om half acht het stemmen beginnen. Er zijn steeds 3 leden van het team aanwezig.
Er zijn 3 taken:
- check van de legitimatie, ook die van de ondershands gemachtigden.
- check van het register ongeldige stempassen
- uitgifte van het stembiljet en controle op stemgeheim. Bij dit laatste hoort het uitgeven van een nieuw biljet als er een fout is gemaakt.
De taken worden afgewisseld.
Gisteren zijn er in "mijn" stembureau 478 stemmen uitgebracht.
Wat kost dat nu per stem?
De leden van het stembureau krijgen 150 euro per persoon en de voorzitter krijgt wat meer, ik geloof 170 euro.
De teller 30 euro.
De school krijgt voor het gebruik van de ruimte vast ook wel wat ca 50 euro?
Er is een team dat de dag van tevoren alles naar de school brengt en klaar zet en de bordjes buiten plaatst en na afloop van de stembus weer ophaalt. Ook tenminste 100 euro, denk ik.
Ook is er een team dat op de dag van de verkiezingen 's avonds in het gemeentehuis zit om van alle voorzitters alle proces-verbalen met tellijsten in ontvangst te nemen. Kosten: 15 euro per stembureau (?)
En dan moeten alle vrijwillige medewerkers nog betaald worden. Daarvoor moeten alle proces-verbalen gecheckt worden op handtekening en kan uitbetaling plaatsvinden. Ook deze handelingen kosten geld, hoeveel? Al snel 35 euro per stembureau.
Dan heb je het team dat op het gemeentehuis de voorbereiding doet, het verzenden van alle stempassen, ongeveer 1200 per district, het verspreiden van de kandidatenlijsten, het voorbereiden van de koffertjes met alle stem- en tel-materialen. Hoeveel kost dat? Zeker 700 euro per district.
Dan heb je nog de scholing van de stembureauleden, serveren van koffie met koek, de huur van de ruimte hiervoor en de vergoeding die de leden kregen. De meesten waren ook present bij de gemeenteraadsverkiezingen, de scholing werd in 1 keer gedaan. Voor het gemak reken ik 20 euro per persoon = 100 euro.
Totale kosten al gauw zo'n 1800 euro voor ons stembureau alleen al. Dat is €3,75 per uitgebrachte stem. Ik denk dat dit een heel voorzichtige schatting is.
Wat veel kosten eigenlijk!

8 opmerkingen:

 1. ..dat is een democratie meer dan waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We betalen er natuurlijk allemaal belasting voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje dat loop inderdaad nog behoorlijk op zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In onze gemeente krijgen de mensen van het stembureau ook (nog) drie maaltijden, en koffie/thee/fris met wat lekkers de hele dag door. Na afloop is er een borrel met hapjes op het gemeentehuis.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze school krijgt geen vergoeding.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste schoolgebouwen zijn eigendom van de gemeente.
   Claartje.

   Verwijderen
 6. Ik heb er gisteren ook gezeten maar ik denk dat het bij ons minder duur is. Bureau is gratis. Wij bouwen alles zelf op en breken ook weer zelf af. Geen koffie, thee of koek. Geen informatiebijeenkomst vooraf maar e-laerning. Wij zijn met 6 man en krijgen inclusief tellen € 130,00, dus de personeelskosten zijn ook flink lager. Wij hadden 465 stemmen. Waren om 22.10 klaar inclusief alles controleren en alles weer af breken en op ruimen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gisteren wezen stemmen en eigenlijk sta je er niet bij stil wat er allemaal bij komt kijken , daarom des te leuker om je stukje te lezen

  BeantwoordenVerwijderen