zondag 22 juni 2014

Een spaarrekening met een fantastische rente

Dat had ik vroeger, vlak voor de bankencrisis en ook in de jaren tachtig. In de jaren 80 had ik een spaardeposito met 8% rente. En vlak voordat IJszeef instortte had je gewone spaarrekeningen met meer dan 5% rente.
Die tijden zijn voorbij. Misschien komen ze ooit weer terug, maar nu is de rente gewoon HEEL LAAG.
Jammer maar helaas, wij spaarders kunnen daar helemaal niets aan doen. De mensen van de Europese Centrale bank beslissen en de gewone banken volgen.
Om toch nog een beetje een aardige rente te ontvangen raadpleeg ik zo nu en dan de site van spaarbank veranderen. Ik kijk dan op de rentemeter. Daar kan ik zien welke banken een goede rente bieden. Ik heb 1 spaarrekening bij een bank op één van de bovenste groene rijen en 1 spaarrekening in een oranje veld. Die laatste bank is een eerlijke bank en het is mijn keuze om mijn geld niet in wapens of ander oorlogstuig te investeren.
Ik ben regelmatig overgestapt en heb dus ook een aantal slapende spaarrekeningen. Daar staat helemaal niets meer op. Maar als ze weer meer rente gaan bieden, misschien neem ik de rekening dan weer in gebruik!
Stap jij wel eens over?
Het is heel eenvoudig. Op de site van spaarbank veranderen wordt precies uitgelegd waarom het de moeite waard is, wat je moet doen en of er risico's zijn.
Mijn advies: als je bij een niet-eerlijke, niet duurzame bank* zit, die niet goed scoort op het gebied van wapenhandel, milieuonvriendelijke projecten en/of kinderarbeid en die ook nog eens (erg) weinig spaarrente geeft: nu overstappen. Werkelijk waar, het is zó gedaan! **

**Lees hier het stappenplan voor overstappen.

*Lees hier meer over de Eerlijke Bankwijzer.

PS. Nog even voor de duidelijkheid: overstappen naar een andere bank voor een betaalrekening is veel omslachtiger dan het openen en overstappen naar een andere spaarrekening. Zo'n spaarrekening gebruik je alleen om geld van je betaalrekening naar je spaarrekening te storten en andersom. Dat is heel simpel en echt niet veel werk.

Het overstappen naar een andere betaalrekening betekent dat al je inkomstenbronnen op de hoogte gesteld moeten worden en dat al je betalingen omgezet moeten worden. Je hebt dan een overgangstermijn van een jaar, waarbij alle betalingen automatisch doorgestort worden naar je nieuwe rekeningen.
Ik heb met beide vormen van overstappen ervaring.

16 opmerkingen:

  1. nee tot nu toe is het de moeite niet waard om voor 0,1 of hooguit 0,3 % over te stappen,v ind het te veel gedoe.. als de verschillen groter worden gaan we het zeker wel overwegen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat vind ik ook ,laatst probeerde een medewerker van de ing mij over te halen om mijn spaarrekening weer bij de ing te openen , het verschil was 0,1 % ten opzichte van mijn huidige rekening nou nee daar ga ik geen moeite voor doen.

      Verwijderen
  2. Mijn moeder had in de jaren tachtig "een stukje" (van 1000 gulden) en dat stond 5 jaar vast tegen 10% rente. en eentje van 10 jaar (zelfde bedrag) en die ging tegen 17% rente. Ze haalt dat u wel eens aan als de rente weer eens lager wordt.
    Kanttekening is wel de hypotheek van oom en tante 12% was en annuïteiten. De ouders van twee vriendinnetjes hadden een koophuis en lagen er krom voor. Een moest zelf eten meenemen wat overbleef uit het bejaardenhuis waar hij kok was.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In mijn geval is het vooral het " weer moeten wennen aan het gebruik" wat huiverig maakt voor overstappen. Niet zozeer hetv overstappen zelf.
    Ik heb nu een spaarrekening met de hoogst mogelijke rente (ing), maar na het lezen van de eerlijke bankwijzer (erg informatief, dankjewel voor de link) ben ik met een aantal uitkomsten niet blij.
    Maar zoals gezegd: ik weet nu precies hoe internetbankieren bij mijn bank werkt en zie op tegen verandering.

    Tina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie mijn PS. Het overstappen naar een andere spaarrekening is niet moeilijk.

      Verwijderen
    2. O ja, je bedoelt alleen het spaargedeelte veranderen. Dat kan ook ja.zal er over nadenken.
      Ik ben wel bang dat het over 2 maanden weer net andersom is met de scores, tegenwoordig is niks stabiel meer.

      Tina

      Verwijderen
    3. Tina, ING, Rabo en ABN zijn al jaren structureel de banken met de laagste rentes. Ik denk niet dat dit binnen korte tijd zal veranderen. Ik ben jaren terug van ING naar ASN en Zwitzerleven gegaan. Ontvang daar 1.6 en 1,7 procent. Mascha.

      Verwijderen
    4. De groot banken zoals ING, Rabo en ABN geven al jaren een te lage rente. Ze gebruiken het geld liever voor hun bonusbeleid. Mijn advies: wegwezen bij deze banken. Kies voor een eerlijke bank zoals de ASN Bank. Niet de hoogste rente maar altijd meer dan bovengenoemde banken.

      Verwijderen
    5. Ing staat bij de toprentemeter in het groene gebied, die heb ik. De bonusrenterekening. Helaas is de eerlijke bankenscore niet goed.

      Tina

      Verwijderen
    6. Dat valt qua rente mee maar minimumbedrag €25.000,00. Dat zal niet iedereen halen. En het saldo moet het einde van het jaar minimaal even hoog zijn dan aan het begin van het jaar. Voor mij is de spaarrekening ook de buffer voor onvoorziene kosten dus kan saldo lager worden. Dan is rente meteen stuk lager. Zwitserleven geeft 1,8% zonder teveel beperkende voorwaarden. Mascha.

      Verwijderen
  4. De meeste banken zitten ietsje hoger als je bijvoorbeeld gaat maandsparen, elke maand. SNS zit dan op 1,75 en Zwitserleven bijvoorbeeld op 1,8. Dan laat je elke maand een vast bedrag, vanaf 50 of 100 euro, van je betaalrekening afschrijven.
    Ben zelf een half jaar geleden ook overgestapt en doe nu aan maandsparen. Bevalt goed. Er was toen een mooie actie, je kreeg er een cadeaubon bij.
    De rentes zijn vreselijke laag, dus veel winst maak je niet. Maar alle beetjes helpen, nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De rentes op sparen zijn historisch laag op dit moment. De verwachting is dat de rente nog verder zal dalen.
    Wij zijn een aantal keren overgestapt van spaarbank. Maar elke keer veranderen de rentes vlak daarna weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De rente is zo laag dat je door de vermogensbelasting boven de 20.000 euro verliest. En dan wil de PvdA de vermogensbelasting verhogen waardoor sparen wordt bestraft!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en tegelijkertijd wel de studiefinanciering stoppen.. de ouders die dus extra willen/kunnen sparen voor hun kinderen voor hun studie bijv, worden dan dus extra bestraft... ??

      Verwijderen
    2. Voor echtpaar het dubbele, dat zijn wij dus vermogensbelasting betalen we nog niet. Geld is voor aanvulling na pensionering.

      Tina

      Verwijderen
  7. onlangs weer rente gehad van de ing bonus rekening. geen idee of we volgend jaar het zelfde saldo hebben als nu, de basisrente is maar 0,9% en de bonus maar 0,6 (dus totaal maar 1,5%). rekening geopend bij money you. ben benieuwd :) (ook gelijk alles van de ohra afhalen en naar moneyou... is ondertussen niet meer nodig om een aparte spaarrekening erbij te hebben, 1 is voldoende)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.