In de nieuwe Genoeg lees ik op bladzijde 52 een rubriekje dat heet: plastic beker of stenen mok?
Met verwijzing naar Kassa groen staat er een rijtje met zaken die door Kassa Groen uitgezocht zijn (onder het kopje dilemma's):
1. Een elektrische deken is beter dan je slaapkamer verwarmen - check
2. Papieren zakdoekjes zijn beter dan stoffen zakdoekjes - check
3. Afwassen in een teiltje is beter dan de vaatwasser - check
4. De autowasstraat is beter dan zelf je auto wassen - geen auto
5. Reizen met de trein is beter dan carpoolen - geen auto
6. Een plastic tas is beter dan een papieren tas - ik gebruik stoffen tas of een grote shopper en geen papieren tas, nog beter.
Ik denk dat het bij nummertje 4, het autowassen, heel erg uitmaakt hoe je het doet. Als je een tuinslang neemt waar voortdurend water uit komt kan ik mij voorstellen dat de autowasstraat beter is voor het milieu. Ik gebruikte altijd een paar emmers water.
Uit het onderzoek wat beter is op het werk, een plastic beker of stenen mok, bleek dat het niet veel uitmaakte.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 23 juni 2014
Wat is beter voor het milieu?
Labels:
Consuminderen,
Huishouden
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik pas enkele van bovenstaande tips toe:
BeantwoordenVerwijderen1.geen verwarming op de slaapkamer, geen elektrische deken : nog beter voor het milieu
2.ik blijf stoffen zakdoeken gebruiken omdat ik toch betwijfel of papieren zakdoekjes milieuvriendelijker zijn : productie (rooien van bomen), vervoer, verpakking, afvalverwerking .....komen het milieu ook niet ten goede. Een papieren zakdoekje gebruikt men vaak maar één keer en daarna vliegt het in de vuilbak. In een stoffen zakdoek kun je je neus meermaals snuiten. Kan zijn da thet hygiënischer is om na elke snuitbeurt je zakdoek weg te gooien maar anderszijds kweek je meer weerstand door een gebruikte zakdoek opnieuw te gebruiken
3. ik was af in een teiltje, we hebben geen vaatwasser en ik zie het nut er niet van in. Sommigen beweren dat een vaatwasser 'voordeliger' uitkomt in energie en waterverbruik of afwassen in een teiltje maar daar heb ik mijn twijfels over. Vaatwasproducten zijn een pak duurder en wellicht milieubelastender of gewone detergenten vooral als je voor de handafwas de ecoversies gebruikt. Trouwens, zelfs al gebruik je een vaatwasser voor de vaat, je moet toch elke dag je kookvuur, gootsteen en werkblad opkuisen met wat warm water en detergent dus dan kun je evengoed dat water gebruiken voor de vaat
4.wij gaan nooit naar een carwash, onze auto wassen we hoogstens één keer per jaar met regenwater. Dat is een pak milieuvriendelijker of naar de carwash gaan
5.wij gebruiken de trein nooit, auto wordt enkel gebruikt om te grote afstanden af te leggen of als er grote boodschappen moeten vervoerd worden. Alle andere ritten doen we per fiets
6.ik gebruik altijd ene herbruikbare boodschappentas die op zijn minst al 25 jaar in gebruik is. Indien ik veel of grote koopwaar moet meebrengen, zet ik ene kartonnen bananendoos achterop de bagagedrager van mijn fiets
liesbet
Auto wassen in de wasstraat heeft ook met het opvangen van water en het te hergebruiken te maken.
BeantwoordenVerwijderenSiny
Het gaat bij het autowassen niet om de hoeveelheid water, maar om de oliespatten die op en onderaan de auto zitten. Bij het zelf wassen verdwijnen die stoffen met het water mee op het wegdek/de stoep en in het riool. In de wasstraat worden die apart gefilterd en afgevoerd als chemisch afval. Bij het zelf wassen spoel je dus chemisch afval de straat op. Officieel is dat zelfs een milieudelict.
BeantwoordenVerwijderenTiens, dat heb ik nog nooit gehoord en ik wist ook niet dat bij ene carwash het vuile water worden gefilterd en afgevoerd als chemisch afval.
VerwijderenJa en als je cv wel elders in huis wel aan staat is het wel voordeliger om de radiator in de slaapkamer ook open te draaien. En dat beetje extra warmte kost niets daar kun je wel tig jaar een kamer mee verwarmen al je de aanschaf van een elektrische deken in ogenschouw neemt.
BeantwoordenVerwijderenWat betreft punt 6 (en ook bijv. de koffiemok), kijk eens naar de documentaire Bag it.
BeantwoordenVerwijderenDank je anoniem, ik kon Bag it t/m vandaag nog net zien op uit.zendinggemist. Ik vermoedde het al, maar de rillingen lopen me nu helemaal over de rug...!
VerwijderenAnkie
Aanvulling:
BeantwoordenVerwijderenBij vergelijk tussen plastic en papieren tas wordt vreemd genoeg nooit onderzocht wat er daarna met de papieren/plastic tas gebeurt... Schijnt dat dan papier toch echt beter is dan plastic.
De plastic tas gaat nooit meer 'weg'.
Plastic komt er ook dan beter uit, omdat in het voortraject zoveel voorsprong wordt genomen op de papierentas. Is een mooie TED-talk over
VerwijderenProbleem is alleen dat plastic nooit meer weg gaat uit het milieu... Zo erg zelfs dat er inmiddels een plastic soep drijft in de oceaan, waar vissen 40x meer plastic binnen krijgen dan plankton...
VerwijderenPlastic wordt alleen maar afgebroken tot kleine stukjes plastic, die weer uit elkaar vallen in nog kleinere stukjes plastic. Ik vind plastic een prima product, maar tegenwoordig moet alles in plastic zitten. Van folders die in plastic verpakt worden, tot zelfs komkommers met een plastic laagje erover...
Nee bedankt, ik geloof niet zo in de lobby van de chemische industrie. Ik vind sowieso dat er minder wegwerp producten en verpakkingen gebruikt zouden moeten worden.
Plastic kan inderdaad in het systeem blijven. Maar het hele traject van die papieren tas voor dat hij überhaupt in de winkel komt schijnt toch nog schadelijker voor het milieu te zijn. Het grootste probleem met plastic zit ook niet in het grove plastic maar in de deeltjes die in cosmetica, shampoo, douchegel, tandpasta etc zitten die er bijna niet uit te filteren zijn.
Verwijderen1.Ik heb nooit de verwarming aan op mijn slaapkamer. In de winter heb ik een kersenpittenzak op de verwarming beneden liggen die ik dan als ik naar bed ga mee neem.
BeantwoordenVerwijderen2.Ik gebruik zowel stoffen als papieren zakdoeken. Als ik heel erg verkouden ben en van die grote klodders snuit gebruik ik papieren omdat de klodders er in de was meestal niet uit gaan.
3.Ik gebruik wel een vaatwasser en die draait 1-2 keer in de week. Erg handig met mijn reuma.
4. ik heb geen auto
5. ik reis met de fiets of openbaarvervoer
6. Ik gebruik mijn fietstassen of de plastic tas die ik al heel lang in mijn fietstas heb zitten.
Ik denk dat als mensen op kantoor hun eigen mok zouden meebrengen dit toch voordeliger is voor het milieu. Een hervul je makkelijker voor een tweede of derde keer zonder tussendoor af te wassen, hooguit ff omspoelen.
1. Een elektrische deken is beter dan je slaapkamer verwarmen - check, Niet mee eens, neem een warme kruik mee naar bed
BeantwoordenVerwijderen2. Papieren zakdoekjes zijn beter dan stoffen zakdoekjes - check als je een was draait is het makkelijker om stoffen te hebben
3. Afwassen in een teiltje is beter dan de vaatwasser - check dubbel check doen we hier ook
4. De autowasstraat is beter dan zelf je auto wassen - geen auto gewoon geen auto hebben is nog beter
5. Reizen met de trein is beter dan carpoolen - geen auto reizen met de trein is in verhouding duurder als gewoon met de auto, als ik ov optel per maand en auto, verzekering, benzine, belasting, en gedeelte apart houden voor onderhoud, kom ik nog steeds 200,- goedkoper uit...
6. Een plastic tas is beter dan een papieren tas - ik gebruik stoffen tas of een grote shopper en geen papieren tas, nog beter. Hier een stoffen tas inderdaad nog beter
Je eigen mok mee naar kantoor, je lunch in lunchbox of zelfgemaakt lunchzak (google maar eens) alleen inkopen wat je nodig hebt, en maand/ week menu maken en daarop in kopen scheelt ook al een boel.
Je zou überhaupt geen verwarming nodig moeten hebben als je gewoon geduld hebt. Als je een normale lichaamstemperatuur hebt en gewoon met weinig(!) nachtkleding in je koude bed stapt, dan is deze binnen twee minuten warm. Lekker fris bedje! Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenNiet iedereen is even warmbloedig, sommige mensen zijn nogal kouwelijk. Ik gebruik in de winter zeker niet iedere avond de elektrische deken, maar soms is het héérlijk om in een lekker warm bed te stappen!
VerwijderenGoeie tips voor het milieu, men denkt er vaak niet over, maar het begint altijd bij de kleine dingen en natuurlijk bij jezelf!
BeantwoordenVerwijderen