Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 1 juni 2014

Kwetsbare ouderen en het (veel) te strenge Centrum Indicatiestelling Zorg

Afgelopen vrijdag in het nieuws: ouderen die ten onrechte niet geplaatst zijn in verpleeghuizen en in plaats daarvan naar huis gestuurd.
Bron: NOS en Nieuwsuur
Waar ligt dat aan dat mensen naar huis gestuurd worden? Mensen die niet zelfstandig naar de toilet kunnen, die bij alle dagelijkse dingen hulp nodig hebben.  
Ik denk dat het ligt aan de bezuinigingen en aan het afbouwen van plekken in verzorgingstehuizen. Er is flink bezuinigd op de thuiszorg en in een verzorgingshuis kom je eigenlijk niet meer binnen.
Wat dan?
Naar huis en hopen dat je buren, kinderen of andere familie puin komt ruimen?
Ik vind dit zo slecht!
Door de vergrijzing wist men dat er meer behoefte zal zijn aan zorg voor ouderen, maar in de plaats daarvan wordt de zorg alleen maar afgebroken.

9 opmerkingen:

 1. Ja echt onvoorstelbaar toch dit?
  Daar mogen ze wel snel iets aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En wie worden vooral de dupe? De mensen uit de lage inkomensgroepen. Rijke mensen kunnen desnoods zorgen voor particuliere zorg aan huis en zullen ook niet zo snel kiezen voor verpleeghuiszorg. Arme mensen hebben niets te kiezen.
  Ik vind dit ook echt niet kunnen!
  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een kortzichtige, slechte regering, gewoon niet goed wat ze doen.
  Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is onbegrijpelijk dat dit zo gaat in Nederland anno 2014.
  De tranen schieten me in de ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En de regering luistert niet. Zelfs het ambulancepersoneel komt regelmatig schrijnende toestanden tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Merkte bij mijn opa en oma dat de mensen bij het CIZ erg meewerkend en welwillend zijn, maar dat ze ook met voeten gebonden zijn aan het achterlijke beleid van de regering.... Het is schandalig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Andersom komt ook voor.Wij hebben als familie moeten preken als Brugman om mijn oma vanuit het ziekenhuis naar huis te laten gaan en niet permanent naar een verzorgingshuis.Terug naar huis kon namelijk wel op een verantwoorde manier.En dit was al de vierde keer dat we dit moesten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mij aan zulke berichtgeving altijd zo verbaasd, is dat er vanuit gegaan wordt dat ouderen niks meer kunnen. Zelfs zelf een huishoudelijke hulp regelen schijnen ze niet meer te kunnen of regelen dat de boodschappen thuis bezorgd worden of regelen dat de buren een keer per dag even aan komen lopen of zelf met iemand regelen om samen te eten of wat dan ook. Waarom zou je dat altijd maar weer op 'de regering' gooien.
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grote groepen ouderen zijn best in staat om zelf de regie te voeren en doen dat ook maar het gaat hier om mensen die weinig tot niets 'meer' kunnen, de kwetsbare groepen.
   Daar mag best wel iets meer aandacht voor zijn, Nederland verwordt tot een land waar alleen maar naar kosten-batenanalyse wordt gekeken, de menselijke maat is ver te zoeken!
   groet

   Verwijderen