woensdag 4 juni 2014

Wat zou ik doen met een miljoen!

Al weer een tijdje terug kreeg ik de vraag: wat zou ik doen als ik 1 miljoen won?
Pf, dat is een erg lastige vraag!
Ik speel al zeker 30 jaren niet meer mee met loterijen, dus de kans dat ik wat win is nihil, oftewel nul kans.
Ik houd me eigenlijk totaal niet bezig met de vraag en moet er echt eens even goed voor gaan zitten.
Wat zou ik doen?
Eigenlijk heb ik twee dingen die ik wel zou willen doen:

1. het kopen van een leeftijdsbestendig huis, zonder drempels, zonder trappen, gemakkelijk schoon te houden met een onderhoudsvriendelijke tuin of terras en een badkamer waar ik ook als 90 jarige met plezier gebruik van zou kunnen maken.

2. mijn oudste kind ondersteunen. Ze doet een 2e studie en dat doet ze bijna volledig met geleend geld van studiefinanciering. Ze had bij de start van de studie al geen recht meer op een studiebeurs. Ik draag ook iedere maand wat bij, maar het meeste leent ze. Als ze klaar is, over ongeveer een jaar, heeft ze een studieschuld van ongeveer 50 duizend euro. Ook haar vriend studeert van geleend geld. De studieschuld die ze samen hebben is echt gigantisch. Het vooruitzicht om nog 15 jaren iedere maand veel te moeten aflossen drukt zwaar op mijn dochters schouders. Soms is ze er helemaal depressief van, ze houdt namelijk van geld uitgeven, het maakt haar heel blij.
Wat zou het leuk zijn om te zeggen: alsjeblieft!
Uiteraard moet andere dochter dan ook zo veel geld van mij, anders is het niet eerlijk.

Als er nog wat overblijft, dan wil ik ook nog wel een elektrische fiets en een fijne auto en misschien wel eens lekker op vakantie.
Zou een cruise wat voor mij zijn?

25 opmerkingen:

  1. De doelen zijn duidelijk. Je kunt denk ik voor minder geld aan je doelen werken. Kleine aanpassingen in je huis. Handgrepen in douche en toilet etc. De dochter kan je ook helpen met het kleine bedragje per maand en ooit met een erfenis. Als je huis dan droog staat met een overwaarde van 100.000 krijgen ze elk 50.000 dan is ze schuldvrij. De cruise lijkt me niks voor jou, ga maar lekker naar Ameland en in de winter weer eens naar de canarische eilanden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je vergeet oom fiscus die graag mee erft! gezina

      Verwijderen
    2. Met 50k erfenis is dat 3000 euro. Dus slechts 6%. Dat valt erg mee

      Verwijderen
    3. Daarnaast kan je bij dit soort bedragen beter even een bezoekje brengen aan de notaris. Er is nog wel het een en ander mogelijk.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    4. En die electrische fiets zou je nu ook al wel kunnen kopen van je buffer. Een auto kost flink meer en ook het nodige om deze op de weg te houden. Dat is dan misschien voor als het extra meezit.

      Verwijderen
  2. Is een studieschuld van 50.000 euro niet onverantwoord hoog? Het is een vraag uit nieuwsgierigheid, hoor, niet als kritiek. Maar ik zat zo eens te rekenen: als dochter straks 250,00 per maand afbetaalt is dat 3.000,00 per jaar. Dat is ook nog eens exclusief rente, denk ik? Dan ben je onderhand 20 jaar aan het aflossen...En dat is dan nog niet eens per koppel gerekend. Het duizelt me bij zulke bedragen. Onze Dirk doet hbo informatica. Het collegegeld is iets van 1800,00 per jaar. Eerst hadden we afgesproken, dat wij dat zouden betalen en dat hij zelf voor z'n boeken zou zorgen. Boeken blijkt hij nauwelijks nodig te hebben. Wat voorgeschreven wordt is bijna allemaal overbodig of op internet te vinden. Inmiddels is hij op z'n afstudeeropdracht na klaar. Het laatste jaar heeft hij z'n collegegeld zelf betaald. Evenals z'n reiskosten, want voor ov en studiegeld verdient hij teveel met z'n bedrijfje wat hij naast z'n opleiding runt. Als hij eind van dit jaar klaar is, heeft hij 0,00 schuld en kan hij eindelijk (hij is 23) echt gaan verdienen en sparen voor een huisje of whatever. Zou hij daarmee een uitzondering zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook bijna uit gestudeerd, een dubbele studie rechten (vandaag hoor ik als het goed is wanneer ik mijn dubbelscriptie mag verdedigen...spannend!). De kosten van 50.000 euro klinkt mij helemaal niet vreemd in de oren. Ik heb even geen zin het precies na te zoeken maar globaal kom ik tot: 8 jaar collegegeld WO van gemiddeld (want stijgt elk jaar) 1800 euro per jaar en dat is 14400 totaal, ik ben 5 jaar uitwonend geweest mijn ouders hebben mij (ipv IB/DUO) 600 in de maand geleend dat is 5x12x600= 36000, boeken + studiehandleidingen enz (echt heel erg nodig bij rechten oa elk jaar een nieuwe wettenbundel, de laatste koste 45 euro) ongeveer 150 per semester dus 300 per jaar 8x300=2400 in totaal. Kom ik tot 14400+36000+2400= 52.800 euro. En dat is dan het begin want ik heb vast zo links en rechts nog wel wat vergeten, bijvoorbeeld te denken aan de kosten van congressen die ik heb bezocht. Dat was niet verplicht maar wel leerzaam.Daarnaast moet je als jurist je blijven bijscholen om aan voldoende punten te komen voor de beroepsvereniging (orde van advocaten, koninklijke notariële beroepsorganisatie, mediation federatie nederland enz) waar je vaak lid van wordt. De kosten lopen dus ook nog wel even door als een werkgever (mits je die al kan vinden) dat niet wil overnemen.
      Ik heb het geluk een studieschuld bij mijn ouders en niet met IB/DUO te hebben maar dit zijn inderdaad werkelijke kosten, althans zeker voor WO. Volgens mij krijg je van IB/DUO ook iets van 30 jaar de tijd om je studieschuld terug te betalen en die heb je wel nodig ook.

      Daarnaast worden de leningen hoger vanaf september 2015 want dan gaat het leenstelsel in (mijn studiefinanciering wordt binnenkort, als ik mijn bul in handen heb, kwijtgescholden..).

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    2. ...en als je tijdens je studie thuis kunt wonen (niet iedereen woont binnen een uur van de universiteit of de HBO) heb je behalve college-en boekengeld niet zoveel nodig.

      Verwijderen
    3. Ik vraag me af of studieren in nederland dan zoveel duurder is of studeren in belgië. Hier is het niet de gewoonte dat de kinderen hun studiekosten zelf betalen maar die worden meestal door de ouders betaald. Onze kinderen deden universitaire studies : de ene 5 jaar de andere 6 jaar. Eén schooljaar kostte ons gemiddeld 2000 euro :inschrijvingsgeld, cursussen, boeken, pc aanpassingen.... In totaal betaalden wij dus ongeveer 10 000 euro voor de ene en 12 000 euro voor ons andere kind.Wij hadden geen recht op een studiebeurs.
      Ik denk dat onze kinderen niet beseffen in welke luxe positie ze zitten dat, eens ze afgestudeerd zijn, ze niet moeten starten met afbetalen van studieschulden.

      Verwijderen
    4. @ Janne:
      Thuis wonen is goedkoper maar naar naast dat het niet altijd mogelijk is maak je dan reiskosten. De OV-kaart is niet onbeperkt en pas een schenking als je afstudeert (anders iets van 80 euro in de maand terugbetalen..). Met mijn dubbele studie had ik toch maar 4 jaar een OV-kaart gekregen (heb ik nagevraagd maar weet nu niet meer precies hoe het zat) en had ik dus reiskosten gemaakt, hoewel die dan weer geen 600 euro in de maand bedragen.
      Daarnaast vind ik het argument dat thuiswonen geen kosten meebrengt een beetje fictief want dan zijn die kosten weliswaar lager en vaak door ouders betaald maar ook dan leef je niet van de lucht... Mijn vader heeft eens berekend dat het ruim 200 in de maand scheelt een kind minder thuis. Tel daar de reiskosten van (*even een snelle check bij de ns*) ongeveer 133 euro per maand bij op en ook kan kost het levensonderhoud als student ongeveer 333 in de maand. Dat is ongeveer de helft, mooi meegenomen maar een beetje zelfstandigheid kost dan wel geld maar is ook leerzaam.

      Groetjes Lily

      Verwijderen
    5. @ Lily, mijn reactie was bedoeld voor Teunie. Haar zoon woont zijn hele studie thuis!

      Verwijderen
  3. Koop toch maar eens een lot Zuinigaan :-)
    Mijn jongste dochter (ingenieur) is na haar studie gaan werken en (wereld)-reizen. Op haar 27ste is ze met een tweede studie ( deeltijd geschiedenis RUG) begonnen naast een baan van 30 uur. Duurt wel langer dan een dagopleiding , ze is nu bezig met haar MasterScriptie en hoop voor de zomervakantie klaar te zijn. Ze heeft geen studieschuld.
    Toch zou ik er niet van wakker liggen als ik jouw dochter was. Ze is nog jong en je weet nooit hoe het verder gaat. Gewoon lekker doorstuderen, misschien in de vakanties werken om ook eens iets extra's te kunnen doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe nooit mee met loterijen maar indien ik ineens een miljoen euro ter beschikking kreeg, zou ik eerst en vooral zorgen voor een ander, kleiner huis met een kleinere tuin. Nu de kinderen het huis uit zijn is ons huis te groot, veel te veel onderhoud aan en ik heb de laatste jaren de indruk dat de tuin jaar na jaar groter wordt.... Ik heb vaak last van rugpijn en kan niet zolang meer in de tuin werken of vroeger. Ik zou een bungalow zetten, kopen met een kleine tuin zodat we toch nog kunnen buitenzitten, was buitenhangen.
    Ik zou aan onze kinderen dan elk een gelijk bedrag schenken zodat ze hun dromen kunnen waarmaken : renoveren, bouwen,....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor een kleiner huis heb je toch geen miljoen nodig? Als het goed is zou het minder moeten kosten dan het huis wat je nu hebt.

      Verwijderen
  5. Een miljoen is zo ontzettend veel! Maar ik zou denk ik een woninkje kopen voor dochter in haar geliefde stad Utrecht, die ze tegen zeer gereduceerde prijs zou mogen huren. Daarnaast voor 2 kinderen alle zorgen voor studieschulden wegnemen (al hebben ze tot nu toe nog niets geleend, door werken en af en toe wat bijspringen onzer zijde) Dan natuurlijk nog geld apart zetten, zodat t andere kind ook de waarde kan krijgen van het apartementje in Utrecht. Ons eigen huis afbetalen natuurlijk. Dan nog heb ik een ton of 5 over. Mijn broer heeft ook wel wat hulp verdient en zou meer kunnen gebruiken dan nu de af en toe toegestuurde 50 Euro. Maar ach... ook ik doe niet mee met welke loting dan ook, dus ik zal niet voor deze keuze komen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij 1 miljoen zou ik direct mijn hypotheek aflossen, mijn ogen laseren, maandelijks een flinke investering gaan doen in indexbeleggen en wat vrienden financieel hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een miljoen? Ik zou een woongemeenschap opzetten...ja, dat is mijn grote wens. Ook zonder dat miljoen ben ik daarmee bezig, maar je staat zoveel sterker als je eigen geld achter de hand hebt en onafhankelijk bent van anderen.

    Oja, en ik zou een bad willen. Eens per week in bad lijkt me heerlijk.
    Meer wensen heb ik niet echt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lief dat je direct aan je dochters denkt, Zuinigaan!
    Wij zijn nog jong, maar we zijn nu al aan het sparen om binnen 10 jaar te kunnen stoppen met werken (dan ben ik 40). Dus dan zouden we dat maar direct doen. We zouden een opbrengsteigendom kopen met 3 of 4 appartementen en die verhuren. Verder zouden we ons eigen huis versneld afbetalen en misschien op termijn verhuizen naar iets dat kleiner en praktischer is. Een paar grote reizen maken, een bedrag voor de kids reserveren en voor de rest gewoon zuinig blijven leven, zoals we nu ook al doen.
    Grtz, Greta

    BeantwoordenVerwijderen
  9. een klein huisje,maar wel volledig zelfvoorzienend, met een leuk moestuintje en ruimte voor een paar kippen, stoppen met mijn baan waar ik niet veel verdien,maar die wel veel stress oplevert, een leuk bedrag aan mijn dochter geven en verder heb ik geen wensen, dus ik kom heel ver met een miljoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja een miljoen is veel, ik heb het niet nodig. We leven nu ook best lekker. Maar ik zou het bedrijf willen kopen wat mijn jongste zoon nu moet huren en de rest van het geld alvast schenken aan de zonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kolere 50.000 euro studieschuld. En dan mag je nog hopen dat het geen geitenwollensokkenstudie is waar je 1% kans op een baan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zou in de eerste plaats direct een VRIJSTAAND huisje voor mezelf kopen. Hoeft niet groot te zijn, maar alsjeblieft wel zonder aangrenzende buren beneden, boven of naast mij. Verder heb ik geen wensen die veel geld moeten kosten, dus de rest pot ik lekker op. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Met een miljoen euro in mijn zak zou ik net zo leven als nu, maar ik zou wel ons huis bv. verder kunnen opknappen. Heerlijk lijkt me ook de zekerheid dat je voldoende geld hebt om als je oud en gebrekkig bent, die zorg te kunnen betalen die je nodig hebt. En vooral fijn voor mijn zoon, die dan kan studeren zonder financiele beslommeringen .

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Koop nu die elektrische fiets als je straks niet meer werk heb je geen plezier mer van met vriendelijke groet Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  15. "Ze houdt van geld uitgeven... het maakt haar blij.". Tjonge, dat verbaast me.
    Als je in je leven al zou moeten lenen/investeren, dan is een goede studie toch juist een fantastisch doel voor de toekomst? Als ze er straks een fatsoenlijke baan mee kan krijgen is zo'n studieschuld uiteindelijk goed te doen.

    Look on the bright side.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.