Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft onderzoek gedaan en kwam recent met cijfers over huurders in de problemen. Tussen 2002 en 2012 is het aantal huurders dat de huur niet of nauwelijks kan betalen verdubbeld. Ze hebben een betaalrisico. In 2012 ging het om 2012 ongeveer een half miljoen, namelijk 510.000 huishoudens die een betaalrisico hadden. Vooral huurders, maar ook eigenaren van koopwoningen. Nou ja, eigenaar, daar ligt vaak het probleem. Door de crisis is de woning vaak minder waard dan de hypotheekschuld hoog is. In feite zijn ze geen eigenaar, maar is de bank eigenaar van zo'n woning.
Het zijn vooral huurders die in toenemende mate in de problemen komen. Ik citeer Nu.nl: De Nederlandse Woonbond bepleit donderdag dat het huurbeleid op de schop
moet, omdat er anders alleen maar meer mensen in de knel zullen komen.
"De huren zijn 2013 en 2014 met ''historisch hoge percentages" verhoogd", zegt een woordvoerder.
Ik ben het met de woonbond eens, het lijkt mij goed om het huurverhogingspercentage niet hoger te laten zijn dan de inflatie en verder moet het stelsel van huurtoeslagen niet langer afgebroken worden, maar moet er meer geld naar mensen met lage inkomens om voor hen wonen betaalbaar te houden.
Die huurtoeslag is tussen 2002 en 2012 per huurder met gemiddeld 30 euro per maand verlaagd, terwijl alles duurder geworden is en de huren onrustbarend stegen!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 25 juli 2014
Huurders in geldnood
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bij ons in de straat hebben genoeg buren met verlies moeten verkopen. Ik vermoed dat niet alleen de huurders die in de knel zijn gekomen met de crisis, iedereen is de pineut.
BeantwoordenVerwijderenIk denk ook dat veel mensen met een koophuis in de problemen zitten. Het is alleen wel zo dat er lange tijd alleen voor hun aandacht was en niet voor de huurders met de zelfde problemen. Dat is nu gelukkig veranderd.
VerwijderenElise
Ik hoorde dit gisterochtend ook op de radio. Ik moest nog aan je vorige post denken over dit onderwerp. Erg als je niet meer rond kunt komen!
BeantwoordenVerwijderenIk huur en sinds deze maand inderdaad weer een huurverhoging. Vanwege onverwachte (hoezo? wisten ze niet dat dat er complexen waren waar asbest in verwerkt zat dan? Ja, echt een verrassing ahum..) kosten voor de verwijdering van asbest vorig jaar al een extra pittige huurverhoging (en nee het is niet mijn complex waar het in zit maar ik 'mag' fijn 35 euro per maand meebetalen). Dit jaar daar bovenop een verhoging van bijna 22 euro. Gelukkig allemaal geen veranderingen die ik niet op kan vangen. Maar aangezien de jaren daarvoor juist het voorschot servicekosten steeds beter werd afgesteld, was de huurverlaging toen juist 5 á 10 euro per jaar. Vorig jaar zat ik in één klap op het bedrag dat ik ook betaalde toen ik hier kwam wonen en nu dus ruimschoots daar boven. Misschien dat dit krom klinkt maar in de jaren met huurverlaging maakte ik er een sport van om mijn energieverbruik naar beneden te krijgen, want een huurverlaging in het vooruitzicht. In de brief van dit jaar stond dat de servicekosten niet werden aangepast bij de berekening van de nieuwe huurprijs (ik kreeg bij de herberekening wel geld terug dus ik zou daar wel aanleiding voor verwachten). Ik moet eerlijk toegeven dat mijn enthousiasme het een beetje laat afweten nu er geen direct positief effect meer te zien is in mijn woonlasten.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lily
Ik woon nu ruim 8 jaar in mijn huidige huurwoning. Mijn huur is in die 8 jaar met € 280 toegenomen. Nog even en ik kom boven de huursubsidie grens uit. In verhouding is de huurtoeslag niet toegenomen. Ik krijg €79 minder huurtoeslag dan 8 jaar geleden.
BeantwoordenVerwijderenNog even en ook ik moet op zoek naar een goedkopere huurwoning, helaas zijn die er niet met 3 slaapkamers. Dus ben ik gedwongen uit te zitten totdat de oudste het huis uit gaat.
Maar goed ik kan met goed bezuinigen nog steeds in dit huis wonen. Al doet de woningbouw er verdomd weinig aan aan onderhoud. Ik mag bepaalde inbraak voorzieningen niet aanbrengen tenzij ik het in de oude staat herstel. Lees: vervang voor- en achter deur want daar mag ik het dievenslot niet in laten zitten voor de volgende bewoner en dat geld ook voor de ramen waar ik een extra beveiliging op wil.
Gelukkig zijn mijn buren altijd thuis en hebben ze 4 werkhonden zitten en letten ze er wel extra op als ik doorgeef dat ik er niet ben.
Wij wonen al meer dan dertig jaar in onze huurwoning.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben geluk...de huur is niet zo hoog, dus de procentuele verhogingen vallen daardoor ook mee.
Het is een heerlijke eengezinswoning met fijne buren. Tuin voor en achter.
Wij zouden te maken kunnen krijgen met de inkomensafhankelijke huurverhogingen.
Onze woningbouwvereniging doet er vooralsnog niet aan mee.
Ik vind het een oneerlijk voorstel. Uit principe vind ik dat de overheid zich niet moet bemoeien met de keuzes die de mensen maken op dit gebied.
Ik bepaal zelf wel welk deel van ons inkomen ik aan wonen wil uitgeven.
Tenslotte kan de overheid niet in iemands portemonnee kijken. Misschien hebben mensen met een wat hoger loon wel grote kosten aan ziekte, of aan een gehandicapt kind. Je doet meer met je centen dan wonen.
Het is een utopie te denken dat mensen door de huur te verhogen gaan verhuizen. Iemand die verknocht is aan zijn buurtje na een leven lang daar te hebben gewoond, gaat er niet weg.
Voor de laagste inkomens zouden er meer betaalbare huurwoningen gebouwd moeten worden. De woningbouwverenigingen houden zich naar mijn smaak teveel bezig met het bouwen van koopwoningen. Daar zijn ze niet voor in het leven geroepen.
Groet Wilma
Beste Wilma,
VerwijderenAls er meer wordt opgetreden tegen het zogenaamde scheefwonen, dan komen er ook weer goedkopere huurwoningen vrij, voor wie het echt nodig heeft. Daar zijn ooit de woningbouwverenigingen voor opgericht.
Groet Annamarie
Hier ben ik het dus absoluut niet mee eens, lees nog maar eens mijn mening hierover.
VerwijderenScheefwonen vind ik een raar begrip.
Als ik er nu voor zou kiezen (doe ik niet maar daar gaat het niet om), om met een gezin een een kleine flat te blijven wonen heel ons leven en van de overgebleven centen een wereldreis te maken, dan moet ik dat toch weten? Mijn keuze. Heeft de overheid niks mee te maken. Dat komt tot achter de voordeur. Ik heb geen uitkering, betaal wat het huis waard is, dus wat er hier binnenkomt en hoe we dat verder uitgeven gaat niemand wat aan, ook de overheid niet.
Bouwen voor huurders met een klein inkomen, dat moeten ze doen!!
groet Wilma
P.s. er wordt al beleid gevoerd dat mensen met een te hoog inkomen niet in aanmerking komen voor een goedkope huurwoning. Dat kan ik dan nog begrijpen, maar mensen die er al een heel leven wonen er op die manier proberen uit te krijgen vind ik veel te ver gaan.
VerwijderenDat is echt bemoeien met keuzes van mensen.
Wij hebben in onze woning veel geïnvesteerd, meer dan de woningbouw zelf, hebben fijne buren en een fijn sociaal leven hier. Moeten we dat dan opgeven omdat de woningbouwvereniging niet voldoende bouwt voor mensen met lage huur??
Dacht het niet.
Wij zijn bereid te betalen voor wat de woning waard is, maar niet extra omdat ons loon na 30 jaar hard werken wat is gestegen.
Dat zou betekenen dat tweeverdieners dus eigenlijk worden gestimuleerd om één loon op te geven, dan krijg je tenminste geen huurverhoging. Ik vind het absurd.
Groet Wilma
Annemarie, de huizen worden vaak verkocht nadat de scheefwoners er uit zijn of de start huur wordt zo hoog dat mensen met een laag inkomen er niet eens mogen gaan wonen ivm de inkomenseisen.
VerwijderenWoningzoekenden met lage inkomens kunnen alleen nog maar een rottig flatje huren....
Woest ben ik om deze gang van zaken.
Linda
over deze gang van zaken;-]].
Verwijderenwij betalen 705 euro aan huur. dit jaar maar een hele minimale huurverhoging gehad van 0,14%... geen idee waaorm, maar erg blij om :) vorig jaar wel demaximale verhoging gehad. een hypotheek van rond de 2 ton kost netto ook rond dat bedrag geloof ik. maar het rotte is dat ons inkomen te laag is voor zo'n hypotheek :( en dat we als we zouden gaan kopen dus enorm achteruit gaan in ruimte en woongenot. ik ben gastouder , vang vanuit huis kinderen op. ik wil dus niet inleveren op ruimte! ik vind de ruimte die we nu hebben heerlijk maar oh wat zou ik graag kopen... de huizenmarkt zit raar in elkaar.. ze kijken niet naar uitgaven (we sparen nu leuk bijv..) maar alleen naar inkomsten.. :(
BeantwoordenVerwijderenDe maximale huur voor een huurwoning in de sociale sector bedraagt tegen de 700 euro. Dit is dan de kale huur. Jij hebt dus dat bedrag al bereikt met je huur en zult weinig meer stijgen dan de inflatie denk ik.
VerwijderenGroet Wilma
Het blijft moeilijk, blijkt, om een woning te kopen. Aan de andere kant: er is wel keus, alleen dan moet je misschien je woonwensen wat bijstellen. Ook ik heb niet het maximal haalbare gekocht, zodat ik over hield om te sparen voor aflossing en nu dus voor een heel lag maandbedrag woon. Ik heb consessies gedaan, heb geen tuin, geen heel mooi uitzicht,geen lift, maar wel financiële "vrijheid". Hiervoor woonde ik nog veel kleiner, in een wijk waar ik me niet prettig voelde en geen centrale verwarming en enkel glas. Het was even niet anders. Daar leefde ik 10 jaar met mijn kinderen en geen van ons werd er slechter van. In de koopsector was er niet heel veel keus in mijn prijsklasse, die ik mezelf ook mede oplegde, maar ik wou graag weg. Ik zit nu fijn en kijk niet naar wat ik niet heb, maar naar wat ik wel heb. Wil je geen consessies doen in ruimte, tuin, buurt, wat dan ook... Als je inkomen zakt moet je toch ook consessies doen in je levensstijl?! Daar valt wonen ook onder, mijns inziens.
BeantwoordenVerwijderendan blijf ik liever huren.. :S zie t nut niet in van verhuizen naar een koopwoning, terwijl ik in moet leveren op ruimte.. ik werk vanuit huis, ik wil een fijne werk én woonomgeving, ga daar niet vrijwillig op inleveren als het niet nodig is.. ons inkomen stijgt alleen maar nl..
VerwijderenIk heb te maken gehad met een huurverhoging van 4 % per jaar al vier jaar lang, wat behoorlijk begon op te lopen. Terwijl de woning behoorlijk achteruit ging in woonbaarheid, betaalde ik er elk jaar steeds meer voor. Gelukkig kreeg ik onverwachts een vast contact aangeboden waardoor ik een een huis heb kunnen kopen. Maar voor de gemiddelde persoon in kwestie is die mogelijkheid er gewoon niet. Er moet inderdaad hoog nodig wat goed bedacht worden door de politiek van Nederland, en geen tijdelijke maatregel maar een structurele.
BeantwoordenVerwijderenTegenwoordig moet je bij het kopen ook zelf geld inleggem, als je dat niet hebt, dan is het jammer.
BeantwoordenVerwijderenben benieuwd hoeveel ze ongeveer van je verwachten ? wij hebben wel al redelijk wat gespaard, maar je hebt ook nog geld nodig om het aan te passen aan je wensen (vloer, raambekleding etc, ) wat voor bedrag verwachten ze ? weet iemand dat ? we willen graag kopen nl.. maar nog niet geinformeerd naar hypotheek etc. staan nu nog geen huizen naar onze wens te koop hier in de wijk
VerwijderenToen wij 48 jaren geleden onze eerste woning kochten moest je ingeschreven staan als woningzoekende en moest je 30% spaargeld inleggen anders kon je niet kopen. Was het 35 jaar geleden -ong.- kon je 10% meer lenen als de woning kostte. En toen kwam de crisis....en hebben velen schulden wat ze nooit meer kunnen sparen. Ik ben ouder en eigenwijs; Eerst spaargeld en dan een huis kunnen kopen.
Verwijderenik ben het niet met anoniem eens dat je kunt kopen en dan maar je woonwensen moet bijstellen,
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet waar deze persoon woont, maar in onze woonomgeving is het goedkoopste flatje nog €179000. dan hebben we het over een driekamerflat.
Waar laat ik mijn drie kinderen dan?
Daarbij krijg ik geen hypotheek, al geprobeerd .
Onze sociale huurwoning van €683 is ook nog een van de goedkoopste in de omgeving
liesbeth
Het ligt ook nogal aan de plek waar je woont. Hier kun je twee onder eenkappers kopen onder de twee ton. En rijtjeswoningen vanaf 110.000
VerwijderenMaar ja, hier is weer minder werk.
@Gerrie, de huizenprijzen van 48 jaar geleden kun je niet vergelijken met die van nu
BeantwoordenVerwijderenHet inkomen toch ook niet? Het ging om de vraag hoeveel euro's jezelf moest hebben gespaard om een huis te kopen. En Ik post nooit anoniem.
VerwijderenDe inkomens zijn de afgelopen dertig jaar minder gestegen dan de huizenprijzen. Dat is mede de oorzaak van de crisis en het afnemen van de huizenprijzen. Ik denk dat dat is waar anoniem op aan stuurt. Overigens ben ik het wel met je eens, al is sparen in een te dure woning ook lastiger.
Verwijderenmet mijn inkomen geen kans op een hypotheek en wil eigenlijk wel kleiner en goedkoper huren, maar in mijn woonplaats is er erg weinig aanbod in de sociale huursector, nadat er veel huurwoningen in de verkoop gegaan zijn bij het verhuizen van de huurder.mijn dochter heeft ook ruim 8 jaar op een wachtlijst gestaan voor ze een flatje kreeg ook zij verdient te weinig om voor een hypotheek in aanmerking te komen. wij zijn dus wel op een huurwoning aangewezen,maar als de huurverhogingen doorgaan en de huurtoeslag steeds minder word zullen wij steeds minder te besteden te hebben.
BeantwoordenVerwijderenErg weinig ruimte hebben. Ik zag een tv. programma -Een huis vol- en ik viel om van verbazing. Respect voor die mensen, want zelfs in onze jeugd hebben wij nog nooit zo weinig pers. ruimte gehad. Ons thuis was 48 vierkante meter en we leefden erg plezierig met vijf mensen. Begrijp me goed, vroeger wil ik niet terug.
BeantwoordenVerwijderenTwee jaar geleden kwam mijn vriend bij mij in de huurwoning. Zijn koophuis in de provincie Groningen is nog steeds niet verkocht en hij is startend ondernemer. Ik betaal de huur dus nog zelf. Toch is de huur nu voor het tweede jaar op rij verhoogd, eerst met 6,5%, en dit jaar na bezwaar maken met 4% omdat onze inkomens bij elkaar worden opgeteld.
BeantwoordenVerwijderenAls je enkel naar de cijfers kijkt wonen we scheef, maar dat er nog een hypotheek betaald wordt en in een startend bedrijf geïnvesteerd wordt telt helaas niet mee. Gelukkig redden we het nog steeds, maar wat zou het een opluchting zijn als we van het 'tweede huis' af zijn. We zouden graag samen wat kopen als het bedrijf van mijn lief lekker gaat lopen!