Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 12 juli 2014

In de luren

Laatst vroeg een van mijn lezers:
Heb jij ook wel eens dat je je,  ondanks je zuinigheid en oplettendheid,
toch in de luren laat leggen, en dat je achteraf denkt:  hoe heb ik dat kunnen doen?

Ik moest een tijdje terug een pasfoto hebben voor een nieuwe
identiteitskaart.
Ik had maar 1 foto nodig,  en dacht een kaartje van 4 foto's te kopen.

Ik kwam thuis met 4 lelijke foto's,  waarvan eentje voor de id-kaart,
en 4  mooiere foto's,  die ik totaal niet nodig heb!

Kosten: 15 euro......
Dat ik niet naar een andere fotograaf gegaan ben.....

Eerlijk gezegd heb ik dat wel eens, maar ik heb voor dit soort dingen een extreem korte-termijn-geheugen ontwikkeld. Ik denk dan inderdaad: dat had ik niet moeten doen. Maar gedane zaken nemen geen keer en ik heb de neiging om het acuut te vergeten. Iedereen heeft wel eens een miskoop of maakt wel eens een vergissing.
Piekeren helpt toch niet, volgende keer beter uitkijken!
Ik ga al snel weer over tot de orde van de dag.

Wat doe jij?

14 opmerkingen:

 1. Ik onthoud zulke situaties wel. Niet als zelfverwijt, maar juist om er niet nogmaals in te trappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bewaar altijd de pasfoto's. Op mijn huidige id kaart zit een foto van LET OP 8 jaar geleden. Op het gemeente huis was niemand die ook maar het idee opperde dat de foto niet meer gelijkend zou zijn. Ha ha, het bewijs ik zie er niet ouder uit in/na 8 jaar.
  Zoonlief (19)heeft deze week zijn 1e rijbewijs aangevraagd. En Ernie had nog pasfoto's van toen ons ventje 14 was (voor zijn id kaart gemaakt) en wat denk je, geaccepteerd.

  Met de jongste zoon ben ik 2x naar de fotograaf geweest, de eerste foto werd door het gemeente huis afgekeurd (hoofd was te groot????) Terug naar de fotograaf en gratis werd er een nieuwe foto (4) gemaakt. Het niet goede setje heb ik gewoon meegekregen, moest ik wel naar vragen maar ik kreeg ze mee.

  Dat met die dubbele setjes foto's, zonde maar al die fotografen proberen het.
  Heb je in ieder geval foto's voor je hele leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net als Ernie ook nog pasfoto's van lang geleden om mijn id-kaart zitten. Ik verander ook weinig.
   Soms kunnen ze inderdaad raar doen met foto's op het gemeente huis. Maar ook met andere dingen. Zo liet ik een id-kaart voor mijn dochter , toen net 3 maanden oud, hing de dame achter de balie naar voren om aan dochter van 3 maanden te vragen: Hoe heet jij en is dit je moeder?
   Maar goed ze kreeg een id-kaart en ik was blij dat ik er van af was.

   Verwijderen
  2. Zelf kon ik geen oude pasfoto's gebruiken voor een nieuwe ID kaart;
   de oude waren zwart-wit. En dit keer moest het kleur zijn..

   Verwijderen
 3. Hier is het gewoon zeker €10, met of zonder extra wel leuke foto's. Dan heb ik ze liever van een leuke fotograaf die de leuke foto's ook leuk maakt. Zo heb ik van vorig jaar van beide kids wel een leuke foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een miskoop kan ik ook vrij gemakkelijk vergeten. Ik kan wel in boosheid (op mezelf) blijven hangen als ik in een winkel niet goed heb opgelet en bijvoorbeeld te weinig wisselgeld teruggekregen heb. Het gebeurt gelukkig niet vaak maar áls het gebeurt, heb ik flink de pest in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja dat heb ik laatst nog gehad. Alleen was ik het zelf die mij in de luren had gelegd :D
  Ik heb me na het doen van wat boodschappen laten verleiden om met mijn man te eten bij I kea. 24 euro in totaal. Sufferd die ik ben. De sate was nog niet te eten ook.....ik had beter voor een ongezonde snelle hap naar een snackbar kunnen gaan (of heel verstandig bammetjes mee).
  Eigen schuld...

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik ergens een minder prettige ervaring heb dan onthoud ik het meestal in zoverre dat ik niet meer terug ga naar de bewuste zaak. Maar erover piekeren heeft alleen maar een negatief effect voor jezelf dus dat doe ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Omdat er geen papieren treinkaartjes meer zijn,
  dacht ik: wel ik koop dan wel een anonieme chipkaart.
  Ik reis maar heel af en toe met de trein.
  Kosten: 7,50.
  Ik wilde boodschappen doen in een naburig dorpje,
  de reis zou daarbij 2,40 kosten.
  Maar ik moest mijn kaart opladen met minimaal 20 euro.
  Dus stapte ik met een opgeladen kaart in de trein.
  Op de terugweg had ik te weinig op de kaart, en moest ik
  opnieuw laden, 4 euro er bij.
  Zo kostte mijn uitje mij 31,50 in plaats van 4,80.
  Had ik maar een eenmalig kaartje met chip gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mocht je weten op welke dag je reist kun je nog steeds online je kaartje bestellen en zelf uitprinten thuis. Misschien een idee?

   Verwijderen
  2. Dat kan, maar eerst probeer ik mijn dure chipkaart leeg te maken,
   en dat kan maar moeizaam bij de NS. Ik ga er nu mee de bus in,
   daar hoef je maar 4 euro instap te hebben in plaats van 20.

   Verwijderen
 8. Er is hier een schoenenzaakje op het dorp, waar ik al 2 x me iets had laten aansmeren wat ik eigenlijk niet nodig had. En soms niet goed was. Bijv te smalle kuitwijdte van duur J.J laarzen. Ik draag ze nog steeds, maar na een paar uurtjes gaan ze teveel knellen. Me voorgenomen daar niet meer heen te gaan. Ik draag graag g.abor of v.erhulst, want ik heb lastige voeten en begin van vorig zomerseizoen toch maar weer even hier op het dorp gekeken, omdat ik echt goede schoenen in een zomerse kleur nodig had. Naar de stad is weer zo'n gedoe. En ik nam me voor alleen maar te kopen als het echt 100% naar mijn zin was. Het is maar een kleine winkel met een beperkt assortiment. En er stond warempel een mooi paar v.erhulst in prachtige zacht grijs. Maar ze pastten niet goed: ietsje te klein, wel gewoon maat 41, wat ik normaal draag. Volgens het personeel was de maat prima en was het een kwestie van een paar keer dragen. Aub E184,95 afrekenen. Ik heb ze tot op de dag van vandaag niet kunnen dragen. Al een halve dag met natte sokken in gelopen, niks helpt. Ik baal dan zo erg, dat ik er weer ingetrapt ben. Nu heb ik besloten er echt NOOIT meer heen te gaan. En ik hoop dat ik bij mijn besluit kan blijven. gr Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien helpt het als je ze een aantal dagen op de schoenspanner
   laat staan? Kan bij een schoenmaker, of als je zelf schoenspanners
   hebt...

   Verwijderen
 9. Ach.. af en toe verbaas ik mezelf en denk ik... hmmm ik was toch consuminderaar ofzo iets?! Ach ja... you win some, you loose some.
  Wij hebben bijna een baby pasfoto van de oudste ingeleverd voor de indentiteitskaart van de jongste. Twee druppels water... Alleen was dat toch wel een risico... met twee kinderen met verschillende passen en leeftijden aan de grens staan met dezelfde foto.

  BeantwoordenVerwijderen