Toen ik afgelopen woensdag na mijn werk weer naar huis wilde fietsen, bleek mijn voorband behoorlijk leeg te staan. Ik ben bij de receptie de fietspomp gaan halen, want het handfietspompje dat ik altijd bij me heb, pompt niet zo lekker. Als ik een gewone fietspomp kan gebruiken, dan doe ik dat veel liever.
J., de conciërge zei meteen: dat worden nieuwe banden, je moet meteen maar langs de fietsenmaker fietsen en met de bus naar huis!
Voor mij was het absoluut nog niet zo zeker dat ik een lekke band had.
Er waren 3 mogelijkheden (in volgorde van waarschijnlijkheid):
a. het ventiel was een beetje los gerammeld, waardoor er wat lucht ontsnapt was uit de band
b. er was een "grapjas" geweest die dacht: wat een frivole damesfiets met bloemenslingers aan het stuur en een gebloemd zadeldekje. Laten we die dame eens plagen en wat lucht uit de voorband laten lopen.
c. er zat een minuscuul gaatje in de band, waardoor de band heel langzaam leegliep.
Ik heb de band opgepompt en ben naar huis gefietst. Ik parkeerde de fiets in de woonkamer en kneep zo nu en dan in de band om te voelen of die zachter werd. Dat gebeurde zachter worden helemaal niet. Afgelopen donderdag, vrijdag en ook gisteren heb ik op de fiets gefietst en er is geen lucht uit gelopen.
Toen ik het met mijn collega op donderdag sprak over de halflege voorband, was haar reactie direct: daar moet je mee naar de fietsenmaker!
Dat zou die fietsenmaker misschien wel willen, maar dat ga ik niet doen. De banden die om mijn voorwiel zitten zijn nog heel goed, er zit een prima profiel op en in de zijkanten van de band zitten geen scheurtjes. Dus waarom zou ik dan mijn band laten vernieuwen?
Wat had het mij gekost?
2x met de stadsbus = 4,-
nieuwe binnen- en buitenband= ca 34 euro
Totaal: 37 euro.
Dan had ik natuurlijk wel spiksplinternieuwe voorbanden gehad!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 13 juli 2014
Een halflege voorband
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Gelijk nieuwe binnen en buitenbanden bij een halflege voorband? Dan wordt wel heel duur fietsen. Binnenbanden zijn toch gewoon te plakken? Buitenbanden hoef je alleen maar te vervangen als ze versleten zijn.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens. Ik plak mijn banden zelf en dat gaat altijd goed. Deze voorband heb ik nog nooit hoeven plakken en als er een gaatje was geweest, dan was het een goed plakbaar, klein gaatje geweest. Sommige gaten zijn slecht te plakken. Een langwerpige scheur bijvoorbeeld, die wil verder scheuren, daarom knip ik daarbij de uiteinden rond, zodat de krachten op het materiaal meer verdeeld worden.
VerwijderenEen goede handleiding bandenplakken voor degenen die het nog nooit gedaan hebben staat op http://www.2-wielercentrum.nl/documents/oep_doehetzelf.php Als de band te slecht is, een nieuwe kost 4 euro bij de Hema, daar kun je ook losse ventielen krijgen.
VerwijderenLeuk: er staat ook bij wat ik hierboven beschrijf:
VerwijderenAls er een sneetje in de band zit, knip dan voorzichtig met een schaar zodat het gaatje rond wordt. Dit om te voorkomen dat het sneetje verder scheurt.
Heb je de ringetjes bij het ventiel goed aangedraaid? Een loszittend ringetje kan de oorzaak zijn.
BeantwoordenVerwijderenJazeker! Ik heb na het pompen alles stevig aangedraaid en de ventiel zit nu weer goed vast.
VerwijderenHeb je het ventiel gecontroleerd op lekkage met water? Zie handleiding hierboven. Soms is het slangetje ook aan vervanging toe. Bij het oppompen van je band kan je wat vuil het ventiel inblazen waardoor het ventiel stuk gaat. Een paar keer loos pompen voordat je echt pompt is de remedie.
VerwijderenIk heb nadat ik de band opgepompt heb geen problemen meer gehad. De band is nog steeds hard. Ik heb altijd reserveventielen in huis. Soms is een ventiel stuk en is er niets met de band aan de hand, oplossing: nieuw ventiel en je kunt weer heel veel kilometers fietsen.
Verwijderen@Jannie,
VerwijderenDan heb je al tijden niet meer met fietsen gewerkt gebruik al zeker wel 20 jaar kogelventielen en daar zit geen rubber slangetje meer op :)
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenSpelfoutje. Er zijn inderdaad allerlei soorten ventielen.
VerwijderenMisschien toch die grapjas?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt ook te lang doorfietsen.. ik kreeg mijn achterband niet goed opgepompt, maar ik had haast en in dat halfduistere schuurtje kon ik er toch niet goed naar kijken. Heen en terug naar mijn werk (dik 40 minuten met een flinke brug onderweg) gefietst. Thuisgekomen toch maar weer gekeken en er bleek een deel achterband zo maar weg te zijn, versleten. Wat had ik een geluk gehad!
BeantwoordenVerwijderenFijne dag, Merel
Je collega en de conciërge zijn dus geen consuminderaars ;-)
BeantwoordenVerwijderenZe hebben in ieder geval geen verstand van fietsbanden. Vanaf 1998, nu al weer ruim 16 jaar, heb ik als alleenstaande ouder heel wat banden geplakt. Het is nog steeds niet mijn hobby, maar ik kan het goed en ik weet waar ik op moet letten.
VerwijderenIk heb het ook weleens gehad; kom ik 's morgens mijn schuurtje in, voorband zacht. ( lees: leeg) Opgepompt en snel gaan fietsen; onderweg kwam ik toch langs een fietsenmaker, dus kon ik wel met een leenfiets door naar het werk.
BeantwoordenVerwijderenMaar eenmaal in de buurt van fietsenmaker was de opgepompte band nog steeds
opgepompt. Dus doorgefietst. Einde werkdag: nog steeds harde band.
Nu jaar later: nog steeds prima banden. :-)))
Wel grappig. Bij mij is het juist andersom met collega's. Het is dus maar net wie je collega's zijn. Ik ga altijd naar de fietsenmaker. Het is mij de tijd niet waard om het zelf te maken. Laatste keer moest er een nieuwe binnenband op. Ze lieten mij ook netjes de beschadiging zien. Was zeker 6 cm breed. Kost iets van 15 euro. Heb ik er graag voor over. Mijn collega's vinden het raar dat ik dat niet zelf doe. Maar goed zadel vervangen doe ik dan juist wel zelf. Bij mijn fietsenmaker krijg ik als de fiets daar moet blijven een goede fiets mee. Die kan ik gewoon gebruiken voor woon werkverkeer (40 km per dag). Dus extra vervoerskosten (benzine of openbaar vervoer) heb ik nooit. Mascha.
BeantwoordenVerwijderenEen nuttige post alweer. De evolgende keer weet ik raad
BeantwoordenVerwijderenGewoon lekker zelf plakken inderdaad, en als het op een gegeven moment echt niet anders kan een nieuw binnenbandje. Aan de achterkant laat ik dat doen en aan de voorkant kan ik het zelf. Rare jongens die collega's :-D
BeantwoordenVerwijderen