Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 15 juli 2014

Toch lek!

Berichtte ik een paar dagen geleden nog dat mijn voorband niet lek was en het leeglopen van de band veroorzaakt werd door een los gerammeld ventiel of een grapjas, daar ben ik nu helemaal niet meer zo zeker van!
Afgelopen zondag, 4 dagen nadat ik de band had opgepompt, stond de voorband wéér halfleeg in de schuur. Geen grapjas dus. Het is óf een minigaatje, óf het ventiel is niet meer helemaal goed.
Gisteren heb ik mijn nieuwe fiets gebruikt om naar het werk te fietsen. Ik vertrouw die voorband niet meer. Toen ik gistermiddag thuis kwam, was de band ruim 24 uur na het oppompen niet merkbaar leger.
Ik had hem toch wel kunnen gebruiken voor woon-werkverkeer.  Ik wacht nog een paar dagen, koop intussen nieuwe reserve ventielen, zet 1 op de band, pomp hem op en als het probleem niet verholpen is met het nieuwe ventiel dan ga ik er in het weekend mee aan de slag.
Waarom niet nu?
Heb jij wel eens een heel klein gaatje in een band proberen op te sporen? Dat is een heel gedoe, want als je de band in een teiltje met water doet, dan borrelt zo nu en dan één luchtbelletje naar boven. Niet een hele stroom luchtbelletjes, waardoor het gat gemakkelijk te vinden is, nee, zo nu en dan een blubje, en dat is iets wat je heel gemakkelijk over het hoofd ziet. Als je zo'n lekke band regelmatig weer op druk brengt, dan wordt dat gaatje als vanzelf groter en gemakkelijker vindbaar.

8 opmerkingen:

 1. Och jammer dat ie toch stuk is.
  Maar knap dat je dat zelf kan maken!
  Ik kan dat niet...maar mijn man gelukkig wel dus dat scheelt alweer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Balen zeg! En maken is altijd best een gedoe. Ik zag laatst een reclame voor een binnenband die er uit ziet als een soort rookworst. Dat schijn gemakkelijker te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die binnenbanden ook al zien hangen bij de fietsenmaker. Naar 't schijnt zijn die haast onverwoestbaar maar wel een pak duurder in aankoop.liesbet

   Verwijderen
 3. Wissel de ventielen eens om, van voor naar achter.
  Als dan je achterband leeg loopt dan is het ventiel niet meer goed!

  grt
  RB

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een klein gaatje vindt ik meestal door de binnenband echt zo hard mogelijk op te pompen, en dan pas onder water houden.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Zuinigaan, even iets anders in deze komkommertijd. Vanavond een herhaling op BBC 2, van gisteravond een steengoede documentaire over westerse tweedehandskleding die gedumpt worden in Afrika en de consequenties daarvan voor de binnenlandse kledingmarkt en traditionele kledingwijze voor deze landen. Het komt wel laat nl. om 00.20. maar voor de geïnteresseerden de moeite waard om op te blijven. ***** [5sterren]

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje laat voor mij, ik moet morgen weer om 8.30 uur present zijn. Is er eigenlijk op de BBC zoiets als uitzending gemist?
   Ik heb wel eerder een documentaire over het onderwerp gezien. Westerse tweedehands kleding wordt massaal gedumpt in Afrika. Boeiend, maar ook triest, om te zien wat dat doet met de lokale economie.

   Verwijderen
  2. Nee, de BBC heeft wel zoiets als uitzending gemist maar dat is alleen voor inwoners van het land zelf. Of er een andere mogelijkheid is om uitzendingen te zien, weet ik niet.

   Verwijderen