Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 10 augustus 2014

Fruit oorspronkelijk voor Rusland nu naar de Voedselbank?

Zoals bekend weert Rusland fruit en groenten van Nederlandse telers. Ook weert Rusland groente en fruit van andere landen, maar dat doet er even niet toe.
De Voedselbank Noord- en Oost-Nederland komt met het idee om alle fruit die telers niet kwijt kunnen en die doorgedraaid moet worden  aan de Voedselbanken te schenken.
Het lijkt me een prima idee, het zou jammer zijn van alle lekkere appels, peren en pruimen die telers aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Ik snap dat ze het fruit niet aan consumenten kunnen verkopen, want dat is economisch gezien de doodsteek voor de prijs. Dan wordt de prijs per kilo zo laag dat de telers er op toe moeten leggen. Maar zou er niet wat van naar de Voedselbanken kunnen? Er hoeft alleen nog even vervoer geregeld te worden.

8 opmerkingen:

 1. Wat even voortdurend niet wordt gezegd in deze hele problematiek is dat de HOOGSTE winstmarges van de supermarkten op groente en fruit zit. Dat kan dus best een stuk lager zodat consumenten meet gaan kopen.
  Dat lost niet alles op, maar een deel wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ben het natuurlijk met je eens dat er ook veel naar devoedselbank kan.
   Gek hè, dat zodra er een misoogst is, de prijzen direct omhoog vliegen en er nu ineens contracten zijn...
   De telers zijn al jaren de dupe van de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen.

   Verwijderen
 2. Dan hebben de voedselbanken wel geld en vrijwilligers nodig om die groenten te gaan halen. Je kunt niet van de tuinders verlangen,dat die ook nog eens die kosten voor hun rekening nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maak mij ook zorgen wat het betekend dat voor tuinders.
  Krijgen zij niets voor hun teelt?
  Als zij het niet kunnen redden betekend dat er vele tuinders verdwijnen. Lijkt me ook niet goed voor de Nederlands markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof dat ik liever mijn spul voor minder zou verkopen dan weggeven, tenminste, als het dus het verschil is tussen geen inkomsten of een beetje inkomsten. Als het toch al over is, is het een ander verhaal, maar die telers moeten toch ook ergens van leven? Maar ik heb het niet gevolgd, dus ik zou het allemaal even moeten lezen om een betere mening te vormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laten we zoveel mogelijk Nederlands fruit en groente kopen ! Dan lossen we al heel veel op voor de tuinders. En de rest is altijd welkom bij de voedselbank(ik werk er zelf als vrijwilliger, verse groente en fruit is zeer welkom !)

  Hartelijke groeten,Margreeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop niet dat tuinders hun producten op de veiling zien 'door draaien' (en dus vernietigd worden) terwijl er genoeg mensen in Nederland erg blij mee gemaakt kunnen worden zoals bij de Voedselbank. Zou mooi zijn als er ergens nog een subsidiepot is zodat tuinders hun werk kunnen blijven doen en groenten en fruit op goede plek van bestemming komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoorde dat er ook een hoop groente en fruit aan dierenparken/tuinen gegeven werden.

  Maar ze kunnen best ook op markten etc verkopen, dan kopen de consumenten het echt wel.
  Onzin om het er zo maar te vernietigen.
  De voedselbanken zullen er ook een hoop mensen blij mee kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen