Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 12 augustus 2014

Huizenprijzen omhoog?

Volgens de Rabobank, een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, zitten de huizenprijzen in de lift. Het aantal huizenverkopen dit jaar lijkt het hoogste te worden sinds 2008. De dalende hypotheekrente en een groter vertrouwen in de woningmarkt zijn hiervan de oorzaak. Ook het komende jaar wordt het volgens deze bank beter.
Je kunt het allemaal lezen in het kwartaalrapport van deze bank.
Wat betekent dit nu?
Het lijkt me dat het voor woningbezitters de goede kant uit gaat met de huizenprijzen. Misschien staan over een tijdje de huizen niet meer "onder water" en kunnen mensen weer een goede, of in ieder geval een betere verkoopprijs verwachten voor hun woning.
Maar als je een huis wilt kopen, dan zul je meer moeten betalen en een hogere hypotheek nodig hebben. Als je er toch al over denkt een huis te kopen, zou je misschien moeten overwegen daar niet al te lang meer mee te wachten, want hoe langer gewacht hoe duurder. En misschien gaan dan de hypotheekrentes ook weer stijgen.

9 opmerkingen:

 1. Dankzij het aflossen, worden wij rijker in steen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit staat wel haaks op wat de notarissen zeggen, die geven juist aan dat er ook andere effecten werkzaam zijn die van tijdelijke aard zijn en daarom verwachten zij een terugval. Zie ook (met filmpje): www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-08-2014/notarissen-herstel-van-de-woningmarkt-is-nep/

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zal best zo zijn dat er in bepaalde gebieden in Nederland beter wordt verkocht als de afgelopen jaren. Daar is volgens mij niet zoveel voor nodig om wat hoger te scoren omdat alles dramatisch op slot heeft gezeten. Ik woon in de Betuwe en van wat ik hier zie staan huizen gewoon nog jaren te koop en gaan er soms behoorlijke bedragen van de verkoopprijzen af. Ik zou me niet rijk rekenen en denken dat het huis straks niet meer onder water staat. Volgens mij is dat een fabeltje. Ons huis staat bij lange na niet onder water maar we lossen wel extra af. De toekomst is te onzeker en elke euro is er 1 die je niet meer hoeft te betalen. Als je onder water staat is er maar 1 oplossing en dat is toch extra aflossen als je de gelegenheid hebt. Ik heb het idee dat ze heel graag willen dat het lijkt alsof het heel goed gaat maar dat het reuze meevalt. De schenkingen van ouders aan kinderen om een huis te kopen hebben wellicht een kortstondige opleving bereikt maar dat zakt straks weer in. Ik neem al die positieve berichten met een korreltje zout.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof er ook niet in. Zonder al te pessimistisch te willen zijn, als je een beetje in de wereld rond kijkt (oorlogen, olietekort, werkloosheid) weet je dat we de beste tijd achter de rug hebben. Zo lang het kan zoveel mogelijk sparen en aflossen lijkt me een beter advies. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aan de andere kant, als de rente omlaag gaat kun je misschien beter wat langer wachten met kopen en een paar duizend euro extra betalen.

  Ik merk overigens wel dat bij ons dat de huizenmarkt aantrekt. 2 huizen in onze straat zijn in de afgelopen 6 maanden verkocht en ik merk ook dat er meer bezichtingen zijn in de andere 2 huizen. Tuurlijk gaan de prijzen omlaag ten opzichte van de geadverteerde prijs, maar dat is logisch. Het gaat ook nog wel even duren voordat de prijzen weer op het oude niveau zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij willen ook graag kopen, nu huren we, maar tegelijkertijd hebben we wel wat eisen omdat ik gastouder ben en dus vanuit huis werk, vind ik ruimte erg belangrijk en een fijne tuin.. maar ook dichtbij school zodat we lopend kunnen, net als nu. net als boodschappen enz. en helaas, nog geen huis naar ons zin, binnen ons budget, te koop hier.. dus snel kopen zit er niet in.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, dit kuddegedrag stuwt de huizenprijs wel op. Dat er een tweede neerval volgt kan dan ook niet uitblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ons huis staat al bijna 2 jaar in de verkoop en inmiddels al ruim een jaar geen bezichtigingen meer gehad, we staan scherp in de markt dus dat is het niet. Elke maand dat we langer wonen kunnen we de rest. Schuld verkleinen. Dat is een kleine troost. Heel graag zouden wij de wijk vaarwel zeggen,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zie huizenprijzen hier nog niet stijgen, die dalen zelfs nog altijd en worden inmiddels met vanaf-prijzen aangeboden. 5 jaar geleden betaalde je hier in de straat nog 245.000 voor een woning (daarvoor lagen de prijzen zelfs nog iets hoger), dat zakte al snel naar 225.000 en daar bleef het hangen maar ondertussen zakt het nog altijd door en staat er eentje inmiddels voor 185.000.

  Geen verhuisplannen want ons huis staat ook behoorlijk onder water; eerst poging doen om af te gaan lossen. Al is het maar het onder-water-bedrag, dan geeft dat eventueel toch weer verhuismogelijkheden terug naar de stad ... ooit.

  BeantwoordenVerwijderen