Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 21 augustus 2014

Ik ben er helemaal klaar mee!

Waarmee?
Met het weer natuurlijk!
Eigenlijk is het nog maar pas geleden dat het prachtig, zonnig en warm weer was, maar het lijkt al weer erg lang geleden.
Het is nu koud.
Op mijn werk heb ik de verwarming aan en ook heb ik 's avonds thuis al eens de verwarming aan gehad. Ik fiets 's ochtends naar mijn werk en ik heb koude handen en ik denk er over om mijn elektrische deken maar weer tevoorschijn te trekken.
Ook is het al weer vroeg donker. Om tien voor negen 's avonds gaat de zon al weer onder.
De tijd van een stijgend energieverbruik breekt weer aan, maar ik vind dat we dit jaar wel heel abrupt van de zomer naar de herfst gegaan zijn.

Één voordeel: ik heb totaal geen muggen en wespen gezien. Die vinden dit weer ook niet fijn, denk ik.

Heb jij je verwarming al aan gehad?

46 opmerkingen:

 1. Nee, nog niet. Maar ik heb wel mijn lekkere dikke wollen vest alweer aan in huis als ik het koud vind. En oh ja, ook mijn pantoffels heb ik nu weer aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee nog geen verwarming aan, wel dragenwe nu shirts met een lange mouw en zonodig een vestje. Het dekbed ligt weer terug op bed. De herfst kan mij niet ang genoeg duren! I love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee nog lang niet, eerst doe ik elke week een extra iets aan: langemouwen, trui, vest ....zo rek ik het altijd tot eerste week oktober, liefst half oktober...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanaf maandag hebben wij vakantie... 3 weken.. we blijven in Nederland... hopen op een mooie nazomer.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop op nog wat goede dagen. Ik hou teveel van zon om het zomaar op te geven :-)
  De verwarming staat hier nog niet aan. De moederhaard moet eerst schoongemaakt worden. Dan zet de loodgieter hem gelijk voor ons aan en warmt dat alle leidingen een beetje op

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vanochtend trok ik voor het eerst een dikke jas en en zette even de kachel hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee. Nog geen CV aangehad. Ik heb gisteren wel zitten twijfelen om de houtkachel aan te doen maar ik had het nog lekker comfortabel in mijn dekentje op de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, geen verwarming aan gehad. Hier in huis is het nog altijd 23gr.
  Huis enorm geisoleerd, vandaar. Meestal gaat hier verwarming aan, als buiten
  12 tot 15gr. wordt. November.!!!! Marlinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was hier van de week 11 graden...... En het is nog maar augustus.

   Verwijderen
 9. Nee, geen verwarming nog. Wel gisteravond mijn heerlijke dekentje voor op de bank naar beneden gehaald... daarmee rek ik het aanzetten van de verwarming nog wel een poosje. Nu de balkondeur ook gewoon lekker open en de zon schijnt heerlijk naar binnen, die verwarmt de boel straks weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig vind ik dit weer! Mooie luchten, stortbuien en volop zon tussendoor. Door de zon is het lekker warm binnen. Nederland heeft een heerlijk klimaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier is de verwarming 1 keer anderhalf uur aan geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb van de week de kachel een paar keer aangehad ja, een beetje voor de warmte, maar vooral ook voor de gezelligheid. Niet de CV overigens, maar 'gewoon' de pelletkachel. Nu wordt het weer gelukkig weer mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier ook nog geen verwarming aangehad want het is hier in keuken en living nog steeds 23° (goed geïsoleerd en een zuidwest gerichte veranda die alle warmte vasthoudt). Wij zijn in de winter ook niet gewoon om veel te verwarmen want met 17° hebben wij warm genoeg. Enkel als er bezoek komt of als ik op de kleinkinderen pas staat de thermostaat hoger. Oudste kleinzoon heeft het ook heel vlug warm en loopt bij 17° nog rond in een T shirt met korte mouwen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee, Hier nog geen verwarming aan gehad.
  Het is ook nog 22 graden binnen.
  We hebben pas dubbelglas laten plaatsen en merken echt goed verschil.
  Anders hadden we denk ik de verwarming al wel aan gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik woon in een idioot goed geïsoleerd appartementencomplex, nu de zon op de ramen staat (met het gordijn dicht) is het binnen 24 graden. Dus korte mouwen en blote voeten, 's avond wordt dat wel anders dan sloffen en een vestje erbij en ook al een paar avonden een dekentje op de bank. Maar of ik het dan echt koud heb weet ik niet, met dat regenachtige weer en ook eerder donker is het ook gewoon lekker en knus.
  De afgelopen winter is bij mij de verwarming helemaal niet aan geweest, te danken aan een zachte winter en vermoedelijk wel voldoende stokende buren aan alle kanten. Dat leverde wel een extra controle op van de huisvester, of ik niet met de metertjes had zitten knoeien.. Maar ja wat wil je als het niet meer aan is geweest sinds ongeveer mei 2013?

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 16. We hebben deze zomer amper last van fruitvliegjes gehad, ondanks de warme zomer. Verder de kachel nog niet aangehad, het is in huis nu 20 graden. Nu wel truien met lange mouw aan. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb hem nog niet aangehad. Ik heb het niet snel koud. Ik slaap nog gewoon onder een laken en ik fiets nog zonder jas naar het werk. Mijn lichaam weet de temperatuur gewoon altijd goed te regelen. Niet snel koud maar kan ook heel goed tegen hitte. Ik vind alles prima qua weer. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het weer is gratis, je kunt er niet over klagen. Je kunt er zelfs niet klaar mee zijn. : -))
  Vandaag schijnt de zon!
  Groetjes, Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een gezeur over dat weer. Of die hitte van de afgelopen tijd zo lekker was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bent een zeurpiet als je deze blog gezeur vindt. Dan reageer je toch gewoon niet!

   Verwijderen
  2. Ik reageer alleen om eens duidelijk te maken dat niet iedereen van
   warm weer met een loeiende zon houdt.

   Verwijderen
 20. Nee nog helemaal niet nodig. 21 graden binnen. En vandaag schijnt het zonnetje en door de vele ramen schiet de thermometer weer omhoog. Straks eerst een vesten aan en truitjes met lange mouwen. Voorlopig dus nog niet. Dat hoop ik ook nog zeker 2 maanden uit te stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. EENS :) ik wil nog wat zon, terrasjes en blote voeten!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Vanmorgen was het in huis 19 graden, maar ik loop nog rond met blote armen en op slippers. Ik heb het nog helemaal niet koud gehad, ook 's avonds niet, dus hier gaat de verwarming nog niet aan. Ik denk trouwens dat ik dat ook niet als eerste doe, maar dat man dat gewoontegetrouw het eerst nodig vindt :)
  En die wespen en muggen heb ik (niet) gemist, ook al hoorde ik vannacht een mug zoemen boven mijn hoofd, de tweede deze zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier ook nog geen verwarming aan gehad. Het is hierbinnen nog steeds boven de 20 graden, dus ook niet nodig. 's Avonds pak ik wel lekker een dekentje op de bank. Probeer het nog wel een tijdje zonder verwarming.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hier is het vandaag gelukkig wat zonniger. Gisteren was het ook echt herfst! Hier is de verwarming nog niet aangeweest en ik hoop stiekem dat het nog wel even duurt voordat dat moet. Maar de kans is groot dat we het niet redden tot oktober.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ja hoor, er is één ding dat ik mijn leeftijd niet wil en dat is het koud hebben. als ik niet zou weten dat het volgende week weer warmer zal worden zou ik mijn elektrische deken op bed leggen, nu doe ik sokken aan in bed totdat ik warm ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de krant staat vandaag, dat deze maand de zomer niet terugkeert;
   het wordt hooguit 20, 21 graden, en de regen blijft nog niet echt weg....
   dus doe maar hoor, die deken... ;-)

   Verwijderen
 26. Hier 22 graden terwijl de hele dag alles open staat. Erg warm loop hier in korte broek en t-shirt rond iedereen hier thuis. Zal wel pas in december aangaan de cv :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanochtend vroeg was het hier buiten 7,3 graden. Het is nu buiten 13,2 graden, binnen is het nu 18 graden. Als ik alles open zet, dan blijft het echt geen 18 graden. Ja, met de cv aan, dan wel, maar anders niet. En zeker geen 22 graden.

   Verwijderen
  2. Hier was het binnen ook frisjes 17,5 graden. Heb de kachel nog niet aan gehad.twijfelde even of ik hem aan zou doen. Toch maar niet. Als het onder de 16,5 komt doe ik hem aan.
   Gr. Joke

   Verwijderen
 27. Tja ik ben net als Zuinigaan wat ouder en heb een paar kwaaltjes. Dus als de temperatuur beneden de 20 komt in de huiskamer gaat 's avonds de cv aan. Het gekakel over fleeces, sokken en dekentjes laat ik graag aan de jeugd over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een fleece vest ben je wel gelijk lekker warm; terwijl het met de kachel wel een tijdje duurt voor je je behaaglijker voelt...

   Verwijderen
 28. In Groningen en Friesland was het erg slecht. Ik ben even ontsnapt. Zit in de regio midden-Elbe. Daar is het veel beter weer. Voor mijn caravannetje ontbijt. Gisteren pas in de avond regen,vandaag de hele dag goed. het gepensioneerde leven......

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Vanmiddag nog lekker buiten gegeten, kon prima. Wel eerder donker inderdaad in de avond en overal alweer spinnen. Maar verder nog geen winter/herfststemming.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb met collega's ook buiten gegeten, maar ondanks de zon die scheen wel allemaal met de jas of een warm fleecevest aan.

   Verwijderen
  2. Volgens mij verschilt het ook per regio. Ik zat tussen de middag buiten met collega's. Allemaal in korte mouwen zonder jas. Limburg. Ik kom op woon werkverkeer langs een thermometer. Heen 7.45 was het 11 graden. Terug 16.45 was het 23 graden. Dat is prima fietsen met een t-shirt. Mascha

   Verwijderen
 30. Het was hier vandaag prachtig weer. s Avond doen we de houtkachel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. lekker nederlands eerst allemaal klagen dat het veeeeeel te warm is en nu is het veeeeeel te nat en veeeel te koud en wat schieten we er mee op ? helemaal niets.dus wie het koud heeft zet toch gewoon de kachel aan . ik begin ermee om me iets warmer te kleden en de verwarming blijft hier nog even uit, want als je daar nu al begint wat moet je van de winter dan als het gaat vriezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mij hoor je niet klagen tot het 45 graden wordt. Ik heb vandaag maar weer pijnstillers opgehaald. Het is te koud, ik heb weer 400 mg tramadol nodig om te kunnen staan, lopen of fietsen. Oh en 4000mg paracetamol. Dat is voor een dagje.
   Ik heb drie jaar geleden een slijmbeursontsteking gehad, en de schade die mijn pezen hebben opgelopen is blijvend. En zodra de temperatuur onder de 20 graden duikt is het net of er messen in mijn schouder worden gestoken.
   Ik kan de cv stoken, vesten dragen, dekens overdoen, het helpt niet. Als het niet meer warmer wordt heb ik pijn tot ergens in april, of als ik pech heb mei.
   Ik denk erover om naar spanje te verhuizen. Of naar indonesie ofzo. Maar dan koet ik wel werk vinden, nu leef ik van een uitkering, ik kan simpelweg mijn werk niet doen. En ongeschoold werk kan ik wel helemaal vergeten. Ik mocht wel ergens komen tellen, voorraad inventarisatie, moest ik alleen wel even de vrachtcontainers verplaatsen, grapje zeker, ik kan nog geen snee brood smeren met mijn rechterhand.
   Ik stem voor het hele jaar juni en juli, alle dagen 23-28 graden alle nachten 20-24 graden. Dan mag het ook best een keer overdag regenen. Geen windkracht 7 of hoger meer. En alle dagen licht van 5-23. Dat lijkt mij nou echt geweldig. En erg goed voor mijn winterdepressie. die hoogstwaarschijnlijk niet door het daglichtgebrek komt maar door de pijn.

   Petra

   Verwijderen
 32. Vannochtend kwam ik beneden en het was 18 graden. Even getwijfeld om hem aan te zetten, maar nee ik vind het nu echt nog te vroeg. Kinderen kregen een extra laagje aan en zelf deed ik dat ook. Vanmiddag was het 19,5 graad. Nu zakt hij weer. Vestje erbij aangetrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hier nog niet echt verwarming aangehad, wel minstens een keer in de badkamer voor het douchen.

  Verder probeer ik voorlopig de verwarming zoveel mogelijk te vermijden, tot ergens in oktober of zo.

  Als ik alleen thuis ben, doe ik een badkamerjas over mijn normale kleding aan. Geen mens die dat ziet. Verder zit ik graag met een plaidje op de bank.

  Dus voorlopig red ik het hopelijk wel zonder verwarming.

  Sinds twee weken slaap ik alweer onder een dekbed. Tijdens de hittegolf had ik al genoeg aan alleen een dekbedovertrek.

  Maar wie weet slaat het weer de komende tijd weer om, dat wil ik heel graag. En een Indian summer zoals we een paar jaar geleden begin oktober hadden is ook welkom.

  Groeten van Chantal.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. nee, geen verwarming. Wij hebben nog zomervakantie...Gisteren gekampeerd bij 5 graden. Ging prima, maar wel met goede slaapzakken, fleecedekens enzo. En op de camping liep ik de hele dag met winterjas en maillot aan. Want als ik het koud heb/krijg, vind ik het niet leuk meer. Het is niet anders. We hebben al met al een mooie zomer gehad. (vind ik dan toch)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. De cv ging hier spontaan aan, klokthermostaat, het was maar 15 graden in huis en buiten 11. Vindt het toch wel koud voor augustus...
  Olga

  BeantwoordenVerwijderen