Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 augustus 2014

Kosten voor voeding volgens het Nibud

Volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zijn de kosten voor voeding en drinken van alleenstaande vrouw tussen 14 en 65 jaar €6,66 per dag. Dat is €46,62 per week!
Dat vind ik veel. Ik streef er naar om niet meer dan 30 euro per week uit te geven. Soms zit ik er onder en soms ga ik er over heen, maar gemiddeld lukt het mij goed om mij aan het streefbedrag te houden.
Het verschil met het Nibud is behoorlijk groot!
Waarom?
Ligt dat er misschien aan dat het bedrag voor alle inkomenscategorieën is en ik onder modaal zit?
Misschien is het zo dat ik mij over het algemeen heel goed houd aan hun tips:
 • Houd een vast bedrag per week aan voor de boodschappen. Het kan handig zijn dit bedrag op een vaste dag van de week contant op te nemen.
 • Dorstlessers: met ander drinken dan water tussendoor (of bij de maaltijd) bent u duurder uit.
 • Maak een boodschappenlijstje voordat u naar de supermarkt gaat.
 • Maak kinderen duidelijk dat ze niets extra's krijgen als ze meegaan met boodschappen doen.
 • Profiteer van aanbiedingen als u zeker weet dat u het product van dat merk en in die hoeveelheid wilt hebben.
 • Als u voor meerdere dagen tegelijk inkoopt en met koken rekening houdt met de volgende dag, kunt u tijd én geld besparen.
 • Doe geen boodschappen met een lege maag. Veel mensen kopen dan allerlei extraatjes.
 • Er zijn verschillende prijsvergelijkings- of aanbiedingssites, deze kunnen u helpen om te besparen op de dagelijkse boodschappen.

  Bron: Nibud
Verder is het zo dat het Nibud nogal wat geld rekent voor tussendoortjes, namelijk €1,73 per dag (1,66 + 4%)! Dat is ruim 12 euro per week. Ik neem meestal geen andere tussendoortjes dan een snee brood of wat fruit en ik neem aan dat het Nibud mijn normale tussendoortjes tot de maaltijden rekent.
Ik denk dat dit het verschil maakt.

17 opmerkingen:

 1. Van dat bedrag kun je gedeeltelijk biologische voeding kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe voor €60 per week boodschappen voor 4. inclusief luiers. Dus dan vind ik de €46 voor alleenstaand best veel. En ik.zou nog veel zuiniger kunnen doen met de boodschappen.
  Maar het is gemiddeld natuurlijk. Als ik €60 uitgeef en.iemand anders €160, dan is het gemiddelde natuurlijk een beetje vertekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het zelf ook nogal veel. Wij geven gemiddeld €100 per maand minder uit dan het Nibud aangeeft. Bij ons ligt het er denk ik aan dat we:
  1. geen vlees eten en ook niet vervangen met dure vleesvervangers (meestal)
  2. geen frisdrank
  3. geen gekke tussendoortjes, maar inderdaad gewoon een boterham of heel soms een plakje ontbijtkoek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik behoor tot die categorie en moet zeggen dat ik het ook veel vind. Gemiddeld geef ik ong. 30 euro of minder per week uit. Daarbij zit dan ook nog kattenvoer (natvoer en brokken) voor 1 kat en regelmatig (af)wasspullen en zaken voor persoonlijke verzorging.
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat soort richtlijnen ook altijd erg royaal, terwijl ze volgens mij niet eens echt altijd uitgaan van 'goede' voeding. Maar ik eet ook geen bergen vlees, houd niet van frisdrank en heb ook regelmatig geen zin in boodschappen doen, waardoor ik gewoon wat maak van wat toevallig nog in huis is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vlgens de berekening hebben. Wij 90,93 euro in de week voor voeding nodig, ons budget is 70 euro in de week, inclusief schoonmaak, wasmiddel, verzorging enz, tja wel hele ruime berekening

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij geven meer dan de meeste 'consuminderaars' aan voeding uit omdat ik bijna alleen biologische producten koop en zoveel mogelijk uit eigen regio. Biologisch vlees voor partner en kaas etc. van de boer in de buurt. Daarvoor kun je 10 keer plofkip of supermarktkaas kopen. Amandelmeel is ook duurder dan bloem of meel van de supermarkt en verse vis kost veel meer dan gerookte forel van L lidl. Ik denk dat het Nibud deels biologisch- en deels supermarktprijzen neemt!
  Ik zou partner en mezelf niet tekort willen doen met bepaalde supermarktproducten Daarentegen kopen we tweedehands kleding, tweedehands huishoudelijk gerei en tweedehands meubels en leven zo mens-, dier- en milieuvriendelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had altijd genoeg geld om boodschappen te doen, hoefde nergens op te letten en deed ongeveer voor 500 euro boodschappen per maand voor 4 personen meest biologisch. Ik weet dat het in jullie ogen erg veel is. Maar goed het geld was er en ik kon rustig mijn gang gaan met de boodschappen.
  Nu wilde mijn man van mij scheiden, lang verhaal (kort gezegd hij had/heeft een ander)
  En nu zit ik, weinig alimentatie, (ja ik weet inmiddels dat ik dit niet goed heb aangepakt dit had meer kunnen zijn, bij een scheidingsbemiddelaar geregeld in "goed" overleg) ik werkte niet dat hadden we zo afgesproken, ik zorgde voor de kinderen, en kom nu maar is aan een baan als je er al zo lang uit bent. Ik solliciteer me helemaal gek maar tot nu toe nog geen resultaat helaas.

  Ik moet nu dus van een heel stuk minder rond komen, ook qua boodschappen. En nu komt het, de kinderen zijn ook gewend aan allerlei eten wat we normaal altijd hadden en nu kan dit allemaal niet meer. Dat vinden de kinderen niet echt leuk en ik heb er dus moeite mee om het niet te kopen omdat ik hun graag het beste gun.
  Hoe kan ik hier nou het beste mee omgaan.
  En hoe zorg ik dat ik een reëel budget voor boodschappen heb. Hoeveel zou jij besteden aan boodschappen in mijn plaats, 1 volwassenen en 2 pubers.
  Ik ben ten einde raad, ik kom namelijk niet echt uit nu

  Groetjes Esje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elsje,kinderen zien en begrijpen meer dan je denkt,zet inkomsten en uitgaven op papier en ga met ze om de tafel zitten,sommige uitgaven moeten omlaag en daar kan over onderhandeld worden toch?

   En als ze oud genoeg zijn kunnen ze een bijbaantje nemen.

   Door werkloosheid kwamen we jaren geleden ook in die situatie en er is een pluspunt:je wordt creatief en komt erachter dat je voor weinig geld ook lekker en gezond kan eten.
   In die tijd was oerbrood helemaal in voor een OERhoge prijs,ik haalde donkerbruin brood bij de Edah en ze vonden het heerlijk!

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je het beste aan je kinderen kunt uitleggen hoe de vork in de steel zit, zonder je ex daarbij zwart te maken. Vertel dat jullie veel minder te besteden hebben en dat het dus minder moet! Laat ze meegaan als je boodschappen doet en laat zien wat alles kost, sterkte!

   Verwijderen
  3. Ik ben ook alleen met 3 kids (11,13,15 jaar) Ik probeer met 50 euro per week uit te komen, meestal lukt dat niet helemaal, maar als ik er een tientje boven zit is het nog netjes. Ik kook basic, maar elke dag vers en gezond. Dat weten ze en ze weten ook dat al had ik een miljoen, cola komt er hier niet in...Gewoon alles uitleggen, zoveel heb je en daar moet je mee uitkomen. Goede les voor later. En geen schuld gevoel, ik zorg dat alles betaald kan worden, veel belangrijker op lange termijn dan dat luxe eten. Julia

   Verwijderen
 9. Vergeet niet dat je als alleenstaande koper grote verpakkingen moet kopen. Misschien is daar rekening mee gehouden? Toen ik alleen woonde had ik ook meer geld in verhouding nodig per week, dan in de tijd dat ik nu samenwoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat bedrag is ook voor feestdagen. En ik geloof ook voor toiletartikelen. Ik geloof niet dat er kantinegeld of uitjes in zitten.
  Wij zijn met z'n 3 -en, eten veel (fietsen ook veel) en zijn ca. 35 euro pp per week kwijt. Dus ik zou het er makkelijk van kunnen doen, in m'n eentje. Al zal ik dan idd wel ongunstiger in kunnen kopen dan nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik het bereken zou ik voor ons gezin op € 130,- per week komen. We zijn nu bijna uit de luiers en wil proberen met € 80,- per week uit te komen. Vind de bedragen wel erg ruim genomen. Ik koop hier ook alles schoonmaakmiddelen etc. van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je hebt het bedrag uit de onderste tabel genomen voor een man van 14-65. Als je het bedrag voor een vrouw van 14-65 uit de bovenste tabel x 104% kom je uit op 6,13. Nibud is dus niet erg consequent in eigen berekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, ik heb het verkeerd gelezen.

   Verwijderen
 13. Altijd die rare Nibud berekeningen. Ik kwam dit jaar op ruim 4 euro per dag uit en die kosten waren inclusief moestuin en verhoogd, omdat ik dit jaar veel meer luxe spullen koop.
  De kosten van eten vallen nu in het niet bij de kosten van fun en uitjes. Niets doen mag best wat kosten

  BeantwoordenVerwijderen