Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 7 augustus 2014

Nog weer nieuwe LED lampen

In maart jl. had ik mijn eerste ledlamp (KLIK) in huis gehaald, gisteren kocht ik er nog weer 2. Beide voor in de keuken. Mijn lampen in de keuken gaven onvoldoende licht en voldeden niet aan de behoefte.  Boven de eettafel was geen lamp, terwijl ik met mijn dochters en hun partners vrij vaak spelletjes doen aan deze tafel. De lamp die er was, hing ergens midden in de keuken en was niet gericht op de eettafel. Verder stond er wel een bureaulamp, maar ook die gaf geen mooi licht. Nu heb ik een hanglamp voor boven de tafel gekocht met een 13 Watt ledlamp en verder voor een spot bij het aanrecht een 7 Watt ledlamp.
De lampen zijn geïnstalleerd en ik moet zeggen, de eettafel is nu super verlicht. De 13 Watt lamp geeft dezelfde hoeveelheid licht als een 100 Watt gloeilamp! Wat een weelde!
Ik had in de keuken spaarlampen (een van 20 en een van 11 Watt) en die hadden toch enige opstarttijd nodig. Die opstarttijd hebben ledlampen niet nodig. Er is direct volop licht. Ik ga nu minder stroom verbruiken en er is meer licht. Heel fijn, want dat licht heb ik door mijn slechte zicht door de staar ook echt wel nodig!
Nog over die staar: ik heb een operatiedatum, ik word in oktober geopereerd aan mijn eerste oog, over het andere oog zijn nog geen afspraken gemaakt.

14 opmerkingen:

 1. Fijn van de lampen! En spannend van je ogen. Ik hoor altijd dat zo'n ingreep (als het dus voor staar is) klein is, maar als het om m'n eigen ogen ging dan zou ik het zelf waarschijnlijk niet klein vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het scheelt erg veel voor het zien. Je moet deels opnieuw leren kijken. Het is fijn om beter te zien, maar eerst heel vermoeiend. Vooral de tijd tussen de operaties is lastig, omdat je dan erg met allerlei brillen moet "klooien" . Het volgende voorjaar zal je als een kleurenfestijn ervaren. Geweldig al die kleuren weer helder te zien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat het een gedoe wordt met brillen en daar zie ik ook het meest tegen op. Ik heb al een leesbril en een veiligheidsbril en ik denk dat ik uit een oude bril het rechter glas laat halen, zodat ik die bril kan gebruiken voor het zien met het linkeroog (-6.25). Lezen wordt lastig, want met links kan ik zonder bril lezen en rechts heb ik een leesbril nodig.

   Verwijderen
  2. Dan wel vensterglas rechts laten inzetten. Je oog is eerst gevoelig voor wind, stof etc. En je mag absoluut niet in je oog wrijven! Een glas helpt goed.

   Verwijderen
 3. Mijn vader heeft weinig last gehad van zijn oogoperatie indertijd. Hij was blij dat ie het gedaan had:)
  Ledlampen zijn fijn en je kan ze in alle soorten en maten krijgen. mooi licht

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn broertje, die al op zijn 51e geopereerd is aan staar, had ook weinig last, maar die was niet sterk bijziend zoals ik. Hij had vrijwel niet een bril nodig. Ik heb nu rechts brillenglazen -7 en na de operatie rechts heb ik voor veraf geen of nauwelijks correctie nodig, maar wel een leesbril. Na operatie van oog 1 heb ik dus voor links geen leesbril nodig en voor rechts wel en heb ik voor links brillenglazen - 6.25 nodig en voor rechts geen bril. Ik heb geen (lees)brillen die in deze mogelijkheden voorzien, dus het wordt "klooien", zoals Jannie schrijft.
   Natuurlijk zal ik blij zijn als ik geopereerd ben. Ik zie steeds slechter, het zal geweldig zijn om weer goed te kunnen zien! Waarschijnlijk word in november mijn andere oog geopereerd en kan ik rond de jaarwisseling alles supergoed zien!

   Verwijderen
  2. Heb je ook nog een cilinder? Astigmatisme dus?

   Verwijderen
  3. Ja, inderdaad, ik heb ook een cilinder.

   Verwijderen
  4. Voor de cilinder heb ik nog steeds een bril. De cilinder is - 1,5 , maar was voor de operatie -2 . Het veranderen van de cilinder komt o.a door het snijden in het hoornvlies. Ik moest erg aan de cilinderverandering wennen. Zeker in de tijd tussen de operaties met 1 vensterglas veranderden lengte, hoogte, diepte. Eerst moeite met fietsen. Gelukkig went het

   Verwijderen
 4. Wat fijn dat je nu lekker licht hebt! En het bespaart ook nog eens. Ik ben vorig jaar helemaal overgegaan op led, ben er erg blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben maar al te blij met de led lampen hoor. Heb ze nu door het hele huis zitten en merk goed verschil in de kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tegenwoordig zijn er LED filament lampen waarbij er geen verschil te zien is in uiterlijk en lichtkleur met gloeilampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Och je kan het tegenwoordig zo gek nog niet bedenken of je kan het al krijgen in de verschillende led lampen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk blog met leuke informatie! Maar tegenwoordig zijn er super veel led lampen waar ik ook hele mooie tussen zitten voor je interieur.

  BeantwoordenVerwijderen