Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 3 augustus 2014

Woningzoekenden van een sociale huurwoning worden op kosten gejaagd

In de stad Groningen heerst woningnood, in ieder geval in de sociale verhuur.
In de vrije sector kun je direct een woning huren en ook als je genoeg geld en inkomen hebt om een huis te kopen, ben je snel onderdak.
Voordat je in aanmerking wilt komen voor een huurwoning moet je minstens 5 jaar ingeschreven staan om een huurhuis te kunnen bemachtigen. En dat ingeschreven staan, dat kost geld! Je betaalt 20 euro per jaar aan Woningnet. En wat doen ze daar voor dan? Eigenlijk niets, ze houden een website in de lucht die slecht functioneert en ze kloppen woningzoekenden geld uit hun zakken.
Ja, je mag je, als je voldoende punten hebt, inschrijven op woningaanbod. Dan krijg je na verloop van tijd te horen op welke plek je geëindigd bent in de race om de woning.
Gemiddeld staan mensen waarschijnlijk al snel 6 jaar ingeschreven voordat ze een woning kunnen krijgen. Kassa! Dat is dan weer 120 euro.

Ik zou denken: eenmalig €12,50 inschrijfkosten en dan hooguit 5 euro per jaar betalen voor herinschrijving is meer dan genoeg.

17 opmerkingen:

 1. Hier precies hetzelfde in de randstad. Gemiddelde inschrijftijd ligt momenteel op 7 jaar. En je komt alleen in aanmerking als je onder een bepaald bedrag verdiend. Verdien je er boven dan kom je er niet eens voor in aanmerking. Geloof dat het bedrag op 42000,00 per gezin ligt. Dan nog het meest kromme van alles als je buurman een uitkering heeft betaald hij vele malen minder dan jij met je 42000 euro aan inkomen. Dus iedereen in de straat betaald een ander bedrag voor hetzelfde huis.

  Ook hier betaal je maandelijks 20 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is niet geheel waar, de huur van zittende bewoners wordt stapsgewijs jaarlijks verhoogd naar de streefhuur.
   Linda

   Verwijderen
  2. Naar aanleiding van jouw reactie ben ik er even ingedoken. Ik zie inderdaad dat bovengenoemd systeem veranderd is. Dit was bij ons tot half 2013 wel zo geregeld. Met het idee om zo verschillende soorten mensen bij elkaar te laten wonen. De mensen die er nu wonen zullen naar gelang hun inkomen jaarlijks stijgen naar het streefbedrag van de woning. Tot half 2013 was het zo dat een waarde van een woning zat tussen de (ik noem maar even wat) 500 en 730 euro. Heb je een uitkering dan betaal je 500 euro. Zit je aan de bovengrens van inkomen betaal je 730 euro. Dit systeem is nu (terecht) veranderd.

   Verwijderen
 2. Hier hebben ze een nieuw systeem gekozen.. Niemand hoeft lang ingeschreven te staan.
  Vandaag inschrijven, morgen meedoen met de loterij. Sommige mensen stonden ruim 10 jaar ingeschreven, Gelukkig was het gratis.

  Het was gebruikelijk om drie jaar te moeten wachten. Wilde je een grotere woning, een hoekhuis, een fatsoenlijke buurt, een redelijke tuin dan liep de wachttijd algauw op naar ruim tien jaar. Veel mensen namen een huis en schreven direct weer in.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Streefhuur mag niet hoger liggen dan de liberale huurprijsgrens

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar ik woonde hoefde je niet te betalen om je in te schrijven of om ingeschreven te staan. Helaas waren de lijsten wel enorm voor een eengezinswoning moest je 6 tot 10 jaar wachten. Ik heb eerder geluk gehad omdat ze meerdere nieuwe wijken gebouwd hadden, toen kreeg ik na 4 jaar al een woning.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is vandaag gewoon heel lastig om een leuke huurwoning te vinden en helemaal in Amsterdam. Het is niet voor niets dat mensen woningruil proberen , maar ook dat is niet zomaar meer mogelijk. Want de woni8ngblouw zegt gewoon prima maar dan verdubbelen we de huur van bv € 570,00 naar € 1100,00 per maand. Maar dat is voor mensen met een gewoon inkomen niet meer op te brengen , dus wat krijg je mensen blijven als de kinderen de deur uit zijn op hun grote 5 of 6 of grotere bovenwoning zitten en gezinnen die een grotere woning willen en graag willen ruilen haken af . Het is gewoon weg niet zo makkelijk om een woning te vinden en kopen in Amsterdam niet zo simpel, Bij ons in de buurt doen de huizen zo 5 tot 6 ton. En dan heb je niets bijzonders een huis uit de jaren 20 met vaak achterstallig onderehoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om eerlijk te zijn vind ik het helemaal niet zo erg dat het geld kost om je in te schrijven: anders schrijft echt jan en alleman zich in en dan worden de wachtlijsten nog langer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier is het inschrijven en dan is het inschrijfgeld gelijk voor het eerste jaar en alle jaren dat je ingeschreven blijft staan, blijf je dat bedrag per jaar betalen. En dan maar hopen dat je na zoveel jaar eindelijk aan de beurt bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 20 euro per jaar zodat ze alle administratie kunnen doen rondom het inschrijven op een woning. Dat is toch niks? Vind dit een beetje gezeur om niks.

  Als je een huis koopt mag je direct 2% lappen aan de overheid, vele duizenden euro's. Toen ik mijn huis kocht was dat nog 6%, zomaar even 20k kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die administratie bestaat uit eens per jaar een brief sturen dat je moet reageren binnen twee weken als je niet wilt worden uitgeschreven. Kost een euro per jaar..
   Een beetje huurwoning kost 700 euro, kosten per jaar zijn ongeveer 1000 inclusief wozaanslag en onderhoud. Als een woning per jaar drie maanden verhuurd wordt wordt er reeds aan verdiend.
   Beetje raar is het wel dat jij kosten om ooit ergens te mogen gaan wonen gelijk stelt met de overheidsbelasting van een koophuis.

   Misschien sta je wel 16 jaar ingeschreven voor je eindelijk aan de beurt bent. Dan betaal je dus om te mogen gaan betalen...

   Het lijkten beetje op betalen aan een supermarkt op op een dag jaren later naar binnen te mogen om boodschappen te doen. Ik kom me inschrijven omdat ik op een dag boodschappen nodig heb. En omdat het tien jaar duurt voor ik een kans maak om toegelaten te worden doe ik dat ruim voordat het nodig is, anders ben ik te laat. Ja natuurlijk betaal ik elk jaar een bedrag zodat ik op een dag hier grof geld moet gaan betalen. Nee dat is beslist niet vreemd.

   Bij een koophuis betaal je voor iets dat jouw eigendom wordt. Bij het ingeschreven staan betaal je voor het mogelijk gebruik gaan maken van een betaalde dienst. Dat is wel heel iets anders.

   Petra

   Verwijderen
  2. In die 20 euro zit echt wel iets meer werk dan alleen 1 brief sturen per jaar. Het hele proces rondom een huiste huur zetten en de hele administratie daaromheen zit er ook bij. Daarbij kost een huurhuis echt wel meer dan 1000 euro per jaar, die woningbouwvereniging moet het geld ook gewoon lenen en betaald dus fikse rente.

   En zo gek is het niet dat ik het vergelijk met overheidsbelasting op een koophuis. Het is namelijk precies hetzelfde idee. Je betaald geld voordat je ook maar ergens gaat wonen. In het geval van een koophuis heel wat meer dan die 20 euro per jaar. En dat is slechts als je 1 keer een huis koopt. Als je 10 jaar later gaat verhuizen mag je het nogmaals aftikken.

   Die 20 euro inschrijvingsgeld per jaar zodat je in de toekomst een goedkoop huis kunt huren is dan peanuts. Het geld wat ik aan overdrachtsbelasting heb betaald is goed voor 1000 jaar ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging

   Verwijderen
  3. Helemaal eens met Zakelijke Bezuiniger. Een kleine drempel stellen is altijd goed om mensen niet klakkeloos te laten inschrijven 'omdat het kan'. En €20 per jaar is mijns inziens een kleine fee. Gezien die woningnood mag van mensen ook wel verwacht worden dat ze er wat voor doen.

   Ik vind t ook een beetje zeuren, als ik eerlijk ben. Komkommertijd?

   Verwijderen
  4. Toch vind ik het relatief veel geld voor jongeren met weinig inkomen die ook graag op termijn zelfstandig zouden willen gaan wonen.

   Verwijderen
  5. Anderhalve euro per maand? Nou moeten we ook niet gaan overdrijven, dat is toch niet veel geld? Dan drinken ze maar een biertje minder in het weekend. Of roken ze 4 pakjes minder sigaretten in een jaar...

   Verwijderen
 9. wij hebben een huurwoning naar onze zin, toch staan we nog ingeschreven, als een soort verzekering, als we ooit zouden moeten verhuizen om welke reden dan ook..

  BeantwoordenVerwijderen