Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 2 augustus 2014

Pas op! Dieven!

Het is warm en mensen laten deuren en ramen open staan, ook als ze even weg zijn of boven in bed een middagdutje doen. Soms zit er een ladder bevestigd aan de zijmuur. Mijn ene buur heeft een ladder tegen de zijmuur staan en andere buren laten overdag op de eerste verdieping hun slaapkamerramen wagenwijd open staan. Nu is het hier redelijk druk in de straat en liggen de woningen heel goed zichtbaar vanaf de straat, dus ik denk niet dat een insluiper het aandurft om met een ladder te gaan slepen en daarmee brutaalweg een woning binnen klimt , maar als er wat meer privacy rond woningen zou zijn, zou dat zo maar kunnen!
Wat heb jij allemaal voor het grijpen in je huis liggen? Een laptop, een Ipad, een tablet, reservesleutels van je auto, reservesleutels van buren (bij voorkeur met adreslabel, dan hoeven dieven niet lang te zoeken) ?
Je kunt nòg zo'n inbraakveilig huis hebben, als jij ramen of zelfs deuren open laat staan maak je het een dief wel heel gemakkelijk!

8 opmerkingen:

 1. Aan achterzijde doodlopende straat en parkeerterrein met veel verkeer, toch zorgen we er altijd voor dat garagedeur altijd op slot is. Heb al vaker gezien dat iemand "zomaar" langs loopt en ondertussen wat garagedeuren checkt. Het zijn namelijk geen garages waarin je dan binnen stapt, maar je komt onder afgesloten carports terecht ... dus sta je zo in de tuin. Dan geef je het bijna cadeau ... hoewel ik nog altijd vind dat je van andermans spullen af moet blijven, maar zo denkt het dievengilde nou eenmaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk ook aan hele andere dingen als tuinmeubilair, klikoos of kinderspeelgoed. Kan prima als opstapje dienen.

   Verwijderen
 2. Zelf doe ik ook altijd de achter deur op slot zodra de bel gaat. Het zal je maar gebeuren dat je in gesprek bent en ze ook via achter naar binnen komen! Ze duwen je met gemak naar buiten omdat je er nt op berekend ben, en ze hebben vrij spel in huis, je kinderen zullen maar boven liggen, misschien ver gezocht maar echt gebeurd bij bekende! En sinds dien ben ik erg voorzichtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enkele maanden geleden werd er bij onze buren op klaarlichte dag ingebroken via de achterdeur. Ik was die namiddag boven aan het dweilen en had opgemerkt dat er nogal veel lawaai was bij de buren : gestommel op en af de trap, kastdeuren en schuiven die nogal geweldig werden opengetrokken of toegesmeten. Normaal zijn onze buren allesbehalve luidruchtig dus ik dacht dat ze misschien ruzie hadden en dat er daardoor meer lawaai was of normaal gezien.
  Onze buren waren naar een grootwarenhuis in de buurt geweest en zijn ongeveer een uurtje weggeweest. Gedurende hun afwezigheid werd de inbraak gepleegd dus dat was het lawaai wat ik, toen ik boven aan het kuisen was, gehoord heb. Toen de buren thuiskwamen merkten ze direct dat er 'iets' mis was : poortje naar de tuin stond open, achterdeur stond open en in huis was alles wat maar open te trekken was, open. Inhoud van kasten en schuiven lag op de grond. Idem boven......Het enige wat de dieven meenamen was het kleine beetje geld dat ze vonden (het 'grote' geld vonden ze gelukkiglijk niet) en alle juwelen die in huis waren..... Buurman heeft een vrij duur fototoestel dat in de living op de kast lag en dat hebben ze niet meegenomen : te groot of te moeilijk om weg te steken ?
  In elk geval hebben wij geluk gehad dat wij geen bezoek kregen. Misschien zijn ze hier ook komen kijken maar zowel de verandadeur als de achterdeur waren dicht dus de kans is groot dat het teveel tijd zou genomen hebben om beide deuren te forceren.
  Het vreemde is dat er zo goed als geen schade was aan het slot van de achterdeur van de buren. Enkel de deurpost en de deur zelf waren wat geschonden maar het slot was niet uitgeboord, geen vensterglas gebroken om binnen te raken. De politie is ervan overtuigd dat het zeker om professionele inbrekers ging en er werden totaal geen sporen nagelaten die tot opsporen van de daders kon leiden.
  Enkele dagen later hoorde ik dat er in onze straat, een paar huizen verder, ook een inbraak was gebeurd op dezelfde dag maar op een ietwat later tijdstip. Zelfde werkwijze en er werd ook enkel geld en juwelen gestolen. Een dame die in het huis daar rechtover woont, was haar ramen aan het wassen en had vanuit de tuin een drietal mensen zien komen : 2 heren en één dame. Volgens de overbuurvrouw waren het zeker vreemdelingen en de dame droeg een wijde mantel en een lange jurk (wellicht om van alles er te kunnen onder verstoppen)
  De schrik zit er in onze buurt wel wat in want er zijn hier in de omgeving al meerdere inbraken gebeurd. De politie vindt 'niets'.
  Voor de inbraak bij onze buren, sloot ik enkel de veranda af als ik wegging maar sinds die inbraak sluit ik eveneens de achterdeur. Zijn we voor een aantal uren of een dag weg, dan laat ik de rolluiken beneden aan de achterzijde van het huis en vertrek ik via de voordeur. Onze buurvrouw doet het nu ook zo.
  Tuintafels, tuinstoelen, vuilbakken zijn inderdaad ideaal om op te klimmen om een plat dak te bereiken maar die kun je toch moeilijk elke keer je het huis verlaat, wegzetten. Ik zou die trouwens niet eens in ons tuinhuis kunnen zetten....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als wij niet thuis zijn, zijn de ramen dicht en de deuren op slot. We hebben dan misschien wel een grote hond, maar we wonen ook erg afgelegen en als die hond blaft dan hoort niemand dat. Hij kan wellicht een inbreker afschrikken, maar het garandeert niet dat er niet ingebroken wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is het hè, achteraf weet iedereen te vertellen dat er iets niet pluis was, maar hoe vaak wordt een inbreker nou daadwerkelijk gestoord door een oplettende buur? Ik denk dat die lui ook op klaarlichte dag gewoon hun gang kunnen gaan en hoe openlijker, hoe minder bemoeials want iedereen denkt toch in eerste instantie dat de klusjesman oid bezig is...
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben met onze buren de afspraak gemaakt om elkaars huizen in de gaten te houden. Met name als we 'vreemd volk' verdacht zien rondlopen. Nu zijn veel mensen hier overdag thuis en dat is deels al een inbraakpreventie.
  En zorg voor goede sloten. Niet van die sloten die een beetje uitsteken en er gemakkelijk uitgetikt kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben een gesloten huizenblok met tussen de huizen de tuinen dus geen brandgang etc.Dat is een veilig idee vooral in de stad. Maar dat neemt niet weg dat je gewoon op je hoede moet zijn , want ook via de schutting van de buren kunnen ze binnen komen ,. Dus sluiten wij altijd de keukendeur als we weggaan en vooral s'avonds kijken wij door de ruit in de voordeur wie er staat en we nemen vaak onze hond mee. Want in de stad krijg je de meest vreemde figuren soms aan de deur van mensen die voor een goed doel komen tot mensen die eigen gemaakte kunst verkopen . We kennen onze buren en onwillekeurig hou je toch een oogje op hun huis als je weet dat ze er niet zijn en je waarschuwt elkaar als bv de fietsen niet op slot gezet zijn. Al is het niet alleen zo dat inbrekers en aanverwante erop lopen of ramen van huizen open staan maar ook kijken hun op b.v facebook want er zijn nog altijd mensen die daarop zetten we gaan naar de camping op vakantie etc. En dan vinden ze het nog vreemd dat er ingebroken wordt terwijl ze uitgebreid hebben gemeld wij gaan naar de camping . Je moet gewoon die gasten een slag voor zijn en steeds denken hoe maak ik het zo onaantrekkelijk mogelijk voor ze . Nog een tip die onze zoon hoorde op zijn werk,. zorg dat de cilinder van een slot nooit uitsteekt maar in het slot valt dus passend is. Want wat blijkt een uitstekende cilinder breken ze af en zo maken ze je deur open . En doe desnoods een schroef van binnen uit in een raam wat niet goed af te sluiten is , zo kunnen ze het niet makkelijk open duwen van buitenaf.

  BeantwoordenVerwijderen