Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 5 september 2014

Aandacht voor waterbesparing

Gisteren sprong Laurentien, de schoonzus van de koning, pardoes het in water van de Amsterdamse gracht om de aandacht te vestigen op waterverspilling. Dapper van haar, Máxima deed het ook al een keer, zij zwom destijds in de Amsterdamse grachten om aandacht te vragen voor ALS. Dat was twee jaar geleden, toen Máxima nog geen koningin was. Kennelijk was toen de Ice-bucket-challenge nog niet uitgevonden, anders had Máxima dàt wel gedaan.

Maar goed, ik had het over Laurentien, Laurentien sprong in de gracht in het kader van de eerste Nationale Waterspaarders-Dag. Samen met Laurentien doken nog meer mensen de gracht in om vijf minuten te watertrappelen. Zij wilden zo laten zien hoe lang vijf minuten eigenlijk duren, helemaal voor een douchebeurt. Het doel van het watertrappen in de gracht is om iedereen in Nederland maximaal 5 minuten te laten douchen. Daarmee wordt niet alleen schoon drinkwater gespaard maar ook energie. Om te douchen is immers ook energie nodig om het water te verwarmen.
Zijn er dan zo veel mensen die langer dan 5 minuten douchen? Ja blijkbaar wel! Vooral twintigers staan gemiddeld per dag wel 12 minuten onder de douche. Daarmee spoelen ze per douchebeurt wel 90 liter schoon drinkwater weg.

Citaat van NOS.nl: "De oproep (om korter te douchen) wordt gedaan op de eerste Nationale WaterSpaarders Dag. Water- en energiebedrijven en organisaties als het Wereld Natuur Fonds vragen mensen voortaan maximaal vijf minuten te douchen. "Met vier minuten korter douchen besparen we jaarlijks met zijn allen 77.000 olympische zwembaden vol warm water." Een gezin van vier personen zou zo 220 euro per jaar minder kwijt zijn aan de energierekening"
 
In dit artikel op NOS.nl kun je er meer over lezen.

Groningen, de Hoge der A
Waarom gebeurt dat nou nooit in Groningen? Het had me wel leuk geleken om hier eens een prinses in de gracht te kunnen aanschouwen. Er gaat tenslotte niets boven Groningen, toch?

13 opmerkingen:

 1. Friesland gaat nog boven Groningen ;) ;)

  Zelf ben ik ook schuldig aan langer dan 5 minuten douchen. En om eerlijk te zijn: ik denk niet dat ik dat ga veranderen. Het is vorm mij ook een stukje ontspannen dat ik niet wil missen. Ik ben wel weer op andere manieren zuinig met water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok, ik ben akkoord, Friesland gaat boven Groningen. Ik woon al heel lang in Groningen, maar in Friesland liggen mijn wortels: it heitelân.

   Verwijderen
  2. Lukt mij ook niet in 5 minuten. Is ook een stukje ontspanning.
   Groet Annamarie

   Verwijderen
 2. Ik heb vandaag de tijd opgenomen: met haren wassen erbij sta ik 3 minuten en 12 seconden onder de douche. De kraan staat bij mij op 29 graden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Korte douchen oke, maar waarom elke dag douchen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke dag? Voor veel mensen twee keer per dag. En het is zo slecht voor je huid, niet alleen de zeep of douchegel maar ook het hete water. En dan maar smeren naderhand om die uitgedroogde huid weer in te vetten.
   Ik zelf douche ong. om de twee dagen, tussendoor gewoon aan de wastafel. En ik heb nog nooit iemand horen klagen dat ik stink of gemerkt dat ze op afstand bleven ;-) Leontine

   Verwijderen
  2. Ik doe het erg ouderwets, een keer per week en voor de rest bij de wastafel.

   Verwijderen
  3. Het ligt ook aan de omstandigheden hoe vaak je doucht. Nu net zo het uitkomt, ong. twee keer per week en dan nog kort. De rest van de dagen is de wastafel. Maar toen ik nog werkte was het soms vier keer op een dag. ???? 's Morgens vroeg, je moest fris en fruitig ergens zijn, er werd gerookt -bah-, thuis eerst die stank weg, thuis bezig zijn en 's avonds werken, fris en fruitig, roken -bah- voordat ik mijn bed in ging .......douchen, want zo stinkend in bed ?? Gelukkig mag er nu niet overal meer gerookt worden en ook bij verschillende mensen thuis mag dat niet meer. Maar rooklucht aan huid, haren,? Dan hebben we gelukkig een douche.

   Verwijderen
 4. Er is nog veel meer water te besparen. Terug naar mijn jeugd,toen we een shirt een hele week droegen,hoeft niet. Maar soms kan kleding en linnengoed langer gedragen/gebruikt en dus minder gewassen worden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zal de stopwatch ook eens gebruiken bij het douchen. Naar mijn idee douche ik supersnel, maar meten is weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien stinkt het Boterdiep niet genoeg?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het Boterdiep stinkt niet, dat is gedempt tot aan de rand van de stad, pas vanaf het Van Starkenborgkanaal kun je daar in zwemmen, dat noem ik geen stadsgracht.

   Verwijderen
 7. Hè jammer, weer wat gemist. Zal de batterij van de douchecoach eens vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen