Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 6 september 2014

Toeslag, toeslag en nog meer toeslag, waar heb je recht op?

Volgens het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) zijn er veel te veel verschillende toeslagen, belastingkortingen en regels voor mensen met een laag inkomen. Zelfs deskundigen zijn niet van alle mogelijkheden op de hoogte. Actal: ''We hebben experts gevraagd om op te sommen voor welke regelingen mensen allemaal in aanmerking komen. Niemand die dat foutloos kon.’’ 
Mensen met inkomensondersteuning, zeg maar een uitkering, hebben gemiddeld met 13 verschillende regelingen te maken. Dat is veel te onoverzichtelijk en dat moet volgens Actal beter.
Het zou handig zijn als voor alle regelingen gebruik wordt gemaakt van gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn.

Omdat de regels nu heel ingewikkeld zijn, wordt het een hele klus om het hele systeem te verbeteren.
Het stelsel zou veel eenvoudiger moeten worden zodat het geld echt terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben.

Kijk, daar ben ik helemaal voor!

bron: nu.nl en Actal

13 opmerkingen:

 1. Hoeveel geld zou het al schelen als ze dat gewoon allemaal wat versimpeleren? dan is er minder kans op misbruik. En minder papierwerk nodig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je bedoelt, als de regeltjesmakers de regeltjes wat versimpelen? Of in ieder geval op elkaar laten lijken, zodat je voor regel X in aanmerking komt, dan ook voor regel Y?

   Verwijderen
 2. Dat lijkt mij ook wel handig, maar je blijft denk ik zitten met het feit dat gegevens bij de BD ook vaak iets achterhaald zijn. Niet als je al 50 jaar op dezelfde plek werkt, maar wel als er wat dat betreft dingen in je situatie veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is overigens zo dat er veel toeslagen waar ik in het verleden met mijn inkomen recht op had, gewoon wegbezuinigd zijn: de compensatie eigen risico, de WTCG toeslag en de zorgtoeslag is er nog wel, maar is verlaagd. In totaal is het verschil 695 euro per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks mijn WW nu, heb ik nog steeds geen recht op zorgtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zit je blijkbaar nog aardig hoog in salaris, want ik verdien al niet slecht en heb er zelfs recht op.

   Verwijderen
 5. Als we alles eens wat simpeler gingen maken? Iedere Nederlander € 1200,- per maand. Geen vetpot maar wel genoeg om van te leven. Of je nu een baan hebt, vrijwilligerswerk doet, mantelzorger bent, buurtwacht, maakt niet uit. Dit is je inkomen en daar doe je het mee. Dan is er een heleboel ongelijkheid weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg eerlijk vind ik die manier ook niet en het haalt initiatieven bij mensen weg. Mijn man heeft een goed salaris. Daarvoor heeft hij wel veel geld en tijd geïnvesteerd. Vrije weekenden zijn bij ons zeldzaam.
   Dat zou je dan toch echt niet doen.

   VeggieMo

   Verwijderen
  2. Van mij mag het hoor, zo'n basisinkomen.
   En als je een baan hebt, komt dat inkomen er gewoon bovenop.
   Heb je geen baan, of word je werkeloos, dan heb je nog die 1200 euro.
   Dus doe hip en stem op BIP. ;-)

   Verwijderen
  3. @VeggieMo, dat schijnt zo niet te zijn. Mensen gaan juist precies datgene doen wat ze willen doen. Ze schijnen zelf werk te kiezen wat echt bij ze passen en leuk vinden om te doen. M.a.w. mensen gaan keuzes maken waardoor ze beter in hun vel komen te zitten en dat allemaal komt ten gunste voor de maatschappij.

   Verwijderen
 6. Als je een kind met een handicap hebt, heb je met nog meer regels te maken, en in negen van de tien gevallen kennen de toewijzers of ambtenaren de regels niet eens goed...Je hebt er een fulltime dagtaak aan om de zaken goed geregeld te krijgen en te houden. Want om de een of andere reden kan een ambtenaar niet beoordelen dat een gehandicapt kind in een rolstoel "niet kan lopen" en elk jaar of twee jaar herkeuringen door weer ambtenarij en artserij omdat men denkt dat het nu wel over/genezen is...
  Bizarre toestanden heb ik meegemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dit ook. Ik heb hiervan maar vruchten geplukt bij het solliciteren: zo bewezen dat ik vasthoudend ben, regeltjes kan uitzoeken en resultaten voor elkaar kan krijgen. Want als je zorg rondom je kind kan regelen, is dat echt wel van toepassing!
   Maar idd, wat een gedoe. Ik noem het dus tegenwoordig ook gewoon werk. Mamawerk. Want opleiding en uren erin steken is echt wel van toepassing!

   Verwijderen
 7. Zolang de Belastingdienst al niet automatisch kan signaleren dat in sommige gevallen zowel door het UWV als werkgever de loonheffing toegepast heeft (wajongeren die deels aan het werk zijn en daardoor ook deels wajong blijven houden waarbij op hoogste inkomensdeel loonheffing moet worden toegepast en ze nu achteraf wel gaan naheffen, vrees ik dat er nog heel veel moet gaan gebeuren voor dat het allemaal in een vereenvoudigd jasje zit.

  Artikel:
  Er zijn bij MEE Nederland een aantal signalen binnengekomen dat cliënten te weinig belasting betalen, omdat de loonheffingskorting toegepast wordt op zowel het loon als de Wajong uitkering. De loonheffingskorting is de verzamelnaam voor verschillende heffingskortingen, waaronder de algemene heffingskorting, arbeidskorting en jonggehandicaptenkorting. Welke korting cliënten kunnen laten toepassen, is afhankelijk van de uitkering en het werk. De belastingdienst int de te weinig betaalde belasting, waardoor cliënten te maken krijgen met schulden. Het UWV laat de keuze voor het toepassen van loonheffing aan de cliënt. Graag attenderen we jobcoaches op deze problematiek, zodat ze cliënten kunnen wijzen op het toepassen van een correcte loonheffingskorting. Vanuit MEE zullen we hier ook alert op zijn. Als cliënten werken en een uitkering krijgen, dan moeten ze kiezen waar ze de loonheffing op laten toepassen. In de meeste gevallen kunnen cliënten loonheffingskorting het beste laten toepassen op hun hoogste inkomen. Cliënten mogen de loonheffingskorting maar bij 1 werkgever of op 1 uitkering toepassen.
  Wilt u meer informatie over de loonheffingskorting? Kijk dan bij de Belastingdienst . Of bel met de BelastingTelefoon 0800 – 05 43.

  Bron: MEE Nederland

  BeantwoordenVerwijderen