Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 22 september 2014

Boeken lenen

Ooit, in een grijs verleden, deed ik een opleiding voor bibliothecaresse. Ik las wel 4 à 5 boeken per week, jeugdboeken, Engelstalige boeken, dichtbundels, noem maar op. Ik was een super-boeken-verslinder. Het scheelt dat je toen nog geen PC's had, er waren alleen computers ter grootte van een klaslokaal geloof ik. Dus geen gehang achter spelletjes of ander tijdverdrijf op het word-wide-web, gewoon lezen. Ik heb altijd veel gelezen, maar steeds vaker zat ik achter de computer en kwam het lezen er niet meer zo van.  Een aantal jaren geleden ben ik gestopt met mijn lidmaatschap. De wijkbieb was (en is) maar zeer beperkt open. Alleen op middag, niet op avond en niet in het weekend. Door deze beperkingen leverde ik mijn boeken vaak te laat in en dat bracht weer extra kosten met zich mee (boete 15 cent per dag per boek). Ik vond het de moeite niet meer waard.
Maar nu is er de mogelijkheid om duizenden e-boeken te lenen, op dit moment zijn er 7000 titels waar je uit kunt kiezen. Dat betekent dus dat ik niet meer mijn huis uit hoef om boeken te lenen en terug te brengen. Dat lijkt me ideaal!
Hier in Groningen (en misschien ook elders?) is er de mogelijkheid om 3 maanden een gratis proefabonnement te nemen.
Je voelt hem al aankomen, ik heb mij aangemeld en ik neem waarschijnlijk daarna een mini abonnement, een zogenaamd Small abonnement.
Lenen van e-boeken is gratis, voor de rest zien de prijzen er zo uit:

Leengeld boek € 0,20
Leentijd boek 3 weken
Leengeld cd/dvd/game € 0,80
Leentijd cd/dvd/game 1 week
Maximaal tegelijk lenen 10 items
Extra pas op verzoek Nee
Abonnementsgeld per jaar € 34

Kan ik ook nog eens een "echt" boek lenen, reserveren brengt geen extra kosten met zich mee en ik kan een boek ophalen in het wijkfiliaal. Dat kan dan voor mij op vrijdagmiddag en op andere dagen na werktijd, tot 18.00 uur.
Ook leuk voor na mijn staaroperaties - er zijn luisterboeken. Lang niet zo veel als de e-books, maar er zijn leuke titels bij, want het aanbod richt zich ook op kinderen in het voortgezet onderwijs die boeken voor hun literatuurlijst moeten lezen. 

6 opmerkingen:

 1. Ik moet deze maand mijn abbo weer verlengen. Ik betaal per jaar 37,50 en mag dan 10 boeken per keer lenen gedurende 4 weken. Ik kan ze online 3x verlengen mits ze niet zijn gereserveerd. Sinds deze maand mag ik ook e-books downloaden. Rerserveren door ik ook regelmatig. Daar betaal ik 80cent voor per boek.

  Ik ben gestopt met boeken kopen. Schilt heel veel geld. Ik lees nu voornamelijk informatieboeken. Korte stukjes/ hoofdstukken. Op 1 of andere manier heb ik al een tijdje geen rust in mijn kont om hele boeken te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is altijd voordeliger dan af en toe een boek kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima om weer lid te worden. Persoonlijk is dat het laatste waar ik op zou bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook lid in Groningen. Leen ook alleen nog e-books.Werkt prima. Heb een sony e-reader.Een e-reader leest wel het prettigs. Hoeft niet een grote te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben al zeker 50 jaar lid van de bibliotheek. Vroeger verslond ik stapels boeken, nu minder. Ik haal mijn informatie over boeken uit de krant, van internet en de tv.
  Heel ideaal is dat je hier in Groningen de boeken gratis kunt reserveren en afhalen in het filiaal bij jou in de buurt. Verlengen kan ook online. Jammer genoeg is het assortiment tijdschriften erg uitgedund, de oudere exemplaren kun je ook lenen. Voor mij genoeg redenen om lid te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier hebben ze een boekenbrievenbus. Daar kan je de boeken na sluitingstijd door inleveren. Super handig.
  Ook is de bieb weer wat langer open door vrijwilligers in te zetten. Dan is de infobalie gesloten. Het lenen en inleveren moet je zelf doen (zelf bliepen vinden de kinderen erg leuk ;-) ). En wat reserveren kan gratis via internet. Verlengen kost wel weer wat.
  Door de boekenbrievenbus ben ik weer meer gaan lenen want het te laat inleveren leverde mij te vaak een boete op terwijl het boek bijvoorbeeld tegen viel en ik het al snel aan de kant had gelegd. Hier kost het 49 euro per jaar. Dus wel iets meer.

  BeantwoordenVerwijderen