Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 7 september 2014

De (ongeschreven) regels voor een consuminder-blogger

Inmiddels ben ik al weer ruim 7 jaren aan het bloggen en ik denk nu dat ik het door heb!
De regels waar een weblogger zich aan te houden heeft:

1. Schrijf over iets dat alle lezers interesseert. Een onmogelijke opgave, want je kunt niet iets schrijven dat voor iedereen even interessant is.

2. Zeur niet, schrijf op je eigen, hoogstpersoonlijke weblog niet over het weer en dat je aan een ander weertype toe bent. Of het nu te heet, te koud, te nat of te droog is, je "emmert". En foei, dat mag niet.

3. Trap niet op tenen, ook niet onbedoeld.

4. Schop niet tegen zere schenen, want die zijn uiterst gevoelig en dien je met de grootst mogelijke omzichtigheid te omzeilen.

5. Schrijf niet over bijstand en toeslagen indien jij hebt zelf bijstand hebt gehad en nog steeds toeslagen hebt, want daarom heb je geen enkel recht op kritiek. Je moet heel erg blij zijn met wat je hebt gekregen. En eigenlijk zou je geen recht op AOW moeten hebben, want jij hebt al zakken met geld gehad.

6. Schrijf ook niet over mensen met schulden die slecht met hun financiën om gaan, zoals mensen in het programma Dubbeltje op Zijn Kant, want:  "jij bent gierig, en geeft geen cent uit en je moet ophouden te zeiken over mensen die het anders doen."

7. Denk vooral niet dat je beter bent dan een ander, want je bent een mierenneuker.

8. Geef geen tips hoe je zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt: belasting heffingskorting, zorgtoeslag, huurtoeslag, bijstand, kwijtschelding, gemeentelijke heffingen, voordeel bij overstappen, want daarmee zet je jezelf op de kaart als uiterst een inhalig, schraperig en bovenal naar mens die alleen maar wil hebben, hebben en nog veel meer hebben.

Heel veel verboden dus!
Hoe je het dan wel moet doen? Geen idee, ik doe maar wat. In feite schrijf ik over wat mij op dat moment invalt of bezighoudt. Ik ben me er in ieder geval van bewust dat ik het nooit iedereen naar de zin kan maken. Dus als het je niet bevalt, dan zapp je naar een ander, véél interessanter weblog. Ook best, ieder zijn/haar ding, toch?

Ik modereer sinds kort reacties en publiceer steeds alleen na goedkeuring en ik moet zeggen, het bevalt prima! Ik kan steeds reacties weggooien die ik niet op de weblog wil hebben. Het voelt een stuk rustiger. Ik heb niet meer het gevoel dat trollen mijn weblog overnemen. Mijn weblog is weer van mij.

Dus, waarde anoniem, die ongenuanceerde, onzinnige, voor mij of anderen kwetsende reacties, die kieper ik rechtstreeks in de prullenbak. Andere reacties daarentegen, die plaats ik gewoon.

Enne, ik schrijf gewoon nog een paar jaartjes door!

33 opmerkingen:

 1. Hahahaha je hebt helemaal gelijk! Gewoon lekker blijven schrijven waarover en zoals jij dat wilt.Vervelende anoniempjes zal je altijd blijven houden. Niks van aantrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, leuk stukje!
  Je kan het idd nooit iedereen naar de zin maken.
  Lekker schrijven wat je zelf wilt en modereren is inderdaad prettig, dat vind ik ook.
  Fijn dat je gewoon nog wat jaren doorgaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeg je schrijft toch alsjeblieft voorlopig nog door?! Ik leer er juist van en blijf dagelijks lezen. Groetjes Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoooo, zijn dat reacties die je krijgt?
  Nou, die verdienen het dan om geweerd te worden. Wat een ongenuanceerde onzin.
  Ik ben het niet altijd met je eens, maar dat mag he. Dat mensen soms dingen verkeerd opvatten komt ook omdat je bij het geschreven woord de intonatie niet kunt horen. Zelf probeer ik dat soms aan te brengen met emoticons (of hoe heten die knipoogjes en glimlachjes).
  En ja..als je zelf een ongezouten mening ventileert kun je heftige reacties verwachten. Maar daar moet je dan ook tegen kunnen vind ik....

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik modereer mijn reacties ook na wat minder leuke reacties over mijn breicreaties en ook dat bevalt me prima! Doe maar lekker verder hoe je bezig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. schrijf jij maar lekker door. ik ontbijt elke ochtend met jouw! en het is zo mensen zijn nu eenmaal zo, het werkt zoals je zegt trollerig gedrag op een andermans blog, waar haalt men het recht vandaan! maar ik hoop nog lang met je te ontbijten zonder trollen! goede zondag, gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed om te lezen Zuinigaan, weg met die zure enge ongenuanceerde trollen die jou proberen te schofferen.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hilarisch! Vooral punt 7 ;-) Blijf vooral doorbloggen, ik lees je blog graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hahahaha ik vind dit je beste post ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens!

   Zonder al die punten zou het wel erg saai worden, zonder enig onderscheid tussen bloggers.

   Graag nog jaaaaren zo doorgaan.

   Verwijderen
 10. Schrijf zoals jij het wilt. Ik geniet en leer er veel van.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goede instelling! Er is al genoeg negativiteit overal, daarvoor hoef jij jouw weblog niet als platform te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed zo, Zuinigaan! En hopelijk wordt met jouw blogje eindelijk eens begrepen waar wij bloggers allemaal aan moeten voldoen, volgens sommigen dan! Maar ze horen zeker ook te weten dat jouw blog van jou is en dat jij nog altijd bepaalt wat er op komt te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bravo! Hoera!
  Ik ben blij dat je doorblogt, lees je stukjes iedere dag met plezier.
  Laat de zeikers fijn zeiken, zij hebben waarschijnlijk niets anders te doen dan jouw stukjes afkraken.
  Kaathje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Laat je niet kisten, want het is JOU blog.
  Ik lees al heel lang mee en kan heel goed het onderscheid maken met wat je bedoeld.
  Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn dat je voor jezelf iets gevonden hebt dat werkt en waardoor je wel gewoon blijft schrijven :) Verder; ik kan zeggen dat je je er niet teveel van aan moet trekken en dat moet je ook niet doen, maar automatisch komt het toch binnen. Dus hopelijk ebt de negatieve aandacht weer weg en is het straks gewoon weer lekker positief. Je hebt volgens mij volop fans :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hahaha een geweldige blog.....ga zo door, je bent een van mijn favorieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hahaha, zo is het maar net! Sinds een tijdje volg ik je blog en vond het zo lezenswaardig dat ik maar bij het begin ben begonnen. Inmiddels alweer in juni '13 aanbeland! Daarbij ontdekt dat je een prijzenswaardige houding hebt t.o.v. geld. Een geluid dat wat mij betreft vaker gehoord mag worden in deze dolgedraaide geldverslindende en milieuverpestende maatschappij. We doen er lekker niet meer aan mee! En dat je daarbij op tenen en tegen schenen aantrapt, dat is wel vaker zo bij mensen die het lekker anders doen. Zet je goede werken vooral voort!
  Groeten van Gerdien

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goede blog!! Ik denk dan, reageer gewoon niet....Maarja, er zitten altijd van die personen tussen die het altijd beter denken te weten... Ga gewoon lekker door met bloggen, lees je dagelijks, reageer ook niet altijd ;-)

  Gr. Boukje ( en das mn echte naam )

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Meer dingn die niet mogen, je mag wel schrijven over geld besparende zaken, maar niet over groot onderhoud, dure uitstapjes enz.
  Als je zo lang zuinig bent, ben je al veel rijker. Het is makkelijker voor mensen om zich te bekommeren.
  Zaliger te geven dan te ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Helemaal top, Zuinigaan. Goede tekst!
  Ik lees je blog ook heel regelmatig en vindt het fijn dat je doorgaat. Sluit me aan bij vorige reacties: laat je vooral niet kisten!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Eigenlijk gaan al jouw punten over minder prettige reacties van lezers. Kennelijk lokken jouw geschreven stukjes die regelmatig uit.Het is me al vaker opgevallen dat in bezuinigingskringen behoorlijk bekrompen geoordeeld en gedacht wordt. Zowel de bloggers als de reageerders doen dat. Er wordt scherp geoordeeld over mensen die wat ruimer leven, dat zijn verspillers in de ogen van de 'bewust' levende bezuinigers. Terwijl heel veel mensen gewoon hun hypotheek willen aflossen of er in inkomen op achteruit zijn gegaan. Niks hoge idealen, gewoon praktische noodzaak ! Zuinigaan, ga gewoon door met het schrijven van je stukjes zoals je dat tot nu toe doet. Maar maak niet de fout om alleen de positieve reacties te plaatsen, dat is niet geloofwaardig toch ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt gerust zijn, er is waarschijnlijk maar weinig dat ik niet ga plaatsen. Alleen reacties die echt te ver gaan, die gaan er uit! Een voorbeeld: een reactie werd een ultra-stomme opmerking genoemd. Je mag het er niet mee eens zijn, maar om een opmerking ultra stom te noemen, daar ga je bij mij een grens over.

   Verwijderen
 22. Gewoon doen wat je zelf wil. Blijf vooral doorgaan. Jammer dat het je toch nog bezighoudt. Ik zou het ook hebben hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben blij dat je blijft schrijven!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nou op internet vallen mensen toch doorlopend over elkaar heen en hoe eerder de ander is afgebekt hoe beter lijkt het vaak wel. Ik zou alle punten schrappen en vervangen door de ene regel dat je alle negatieve opmerkingen ijskoud negeert/verwijdert en je nergens ook maar iets van aantrekt.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Meid laat het los. Daar wordt je blog een stuk leuker van... (zie tip 2: geldt niet alleen voor het weer).

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Super :-)
  Vooral blijven bloggen!

  Groet
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Geweldig zoals je het verwoord hebt!!!! Vooral doorgaan (zoals vroeger in een tv programma werd gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Meid het is jou blog, en al zeur, puf, schop en rebel je.. dat mag je helemaal zelf weten!
  Goed dat je je blog nu eerst keurt dat doe ik zelf ook al een poos maar eigelijk om de Spam tegen te gaan ;-)
  Hoe dan ook... als iemand je blog niet wil lezen dan kunnen ze gewoon op de X klikken ;-)

  Hoop je nog lang gezellig blijft "zeuren, schoppen etc want ik vind je een geweldige blogger!

  BeantwoordenVerwijderen