Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 15 september 2014

Er komt een nieuwe koel/vries combinatie

Ik heb besloten om een nieuwe koel/vries combinatie aan te schaffen.

Waarom?

Mijn oude is al heel oud. Hij is gekocht rond 1996. Mijn conclusie is dat het best wel eens zou kunnen zijn dat hij binnenkort de geest geeft. Dat kan ik beter voor zijn, daarom komt er binnenkort een nieuwe.

De hoofdreden is dat mijn oude heel veel stroom neemt. Oudste dochter en haar vriend wassen vaker, gebruiken vaker de oven, hebben meer lampen aan en hebben minder spaar/led lampen en toch is hun stroomverbruik lager dan dat van mij. Hoe kan dat? Ze hebben een zeer zuinige A+++ koelcombinatie. Waarschijnlijk "vreet" die van mij stroom.

Dus ga ik mijn vriezer en koelkast leegeten en de restjes bij dochters stallen en dan komt er binnenkort een nieuwe! Als je wilt dat je oude koelkast afgevoerd wordt, moet hij namelijk leeg, ontdooid en droog zijn. Anders nemen ze hem niet mee. Dus zorg ik dat ik weinig meer in huis heb en wat ik nodig heb bewaar ik in koeltassen.

In oktober, in de periode na mijn staaroperatie ben ik toch een aantal dagen thuis. Dan zorg ik met dochters dat de oude klaar staat om afgevoerd te worden en dat de nieuwe geïnstalleerd wordt.

23 opmerkingen:

 1. Goed idee, denk ik! Om te kijken hoeveel stroom hij kost, zou je eens een keer gedurende twee uur je stroomverbruik kunnen meten terwijl hij aanstaat, en dan daarna nog eens gedurende een uur terwijl je 'm uitgetrokken hebt (als je de deuren dichthoudt, moet de temperatuur niet al teveel oplopen in die tijd). En dan vergelijken wat het gemiddelde stroomgebruik per uur was toen hij aan stond, versus toen hij uit stond. (En als je het andersom zou doen, eerst meten terwijl hij uitstaat en dan wanneer hij net weer aanstaat, ja, dan trekt hij natuurlijk extra stroom om toch weer te koelen).

  Onze koelkast is veel en veel ouder, maar mijn vriend wil 'm niet vervangen totdat hij echt stuk gaat, helaas. (Is zijn huis, zijn electriciteitsrekening en zijn koelkast).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelijk heb je. Wij hebben net een andere wasmachine gekocht uit voorzorg. Hij wil al lange tijd slecht pompen, weigert vaak. Hij is 9 jaar oud. We hadden gehoopt om hem 10 jaar te kunnen houden maar helaas.....

  Groeg Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je mag dan zelf geen klusjes doen,niet bukken en tillen. De nieuw ingebrachte lens moet op de goede plaats vastgroeien. Anders moet je de rest van je leven tegen een rand aankijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die staaroperatie, dat weet ik, maar ik ben wel thuis! Ik zorg dat dochters + hun partners de klusjes doen.

   Verwijderen
  2. Nu je het zo aan de orde stelde, overweeg ik om de koelkast op vrijdag voorafgaande aan de operatie te laten bezorgen, dat is misschien beter!

   Verwijderen
  3. Lijkt me een goed plan, je moet de eerste week echt rust houden

   Verwijderen
 4. Mijn vriezer is ook al behoorlijk oud, ik denk ook wel eens over vervangen, maar zie een beetje op tegen het plaatsen (en verwijderen van de oude), aangezien hij in de kelder staat. Bovendien is hij voorlopig nog niet leeg, maar daar ga ik misschien wel maar eens mee aan de gang.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben onlangs onze nog functionerende kofferdiepvries van 15 jaar oud vervangen door een diepvrieskastmodel met energielabel A+++. Ik weet wel dat een dievrieskoffer zuiniger is of een rechtopstaande diepvries maar we worden ouder en ik heb vaak rugpijn soms is het moeilijk om gebukt te staan om gerief uit de vriezer te halen.
  De vorige diepvriezer had een B label, de nieuwe dus een A+++ en kwa inhoud zijn ze gelijk. Aangezien ik wekelijks mijn meterstanden noteer, zie ik heel goed dat, sinds de ingebruikname van de nieuwe diepvriezer, het stroomverbruik serieus gedaald is. Ik heb absoluut nog geen spijt dat we een nieuwe vriezer hebben aangekocht ondanks dat de oude nog functioneerde.
  Enkele jaren geleden vervingen wij onze koelkast door een zeer energiezuinig toestel met inverter en dan zag ik ook een daling in het energieverbruik.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Welk model koop je? Ik heb al voor de tweede keer een met 3 lades onder en koelkast boven. Niet meer bukken voor de onderste bakken in de koelkast.

  Let er bij de lades ook op dat er handvaten aan de zijkanten zitten, zo handig met de hele volle la eruit halen.. Waar ik ook goed op heb gelet of er niet teveel randjes inzitten, die worden altijd snel vies. En sommige deur indelingen vond ik heel onhandig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop een met vriezerlades onder en de koelkast boven. Handvaten aan de zijkant? Bestaat dat? Ik heb een naar links draaiende deur nodig en dat heeft niet ieder merk. Het merk van mijn voorkeur (best getest) heeft dat niet, maar een opvolger van mijn huidige koelkast heeft dat wel en ook A+++, dus ga ik weer voor hetzelfde merk.

   Verwijderen
 7. tip voor onderhoud wasmachine...voor als je handig bent, wij maken elk jaar alle slangen van de wasmachine schoon door de achterkant los te maken, slangen eraf, doorspoelen, zand en aangekoekt wasmiddel eruit spuiten en stoffilter schoonmaken, daardoor draait alles goed, loopt er niks vast en verhoog je de levensduur van je apparaat, en je was ruikt ook frisser! zie het als een schoonmaakbeurt/onderhoudsbeurt de cv wordt in veel huizen ook op deze manier bijgehouden, want dan werk je met gas en is het voor de veiligheid belangrijk. BIeke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen . Ik zit er nl ook tegenaan te hikken, maar ik heb een inbouwkast nodig, tenzij ik mijn open keuken half ga slopen. En die zijn net altijd weer een beetje duurder

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Controleer ook even of het oudje waterpas staat en pas dit eventueel aan. Een koelkast die niet waterpas staat neemt extra stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben het pas ook gedaan. De oude was zeker al 30 jaar oud, was van mijn overgrootouders geweest, heeft nog een tijd bij mijn vader op kantoor gestaan, en is uiteindelijk met mij meegegaan toen ik op mezelf ging wonen. Hoe oud hij eigenlijk was besefte ik pas toen de rubbers begonnen te wijken, en het locale reparatie-mannetje écht niet meer aan passende rubbers kon komen. Oeps! Met wijkende rubbers en al zal het een D of E-label zijn geweest denk ik, ondertussen, dus zelfs onze nieuwe, relatief goedkope in de aanschaf A+ scheelt enorm in energieverbruik. Hadden we veel eerder moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik de vriezer, koelkast, wasmachine en droger die mijn moeder ook nog gebruikt heeft. En zij is al 22 jaar geleden overleden.... Degelijke kwaliteit dus. Ik moet er wel bij zeggen dat het muv de eerste drie jaren, altijd voor een eenpersoonshuishouden is geweest. Maar toch... Wasmachine en vriezer zijn eigenlijk wel aan vervanging toe. Meer vanuit de gedachte dat ze er ineens mee op kunnen houden, dan dat ze het niet goed meer doen. Ik ga toch het energieverbruik eens testen. Goeie tip!
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zowiezo zullen de elektrische toestellen die je van je moeder geërfd hebt, veel meer verbruiken of de huidige toestellen. In 'die' tijd werd er nog niet zo op vermindering van energieverbruik gelet.liesbet

   Verwijderen
  2. Lilian, ik ben benieuwd naar je stroomverbruik!

   Verwijderen
 12. Vorig jaar een nieuwe vriezer aan moeten schaffen nadat met onweer de vriezer stuk ging. Nu ook een stekkerdoos tussen gezet die uitslaat als het niet goed met elektriciteit gaat zodat de vriezer heel blijft.
  De vriezer die ik nu heb hoef ik nooit meer te ontdooien. erg prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ieder jaar, voor de vakantie, zorg ik dat mijn vriezer leeg is, en tijdens de vakantie uit kan. Dat betekent wel dat ik in mei mijn menu's al af ga stemmen met wat er in de vriezer zit. Soms schrik ik er nog van dat sommige etenswaren er dan al langer als een half jaar inzitten :-(
  Mijn moeder had deze gewoonte ook, en hoewel ik echt geen goed huisvrouw ben, verre van dat, heb ik dat overgenomen.

  Als je vriezer nog wel werk, kun je hem dan toch niet gratis wegdoen? Misschien is er wel een asiel of zoiets die hem nog goed kunnen gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gratis laten afhalen door de kringloopwinkel of via een freecycle site op FB gratis aanbieden ? Toen onze nog functionerende diepvriezer werd vervangen, hebben we de oude op zo'n freecycle site gezet en binnen de 5 min waren er al een paar geïnteresseerden die hem wilden afhalen. Drie dagen nadien was hij afgehaald door de nieuwe eigenaar. liesbet

   Verwijderen
  2. In mijn geval zelfs nog dezelfde dag! En dat was met een licht defect en ik had hem nog niet eens schoongemaakt.

   Verwijderen
 14. Ik twijfel ook zo. Hier ook oude koel/ vrieskast maar hij doet het nog goed en fan ga je toch geen nieuwe kopen denk je dan? Maar ja het verbruik is vast ook hoog, twijfel, twijfel....

  BeantwoordenVerwijderen