Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 30 september 2014

In oktober niets nieuws kopen

Deze maand is door iemand ooit uitgeroepen tot Buy Nothing New Month. In het verleden heb ik wel eens mee gedaan, maar dit jaar doe ik niet mee.
Waarom zou ik mee doen?
Om mensen er op te attenderen dat het beter voor je portemonnee én voor het milieu én ook nog voor een ruim huis is om minder te kopen?
Ik vind het onzinnig. Ik koop altijd al heel weinig, waarom zou ik mij in vredesnaam opleggen een hele maand niets nieuws te kopen?
Maakt het uit als ik een maand lang niets nieuws koop?
Alle lezers weten toch wel dat ik verre van koopverslaafd ben.
Waarom zou ik dan een maand lang verslag doen van mijn niets nieuws kopen?

Ik kan mij voorstellen dat je meedoet als je tot nog toe veel koopt en dat wilt veranderen. Dan is het prima om een paar stapjes terug te doen en te ervaren hoe je dat bevalt, of het het shoppen mist of dat je tot de conclusie komt dat je er best wel zonder kunt.

Nog even terug naar mijn niets nieuws kopen. Ik vermoed dat ik door mijn oogoperatie komende maandag ook niet zo shop-lustig zal zijn. Waarschijnlijk lig ik liever met mijn tablet op de bank en luister naar een boek uit de bieb

12 opmerkingen:

 1. Ik denk dat wij juist heeeeel veeel gaan uit geven in deze bewuste buy nothing new month! Om te beginnen een nieuw huis, en alles wat daar bij komt kijken om het op te knappen, dat niets kopen laat ik dit jaar wel aan iemand anders over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het een helemaal nieuw huis? Of een tweedehandsje? Als je schrijft over opknappen, neem ik aan dat het geen nieuw huis is. In de Buy Nothing New Month mag je ook een tweedehands Ferrari kopen. Ook daar gaat het over hergebruik van spullen.

   Verwijderen
 2. Ik vergeet telkens dat die maand er is. Ik probeer in het algemeen gewoon al niet veel uit te geven. Dus ik ga daar in oktober niet speciaal nog een schepje bovenop doen.

  Kun je wel gewoon lezen na die oogoperatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes met je operatie.
  Zo'n maand is wel nuttig om na te denken over wat je echt nodig hebt en alternatieven bedenken maar de meeste consuminderaars doen dat al.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe ook niet mee aan die 'niets nieuws kopen rage'. Ik koop zowiezo al enkel wat nodig is, doe geen nutteloze uitgaven en wat ik koop, is altijd zeer doordacht en overwogen. Als ik iets nodig heb, zie ik niet in waarom ik dat in de maand oktober niet zou kopen. Ik heb een nieuwe bril nodig en net in oktober is er bij de optieker ene promotie dus waarom zou ik dat voordeel laten vallen omdat het oktober, niets kopen maand, is ?

  @zuinigaan, ik wens je een spoedig herstel toe naar de ingreep aan je ogen. Ik denk niet dat je, na de ingreep, veel zal kunnen doen op de tablet omdat het te vermoeiend is voor de ogen. Mijn moeder onderging die ingreep een jaar of twee geleden en een half uurtje tv kijken was voor haar al meer dan genoeg dus ik veronderstel dat lezen of werken op de tablet te vermoeiend zal zijn. Houd je in elk geval dan maar rustig, niet heffen, niet bukken, geen bruuske bewegingen met je hoofd....... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga op de tablet luisterboeken "lezen", dat kan met de ogen dicht! Voor het andere werk gebruik ik mijn PC met extra groot beeldscherm.

   Verwijderen
  2. Sterkte maandag en een voorspoedig herstel toegewenst.

   Verwijderen
 5. Ook ik koop alleen nog wat ik echt wil kopen. Het is steeds makkelijker geworden om niet te kopen, gaat eigenlijk vanzelf.
  Succes maandag met je operatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een goed initiatief. Er zijn hordes mensen die spullen kopen die ze niet nodig hebben. Door een maand hieraan deel te nemen, leren deze mensen misschien bewust te worden van wat ze anders zouden kopen. De grootste winst hiervan is het inzicht dat impulswensen tot aankoop overwaaien na mate de tijd vertrekt, waardoor de afvalberg kan slinken.
  Succes met je operatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Zuinigaan,
  Even een reactie op je oogoperatie: het zal allemaal best meevallen.
  Natuurlijk elke operatie is spannend en iedereen reageert er anders op.
  Ik heb zelf ook een staaroperatie gehad. Daarvoor had ik al netvliesoperaties aan beide ogen gehad.
  Daarom was de staaroperatie des te spannender. Maar het zicht is verbeterd, de hele operatie duurde 7 minuten, de volgende dag kon ik lezen, TV kijken etc.
  Vooral omdat ik bang was voor die netvliesloslatingen heb ik het rustig aan gedaan de eerste week.
  Ik ken inmiddels aardig wat mensen die een dergelijke operatie hebben gehad en velen hebben helemaal geen bril meer nodig!
  Nogmaals: iedereen is anders maar het valt best mee!
  Sterkte!
  Vriendelijke groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb links ook een netvliesoperatie gehad en ben aan beide ogen verschillende keren gelaserd vanwege netvliesloslatingen.
   Fijn dat het zicht bij jou is verbeterd, ik heb ook goede hoop dat dit bij mij het geval zal zijn!
   Maar spannend is het wel!

   Verwijderen
 8. Voor mij is het een uitdaging om de komende tijd zoveel mogelijk mijn voorraadkast en vriezer leeg te maken. Dus zo min mogelijk boodschappen doen. Eerst zoveel mogelijk complete warme maaltijden maken met alles wat ik in huis heb, later een gedeelte voorraad waar ik bijvoorbeeld wel groente en/of vlees moet bijkopen omdat dat op is. Natuurlijk moet ik wel gewoon regelmatig brood, beleg, melk en fruit bijkopen.

  Verder probeer ik de komende maand geen geld aan kleding uit te geven.

  Ik heb een nee ja sticker op de brievenbus, dus ik kom al minder in de verleiding om impulsaankopen te doen. Vroeger vond ik het een feest om de wekelijkse folders uit te pluizen, maar dan kocht ik ook sneller dingen die ik niet echt nodig had. Nu kijk ik online naar folders van bijvoorbeeld de supermarkt.

  Heel veel sterkte met de operatie maandag.

  BeantwoordenVerwijderen