Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 5 oktober 2014

Morgen operatie

Morgen is het zo ver, dan krijgt mijn rechteroog een geheel nieuw lensje. Mijn vader, mijn broer en mijn moeder (in die volgorde) gingen mij voor en nu is het mijn beurt.
Staar middeleeuwenHistorisch gezien is het een recent ontwikkelde ingreep die vanaf ongeveer 1960 wordt toegepast. Toen werd het gebruikelijk om de eigen lens in stukjes te breken en deze stukjes weg te zuigen. Vervolgens werd er een kunstlens in geplaatst. Dit wonder van techniek wordt nu heel vaak toegepast, dagelijks in heel veel ziekenhuizen en oogklinieken in Nederland en de rest van de wereld. Ik moet me om 7.30 uur melden en het geheel duurt maximaal 3 uren. Jongste gaat mee naar de kliniek. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan en of ik nog een bril nodig zal hebben. Ik heb nu een bril voor veraf met cilinder. Sterke glazen zijn het, -7 en -6,75 (inclusief cilinder). Zou het lukken om in het vervolg alleen met een leesbril toe te kunnen? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Ik las ergens op een site dat een speciaal lensje om de cilinder te corrigeren 500 euro per oog kost. Daar heb ik niemand over gehoord, dus het zal wel niet. Bij mij is de cilinder niet heel sterk. Bij het ene oog -1 en het andere -1,5. Jongste dochter heeft veel sterkere cilinders, die zit bijna op -4.
Minpuntje: ik mag wekenlang niet zwemmen! Ik had verwacht dat dit een week zou zijn, maar ik internet vind ik periodes van 2, 3 en 4 weken! Ik zwem nooit in buitenwater, ik houd mijn ogen nooit open onder water, ik doe bij het zwemmen mijn hoofd niet onder water en ik ga bij het zwemmen een zwembril dragen. Die sluit af en drukt niet op het oog zelf. Wat moet dat moet, ik hoor het wel.
Ik heb e-books en luisterboeken gedownload en morgenavond komt oudste dochter eten maken.

35 opmerkingen:

 1. Sterkte voor morgen dan, hopelijk gaat het goed helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sterkte morgen en duim voor je dat je zicht beter wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes met de ingreep. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes morgen.
  Ik ben mantelzorger voor een tante en die heeft pas 2 nieuwe lenzen gehad,waarvan 1 met cilinder.
  Hiermee ziet ze 100%, het andere ook waar geen cilinder in zit is niet helemaal gelukt en zij zal dus een bril moeten blijven dragen.
  Ook tegen haar werd verteld dat ze de lens met cilinder zelf moet betalen, de zorgverzekeraar ziet deze lens als cosmetisch, omdat er ook een gewone lens in kan in combinatie met een bril waar dan de cilinder in het glas zit.
  Zij heeft nog geen rekening gehad, zorgverzekeraars zijn niet zo vlot is mijn ervaring.
  Mijn man heeft een paar jaar gelden 2 nieuwe lenzen gehad en draagt geen bril meer alleen een leesbril. Als ik je een tip mag geven, bezuinig dan niet op de leesbril. hij dacht ook wel toe te kunnen met de goedkope brilletjes, tot hij toch maar eens naar de opticien ging me die bril ziet hij de letters veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes en sterkte morgen!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterkte morgen! En succes natuurlijk. Inderdaad jammer van het zwemmen, maar max. 4 weekjes zijn ook weer zo om..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 8 weekjes bedoel je. Over een maand is mijn andere oog aan de beurt en dan gaat alles weer van voren af aan.

   Verwijderen
 7. Succes morgen, en ik begrijp dat je het zwemmen zult missen
  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel veel sterkte morgen en daarna van harte beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zwemmen zal niet voor niets zo lang niet mogen. Ik neem aan dat je risico's wil lopen met je nieuwe lenzen. Misschien kun je vragen of ze het abonnement opschorten voor een aantal weken. In ons dorp zwembad kan dit als je langer dan 4 weken niet kan zwemmen door medische redenen. Wellicht de moeite om dit eens na te vragen).
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed advies, dat opschorten van het abonnement! Als het advies is om 4 weken niet te zwemmen en ik vervolgens na 4 weken aan het andere oog geopereerd word, ga ik het zeker proberen!

   Verwijderen
 10. Veel succes en hou je taai. ;-)


  Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sterkte met de operatie. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf de tijd om te herstellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb hetzelfde probleem en ben uitgebreid gemeten en er is ook uitgelegd dat een torische lens (=met cilinder) niet door de zorgverzekering wordt betaald en rond de € 600 kost. Omdat ik al jaren contactlenzen draag ging de cilinder na het meten zonder lens (2 weken zonder) in dat oog, minder worden en nu is hij vrijwel nihil, na vele metingen later.

  Dus geen duurdere lens nodig.

  Vragen over niet zwemmen moet je aan je oogarts stellen; want op internet heeft iedereen zijn eigen waarheid. Ik zou geen risico nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zwemmen betreft: ik ga niet af op persoonlijke verhalen, maar op wat op officiële sites van ziekenhuizen staat. Uiteraard zal ik morgen vragen wat de persoonlijke adviezen zijn, ik zal zeker het advies opvolgen.

   Verwijderen
 13. Veel sterkte en beterschap voor na de operatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. veel sterkte morgen en de komende tijd.
  HennieM

  BeantwoordenVerwijderen
 15. GHeel veel sterkte en succes met de operatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sterkte morgen, k zal aan je denken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sterkte met de operatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb ook een staaroperatie aan beide ogen gehad -11 en -12 ik ben 49 jaar
  Mocht niet zwemmen in verband met bacteriën in het water
  operatie valt heel erg mee sterkte morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Veel sterkte en succes gewenst en een helder zicht! Dat heldere zicht komt pas dinsdag. Ik zou minimaal 3 weken niet zwemmen. Het herstelde wondje in het hoornvlies verweekt in het zwembad. Dat moet eerst een beetje sterk worden

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Succes morgen en ik ben wel erg benieuwd hoe het zal gaan met die cilinder. Gelukkig heb ik nog geen staar, maar wel een cilinder van -1,25 aan mijn linkeroog.

  Mijn moeder heeft vorig jaar nieuwe lenzen gekregen en na 2 geslaagde operaties ging ze na verloop van tijd met 1 oog toch weer slechter zien. Ze bleek na-staar te hebben en inmiddels is dat oog gelaserd en nu ziet ze ook daar weer goed mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jammer van het zwemmen maar beter geen risico nemen. Heb je wel 'n beetje leuke luisterboeken kunnen vinden? Iig sterkte en succes,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zuinigaan, ik wens je sterkte met de operatie en een goede herstelperiode.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Sterkte! Hopelijk valt alles mee! Probeer maar lekker te genieten van de luisterboeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wens je sterkte voor de operatie en een spoedig herstel

  BeantwoordenVerwijderen