dinsdag 21 oktober 2014

Nog meer over armoede

Welbeschouwd is armoede een heel relatief begrip. Het hangt heel erg van je omgeving en je afkomst af of je je arm voelt of rijk. Toen ik een jaar of zes was, waren we rijk, want we hadden een eigen huis. (lees: we hadden een eigen torenhoge hypotheek) en we aten iedere dag kaas als beleg op brood en dat aten heel veel anderen helemaal niet. Ook aten we iedere dag een beetje vlees bij de warme maaltijd, meestal gehakt. Dus waren we in de ogen van mijn vader rijk en dat zei hij dan ook regelmatig.

We hadden heel veel dingen niet die nu heel gewoon zijn:
geen wasmachine,
geen centrifuge,
geen oven,
geen koelkast,
geen tv,
geen telefoon,
geen auto,
geen brommer,
geen centrale verwarming,
geen wc,
geen douche en geen bad.
(en uiteraard geen mobiele telefoon, geen computer, geen dvd speler, geen magnetron, geen koffieapparaat of andere keukenmachine, we hadden er toen geen idee van dat mensen dat ook heel gewoon zouden gaan vinden)

In onze straat was het niet veel anders, niemand had sanitair, alleen een tonnetje en een wastafel ergens op 1 slaapkamer. Een rijke buurvrouw had een tv en daar mochten alle kinderen van de straat op woensdagmiddag op de grond tv kijken.

Mijn oom, die in Appelscha woonde, had zowaar een auto! Daar heb ik wel eens in gezeten. Een hele belevenis! In onze straat had niemand een auto.

Die kaas op brood aten wij, omdat mijn vader bij de zuivelfabriek werkte en hij goedkope, feitelijk afgekeurde kaas kon kopen, want deze kaas had of een sterke kuilsmaak, of er zaten beschimmelde scheuren in, of er zaten boorgaten in die de keurder er in gemaakt had om de kaas te keuren. Dergelijke kaas mag tegenwoordig helemaal niet meer verkocht worden.

Wat hadden we wel? Iedere dag genoeg te eten, voldoende passende kleding, een warm bed (met kruiken), de radio als bron van vermaak (met kinderkoren, met hoorspelen en wat niet al). En ook: een gratis school waar mijn broertje en ik van alles konden leren.

Er zijn nog steeds heel veel mensen op deze wereld die heel weinig bezit hebben. Op zich niet erg, als je maar voldoende eten hebt en beschut bent tegen de elementen en de kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Het is alleen wel zo, dat als je sociale participatie wilt, je toch wel wat meer nodig hebt dan waar mijn familie het in de jaren 50 mee deed.
Als je nu geen computer hebt en geen telefoon, dan wordt het in Nederland lastig om sociaal te participeren en ik denk dat dit voor de meeste landen buiten Nederland ook geldt.
Zou jij zonder computer, tv en zonder telefoon kunnen?

16 opmerkingen:

  1. Zonder tv en telefoon zou ik wel kunnne,, zolang de computer dan maar blijft, dan kunnen we instanties bereiken via de mail, en een uitzend terug kijken mocht ergens veel over gesproken worden zodat je dan niet helemaal buiten de boot valt,,, zelf heb ik al geruime tijd geen mobiel meer en dat bevalt prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik ben opgegroeid in die tijd. Ik vind niet dat het erg armoedig was in ons gezin. een centrifuge had mijn moeder wel en later ook zo'n wasmachine waar je zelf water in moest doen. Maar verder hadden wij ook niets van de lijst met spullen die jij hier neerzet. Jawel, een wc was er wel in ons kleine huurhuis. Maar... wij gingen veel naar de bibliotheek en lazen heel veel, elk weekend wandelen in het bos of een ander goedkoop uitje. Ook luisterden we naar de radio (radiodistributie). Mijn ouders vertelden ons over de natuur en over muziek. Het was dus geen kale, armoedige bedoeling, integendaal !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ..wij hadden ook radiodistributie en gingen allemaal (9 kinderen) elke zondag naar de bibliotheek. Een boek per kind maar we lazen alle boeken! Behalve de doorsnee meisjesboeken las ik ook Arendsoog, Biggles, Pim Pandoer, de boeken van Karl May en later de Kameleon, de boeken van Enid Blyton etc. Dat was een van de voordelen van een groot gezin! Omdat eigenlijk iedereen op ons dorp in dezelfde situatie zat heb ik ook nooit het idee gehad dat we arm waren!

      Verwijderen
  3. Ik zou het moeilijk vinden,zonder de informatie via internet. Vroeger ging ik naar de bieb om b.v de belastingalmanak in te zien. Of medische informatie op te zoeken. Zou de bieb nog wel zoveel naslagwerken hebben tegenwoordig?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...en er zijn nog steeds miljoenen mensen op onze wereld die alles, wat we in de jaren 50 van de vorige eeuw niet hadden, nog steeds niet hebben en bovendien niet genoeg te eten hebben, geen veilig dak boven hun hoofd hebben, dood gaan aan ziektes die bij ons niet meer voorkomen. Niets zo relatief als armoede!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou wel zonder telefoon kunnen! Graag zelfs. En ook wel zonder tv.
    Maar zonder computer? Dat vind ik wel een probleem...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zonder tv wel, mobiel ook. Computer wordt moeilijk, want die heb ik nodig voor mijn werk. Overigens zijn zowel tv, computer en telefoon tweedehands spotgoedkoop.
    Ik zie een leuke trend bij twee van mijn volwassen kinderen: ze hebben geen smartphone meer na een paar jaar met de nieuwste modellen rondgelopen te hebben. Ze bellen en spreken live af met mensen in plaats van te appen. Ze zijn heel trendsettend bezig haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kijk nu al weinig tv, maar als ik géén computer zou hebben... Dan wordt het wel erg moeilijk om bij te blijven in deze razendsnelle wereld. Ik doe echt niet aan alles mee, maar wil wel graag weten wat er elders in de wereld gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zonder computer en internet wordt echt een probleem, tegenwoordig kan je niet meer zonder. Instanties die je moet bereiken, bankieren, administratie en belasting invullen gaat allemaal digitaal tegenwoordig. En zonder wasmachine zou ik ook niet kunnen. De vriezer vind ik ook erg handig omdat ik voor meerdere keren kook en dan een gedeelte invries.

    Geen tv en evt. telefoon magnetron, koffiezetapparaat en koelkast gaat ook prima. Heb een tijdje de koelkast uitgezet om te proberen, ging prima, misschien ga ik dat weer doen deze winter.

    Toch denk ik dat er een stuk minder 'armoede' zou zijn als mensen meer tevreden zijn met wat ze hebben. Kijk verder dan Nederland en je ziet echte armoede. Er zijn ook hier mensen waar het echt heel erg is en die echt arm zijn, over die mensen hebben ik het niet. Maar het merendeel van de mensen in Nederland zijn volgens mij niet arm.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe wil je tegenwoordig als je geen computer hebt:
    - je huurtoeslag aanvragen
    - je belasting aangifte doen (bestaat het papieren exemplaar nog?????)
    - je ww aanvraag doen
    - een wijziging bij je bank doorgeven
    - mail ontvangen en versturen
    - een abonnement opzeggen (okee,je kan ook bellen)
    - een wijziging aan 'toeslagen' doorgeven
    - een wijziging aan je gemeente doorgeven
    - solliciteren (ja, ook dat kan nog met een brief - maar vaak niet meer)
    - cijfers inzien van je schoolgaande kind
    - ziektekosten declareren (scheelt een envelop en postzegel)
    en ik zal nog wel heeel veeeel vergeten zijn.
    En alle digi beten lopen of heel veel mis of kunnen zich heel goed redden met het insturen van formulieren en en telefoneren.

    En wat armoe betreft de maat staaf voor Nederland is heel anders dan een 2e of 3e wereld land. Wij (ik) hebben veel soms te veel. Je huis staat niet voor niets zo vol. En toch zijn er ook Nederlanders die 'arm' zijn. Laat de regering daar maar eens voor zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De belasting kun je nog steeds op papier doen, doe ik elk jaar en derhalve kun je ook alle toeslagen met papier doen. Je kunt ook nog altijd gewoon met papier bankieren.
      Maar inderdaad is het vaak per computer handiger. vind het zelf heerlijk dat ik kan mailen en niet iedereen steeds moet bellen, telefoneren vind ik moeten en mailen een plezier.

      Verwijderen
  10. Jam die radio. Ik weet nog hou gezellig dat op dinsdagmiddag was. De winkel van mijn ouders was dan dicht ( de verplichte winkelsluiting) dus mijn moeder was dan meestal aan het naaien en wij luisterden naar de AVRO op de radio, ben de naam van dat programma vergeten maar weet nog goed, het Avro's kinderkoor van Herman Broekhuijzen geloof ik en het hoorspel o.a. alleen op de wereld en ik geloof ook Saskia en Jeroen. En op dinsdag kwam de Margriet .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik herinner me ook het kinderkoor De Leidse Sleuteltjes. En natuurlijk Paulus de Boskabouter, geweldig. Mijn moeder luisterde naar Onder de Groene Linde, een programma waarin ouderen oude liedjes zongen. Heel bijzonder!

      Verwijderen
  11. Leuk om te lezen, hier sta ik nooit zo bij stil! Ik heb geen tv-aansluiting (wat mensen vaak gek vinden) maar zonder laptop en smartphone zou ik niet kunnen denk ik..

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat heb je treffend omschreven. Zo triest dat je zonder computer en alles gewoon écht buitenspel staat. Bankieren, je toeslagen enzo in de gaten houden, dingen aanvragen bij de gemeente, een sollicitatie sturen, een huurhuis krijgen... Ik snap het wel en ja, je kan ook naar de bieb maar.... niet altijd mogelijk? In mijn oude woonplaats had ik dik 12 km op de fiets gemoeten met een drammende dreumes voorop voor de dichtstbijzijnde bieb. Zaken als tv, droger, centrifuge en vriezer daar kan je nog zonder al te veel gedoe zonder maar verder....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja, bijzonder om te lezen. Mooie opsomming van dingen die 'men' vroeger niet had.
    Zonder internet zou ik niet willen en mijn laptopje ben ik ook wel aan gehecht. Maar een beetje minder zou wel mogen. Alle andere elektrische apparaten mogen wat mij betreft zo de deur uit. Ook de wasmachine, ik vermoed dat we flink minder was zullen hebben als we alles op de hand zouden moeten doen. ;-)
    Inte

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.