Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 14 november 2014

Brr, koud!

Vanochtend heb ik heerlijk uitgeslapen. Ik heb één van de tips van de Gemeente Groningen ter harte genomen:
"- Om tot rust te komen is goed slapen belangrijk. Even een keertje uitslapen kan u goed doen."
Het is trouwens als je alleen woont ook een energiebesparende tip. Zolang jij in je warme bed ligt, hoef je niet te stoken. Maar tja, om er nu op mijn vrije dag een pyjamadag van te maken, dat gaat wel weer heel ver. Een vroegere kennis van mij deed dat wel eens, die bleef gewoon de hele dag in bed en las daar en keek tv en deed verder niets. Voor mij is het om half negen echt wel klaar!
Toen ik beneden kwam, was het 14 graden. Brr, het koude seizoen komt er echt aan.
Wat een hekel heb ik er aan!
Ik heb vooral een hekel aan fietsen op gladde paden en sneeuwduintjes. Ooit, op mijn 12e, ben ik een keer uitgegleden toen ik op de stoep liep en brak ik mijn been. Tussen mij en gladheid is het daarna niet meer goed gekomen. Dat is over een maand een halve eeuw geleden.
Het stookseizoen breekt weer aan, en de eindafrekening van de voorschotnota's is in maart.
Sommige mensen die zien wel en stoken hun hele huis dag en nacht op minstens 20 graden. Ik doe dat niet, ik bespaar op geld en tegelijkertijd spaar ik het milieu en op gas.
Als iedereen stookt zoals ik, dan worden die akelige aardbevingen misschien eindelijk wat minder! Ook in de stad Groningen zijn gebouwen die schade hebben opgelopen, ook het gebouw waar ik in werk heeft schade, er zijn o.a. ramen gesprongen. En ik kan je verzekeren dat het niet fijn voelt als de muur naast je heen en weer beweegt! De gemeente geeft al een heleboel tips om je voor te bereiden op de volgende aardbeving.
Daarnaast is het zo dat minder stoken zorgt voor minder CO2 uitstoot. 
Mijn thermostaat staat overdag als ik thuis ben op 17.5 à 18 graden en 's avonds op 19 graden en 's in de winter nachts op 15 graden. Juist die paar graden minder schelen behoorlijk in het verbruik. Uiteraard doe ik 1 uur voor het naar bed gaan de thermostaat weer lager.

14 opmerkingen:

 1. Misschien nog wat mogelijkheden tot isolatie? dan kun je nachtverlaging nog lager zetten.

  Mensen die hun hele huis verwarmen,ja dat is correct een ketel is al over gedimensioneerd en dan slechts een paar verwarmingen gebruiken is niet goed en zuinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brrr, wakker worden en dan die kou,..misschien een klokthermostaat aansluiten? Goede vloer-,dak- en muurisolatie dragen enorm bij aan het gevoel van comfort.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben vaak thuis aangezien en de thermostaat staat hier overdag op 17°. Als ik aan het huishouden bezig ben, heb ik het zowiezo al vlug te warm en ik draag een thermisch onderhemdje, t shirt met lange mouwen en een fleece trui. Mijn man loopt hier bij 17° nog gewoon rond in zijn overhemd. Heb ik het 's avonds, als ik stilzit koud, dan leg ik een fleecedekentje over mij.

  Nachttemperatuur is hier 15° en die gaat in rond 20 u. Wij hebben ene vrij goed geisoleerd huis en ondanks de lage verwarmingstemperatuur voelt het voor ons niet koud aan. Als er bezoek komt, zet ik de thermostaat wel op 21° want ik vind het niet gastvrij om gepland bezoek te ontvangen in een koud huis.

  Onze kinderen en kleinkinderen zijn ook niet gewoon om hun huis veel te verwarmen want onze oudste kleinzoon die loopt hier nog rond in een T shirt met korte mouwen.....

  Wij hebben een klokthermostaat staan maar die staat continu op 15°. Als we 's morgens opstaan, duw ik gewoon de thermostaat omhoog tot 17°. 's Avonds moet ik niet op de thermostaat letten aangezien die om 20 u op nachttemperatuur springt. Tot nu toe is de nachttemperatuur hier nog niet lager geweest of 16°.
  Eens we (nog) ouder worden of lichamelijke klachten krijgen en minder mobiel zijn, zullen we wellicht ons huis meer verwarmen maar nu is dat voor ons echt nog niet nodig. Liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 15 graden om 20:00 uur vindt ik veel te koud zeker als je ff achter de pc of tv kijkt.

   Maar om de thermostaat naar 21 graden te draaien gaat hier te ver wij vinden 18,5/19 perfect en daar zal iedereen het mee moeten doen.

   Maar niet in iedere woning is de aangeven temperatuur de juiste bv bij koude vallen is het vaak lager en daar is hier geen sprake van :)

   Verwijderen
  2. De thermostaat springt hier om 20 u op 15° maar het duurt nog wel een tijdje vooraleer de kamertemperatuur van 17° naar 15° zakt. Tv kijken doe ik dan onder een fleecedekentje.....
   Wij zijn al wat ouder, ons bezoek is ook van leeftijd en ik vind niet dat ik mensen van in de zeventig in 17° kan laten zitten.

   Verwijderen
 4. Ik heb geen thermostaat, wel een thermometer. Maar de beste thermometer ben ik zelf. Ik draag sloffen, laagjes kleding en gebruik mijn dekentje op de bank. Als het ondanks dat kil (lees: koud) aanvoelt, draai ik de verwarming aan. Die is nog nooit hoger geweest dan 3 en dat is in hele koude periodes. Slaapkamers verwarm ik niet, er zit alleen een antivries-knop op, waardoor ook die verwarmingen heel af en toe aanslaan in de barre winters. We hebben stadsverwarming en ik krijg altijd geld terug. Minder kan/mag ik niet betalen, omdat we met de VVE een vast bedrag hebben afgesproken. Ach, mocht het nodig zijn, kan ik lekker stoken en kom ik geen geld tekort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. altijd geld terug ,maar daar betaal je natuurlijk eerst wel voor en stadsverwarming is bij voorbaat al duurder :(

   Verwijderen
 5. Hù nee, dat lijkt me niet prettig nee, als er zomaar spontaan ruiten springen in het gebouw waar je werkt.
  Nou ja, niet zomaar spontaan, het heeft natuurlijk een oorzaak maar je weet wat ik bedoel.
  Nu de olie zo goedkoop is, zou je toch zeggen dat het echt allemaal de moeite en schade niet meer waard is....
  Heb je al een woonmantel of nou ja, het zijn eigenlijk een soort ski pakken, van die dingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik precies dezelfde temperaturen Zuinigaan. Heel af en toe als manlief het te koud vind gaat hij hoger. Maar hij heeft nu een heerlijk dik vest en moet dat eerst aandoen alvorens wij het warmer maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De komende dagen moet het voor mij wat warmer in huis zijn dan de gebruikelijke 19-20,constant eronder wordt voor mijn lichaam pijnlijk en verstijf ik snel. Kan ik ook niets aan doen, extra kleren, dekentje, pols en enkelwarmers zijn ook altijd aanwezig.

  Afgelopen week 2e nieuwe knie gekregen en been en voeten voelen koud aan doordat de aanwezig warmte kennelijk voor de genezing gebruikt wordt, ik heb dus om me heen meer warmte nodig.Tja ja kan dan wel zuinig willen zijn en aan het milieu denken, als het lijf niet wil . . . . . . . .,,.. In warm verzorgingshuis kan ook al niet meer en een pilletje wordt nog niet verstrekt en is nog niet te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook dagelijks de thermostaat tussen 17,5 en 19 graden staan.
  Dat bevalt ons het beste. Er is wel een groot nadeel: bij de meeste mensen vind ik het daardoor te warm. Dan moet ik werken in temperaturen van 22,5 graden,
  waarbij de zon ook nog eens door de ramen schijnt... een oven.
  Ben dan blij als ik weer buiten sta, in de frisse lucht. En eenmaal thuis gaat het veel beter, en kan ik mijn fleece vest aandoen als ik het koud krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We houden hier dezelfde temperaturen aan. Maar wat een naar idee, van die muren en het glas! Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zich zorgen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou me er ook niet prettig bij voelen als de ramen spontaan springen van het gebouw, geeft toch aan dat er spanning op de gehele constructie komt. Of ik me er veilig zal voelen, waarschijnlijk niet.

  Mijn verwarming staat overdag niet hoger dan 17,5 graad op het moment. Als oudste thuis komt gaat ie omhoog naar 18 graden. Komt er bezoek dan zet ik deze 1 graad hoger als ze binnen komen dan voelen ze meer de directe warmte die dan vrij komt.
  Als ik alleen ben (heb ook dagen zonder kinderen) dan staat de verwarming op 15 - 15,5 graad en heb ik een lekkere trui aan en een fleece dekentje. Soms zijn er dagen dat ik langer of meer in bed lig, maar dat doe ik niet omdat ik zuinig wil zijn want behalve lezen of de tablet heb ik op mijn slaapkamer niet.
  Ik stook boven ook niet, behalve als het heel streng vriest gaat af en toe de verwarmen 15 minuutjes een beetje open. Want zin in ijsbloemen op de ramen heb ik niet.
  Ik hoop in januari geld terug te krijgen van het gas. Even afwachten nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hey maaike, jij ook in blogland.. :) (gretha van oa flylady clubje :p)

  ik heb t snel koud loop al in een topje met vest of trui.. warmer kan en wil ik me niet echt aankleden eigenlijk.. zeekr niet met deze temperaturen, anders loop ik dstraks met thermokleding in mn huiskamer...
  smorgens is t 20 graden in huis, maar als ik t koud heb, gaat de cv toch gewoon op 21.. ik ga t niet koud hebben in mn eigen huis, wat ook mn werkplek is..
  en dat in een huis met trap in de woonkamer. cvs staat boven niet aan als t goed is. huis koelt nauwelijks af.. heerlijk :) als t echt koud is in een strenge winter, wordt t niet kouder dan 16 graden gok ik :) (koudste tot nu toe 17 of 16,5)

  BeantwoordenVerwijderen