vrijdag 28 november 2014

Een nieuwe actie voor de Voedselbanken

Vorig jaar werd een geslaagde actie gehouden voor de Voedselbanken in de provincie Groningen. Helaas is het ook dit jaar nodig om de voorraden van de Voedselbank aan te vullen. Blijkbaar vond men het afgelopen jaar in andere regio's ook een heel goed idee, want deze keer doen alle regionale omroepen mee met de actie.
Doe mee met de actie bij jou in de buurt! Hier bijvoorbeeld een artikeltje van Omroep Brabant over o.a. een mevrouw die zegt dat de Voedselbank haar leven heeft gered.
De Voedselbank in Brabant vraagt met name om de volgende producten:

 • 1) Suiker in een pak (1kg). Geen klontjes, rietsuiker of iets anders
 • 2) Thee, in alle soorten en maten. Liefst in doosjes vanwege het stapelen
 • 3) Koffie voor filtermachines, geen Senseo pads of cups of iets dergelijks
 • 4) Rijst, liefst in standaard pak. Mag wit of bruin
 • 5) Pasta, liefst in pak vanwege stapelen
 • 6) Pastasaus, in pak, niet in pot
 • 7) Alle groenten mogen maar graag in blik. Dus niet in pot
 • 8) Zoet beleg, hagelslag is fijn want dat zit in een pak maar jam of pindakaas of chocopasta mag ook
 • 9) Koffiemelk ook graag in pak, geen kleine cupjes of iets dergelijks
 • 10) Lang houdbare melk

Voorbeeld van een pakket. Een beetje jammer dat het allemaal merkproducten zijn, dat kon goedkoper.
De actie gaat op 8 december van start en duurt tot en met 19 december.
Ook dit jaar ga ik weer eten doneren aan de Voedselbank.

24 opmerkingen:

 1. De gene die het onderschrift heeft geschreven heeft niet goed gekeken. Meer dan de helft zijn eigenmerk producten van A.H, J.umb.o en M.ark.ant.

  Het is wel een goede actie. Handig dat er nu ook ern richtlijn is, maar dit is ook een risico want misschien komen er hierdoor weer te weinig andere producten binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik vrijwilliger was bij de voedselbank in Haarlemmermeer waren we trouwens blij met alles wat binnen kwam, of het nou in pak, zak of pot zat. Ik denk dat dat ook voor de voedselbank Brabant geldt... Liefst de voorgeschreven vormen, maar heb je iets anders nog in je kast staan wat je wel wil doneren: gewoon lekker mee inleveren, er is vast wel iemand blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mijn idee, eisen stellen aan de soort verpakking is een 1e wereld vraag en dat voor een voedselbank, beetje raar.

   Verwijderen
 3. Hier staan regelmatig vrijwilligers van de voedselbank bij de supermarkt. Met de vraag een boodschap meer te kopen. Ik doneer regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat viel mij ook op bij je foto, dat het merkproducten zijn ;-) Als iemand die zelf bij de voedselbank komt durf ik wel te zeggen dat mensen net zo blij zijn met huismerken.

  Verder: goed dat ze zulke acties doen. Dit zijn inderdaad producten die erg fijn zijn om te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip! En ook fijn duidelijk welke producten ze wat aan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de eerste zondag van de maand wordt er voeding verzameld voor de voedselbank in de kerk.
  Ik heb gewecjte potten andijvie enz gegeven.
  Ook kocht ik weleens koffie.
  Ik overweeg om sunlight, soda en rasp en handleiding in een zak te geven. Maar ik ben dan denk ik te krenterig of wordt niet goed begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alleen suiker is toch wel erg slecht voor de mens. Ik ben hiermee aan het minderen en als je weinig geld heb te besteden is suiker dan ook niet echt nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het spijt me: ik geloof niet dat mensen geen eten kunnen betalen in Nederland. Wel geloof ik dat veel mensen slecht met geld kunnen omgaan. Die help je niet met een voedselpakket.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet met geld om kunnen gaan is zeker een factor. Soms leggen mensen ook andere prioriteiten door hun familie in Suriname, Turkije of in Afrika geld te sturen dat ze zelf ook heel goed zouden kunnen gebruiken. Niets mis met het steunen van nog armere familieleden, dat vind ik heel nobel, maar als je kind zonder eten naar school moet en nauwelijks kleren heeft dan wordt het een iets ander verhaal.
   Er zijn ook mensen die door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, bijvoorbeeld torenhoge woonlasten + werkloosheid + schulden, niet voldoende geld hebben om eten te kopen.
   Je kunt zeggen: schulden zijn te voorkomen en dat geldt ook voor hoge woonlasten. Soms is het inderdaad een kwestie van onverstandig met geld om gaan, maar niet altijd. Ook heeft niet iedereen geleerd om goed met geld om te gaan en moeten ze dit door schade en schande leren.

   Verwijderen
 9. Als je geeft, geef dan alsjeblieft gewone producten die men altijd nodig heeft. Ik heb oa een zonnebril in pakket gehad, een kerststukje, een beha(echt waar) en zelden iets om ook te eten. Geen piepers, geen groenten, soms idioot veel toetjes, vijftien monatoetjes een keer, zakken pepernoten en snoep, echt ik ben weggegaan omdat ik het meeste niet kon gebruiken. Denk ook aan tandpasta, wasmiddel,afwasmiddel,zeep,wcpapier...gewone huishoudelijke dingen.

  Teleurgesteld in de voedselbank hier...kan elkders best goede organisatie zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je zulke onnutte dingen krijgt. Alle zoete dingen kun je missen als kiespijn, maar basisvoeding zoals rijst, pasta en groenten in blik zijn lang houdbaar en komen altijd van pas, net als (af)wasmiddel en wc papier.

   Verwijderen
  2. Mijn broer kreeg ook regelmatig een pakket via de voedaelbank. Niet altijd geweldige produkten (inderdaad vaak eenpersoons toetjes e.d.) maar vergeet niet dat de voedselbank afhankelijk is van de spullen die 'goedwillende' supermarkten en mensen aanbieden!

   Verwijderen
  3. Wordt dan inventief, ruil geef weg of wat dan ook maar je neus ervoor ophalen is dubieus.

   Verwijderen
  4. Ben ik de enige die nederlanders vreselijke (sorry voor het woord) zeikers vind? Het is ook nooit goed helaas.... Dankbaarheid (voor wat dan ook) is een ouderwets woord maar wordt zo vaak vergeten omdat er weer wat tezeuren is....

   Verwijderen
  5. Ik wil even benadrukken dat het logisch is dat je weinig lang houdbare producten krijgt. Wat de voedselbank krijgt zijn producten die zijn afgeschreven door overschot of houdbaarheidsdatum. Dit is bijna nooit het geval bij rijst, pasta en groente in blik. Daarnaast dient er enig respect te zijn voor de organisatie van de Voedselbank. Ik weet uit regio Den Haag dat het een weektaak is vanjewelste. Heel het land door rijden om te ruilen met andere Voeselbanken. En dan heb ik het nog niet over het inpakken en uitdelen van al die pakketten. De juiste reactie als je niet tevreden ben is stilletjes uitschrijven, maar niet klagen op het internet over een van de enige 100% vrijwilliger organisaties. Je hebt commentaar op iemand die je een cadeautje geeft zonder dat je zelfs maar jarig ben.

   Verwijderen
 10. Hier word het ook elk jaar gedaan net voor de kerstdagen. Als ik die dag in de winkel ben doe ik er aan mee. En bij ons zijn het altijd merkloze produkten waar ze omvragen, maar wel lang houdbare. Meestal haal ik voor een euro of 2 wat produkten en dan heb je toch al aardig wat. Hier staat meestal gewoon een tafel in de winkel waar je het vanaf kunt halen en kunt gaan afrekenen met je eigen boodschappen.
  Wat jammer voor Anoniem van hierboven dat ze geen gewone voedselpakket krijgt, heb dat hier nog nooit gezien of gehoord.
  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En blikken soep voor noodgevallen... In ieder geval zijn ze er hier bij de Voedselbank altijd blij mee.

  Over het algemeen geef ik ook basisvoeding zoals rijst, pasta, koffie, thee en bloem.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik geef ook altijd basisvoeding. Hier krijgen de mensen een pasje met een bedrag erop waarmee ze kunnen winkelen. En van luxe produkten, die er toch ook altijd zijn omdat winkels ervanaf moeten, mogen ze maar een beperkt aantal meenemen. Dit om te voorkomen dat er dan niet gezond gegeten wordt. Verder krijgen de mensen hier ook begeleiding bij het budgetteren en goed koken met basisartikelen. Daarnaast mogen ze van de non food artikelen die ook wel binnenkomen ook een ding per keer meenemen b.v. huishoudelijke artikelen. Ik heb onlangs een rondleiding gekregen toen ik spullen af ging geven en toen is mij dit allemaal verteld. Ik vind vooral het pasjes systeem goed. Dan kun je tenminste "kopen" wat je nodig hebt en leert tevens beter met een budget omgaan. Hier heeft de voedselbank ook de beschikking over een soort volkstuin waar verse groente vandaan komt. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die volkstuin en leren budgeteren en koken met basisproducten is wel erg goed hoor. Dat zou op meer plekken wel mogen. Als er zoiets in de buurt zou zijn, zou ik zo begeleider worden. Zolang ik maar niet met oakjes en zakjes hoef te koken want dat kan ik gewoon niet. Te lang gekookt met basisproducten :-)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vorig jaar hadden we in december op het werk ook een actie. Er was een inzamelpunt voor de voedselbank. Vooral de inhoud van de kerstpakketten werd gedoneerd. Veel luxeproducten dus. Met de feestdagen is dat wel fijn misschien maar de pakketten werden pas uitgedeeld in januari en later.
  Verse producten lijkt me het beste om uit te delen, maar ja, om in te zamelen wel wat onhandig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. We doen ook dit jaar weer mee! Ik hoop dat er weer mensen blij van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben ook vrijwilliger bij de Voedselbank en ook ik heb het wel eens meegemaakt dat er "vreemde" spulletjes in een pakket zaten. Maar realiseer je dat de Voedselbank afhankelijk is van wat ze krijgen, van wat er binnen komt dus. De ene keer zijn er heel veel broden en een andere keer veel te weinig.
  Wat komt er binnen?
  Met deze actie geven ze aan dat ze een bepaalde voorkeur voor verpakkingen hebben. Liever gewone suiker dan klontjes of rietsuiker, (gewone suiker kun je echt overal voor gebruiken/in doen). Liever geen blikken of potten, (pakken zijn lichter en gemakkelijker mee te nemen). De meeste cliënten van de Voedselbank komen op de fiets of lopend en moeten alles in tassen meenemen. En dan zijn pakken gemakkelijker mee te nemen.
  Maar weet dat de Voedselbank blij is met alles wat ze aan donaties/giften binnen krijgt. Yasr.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.