Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 7 november 2014

Gratis uit eten

Gisteravond ging ik uit eten met collega's, op kosten van de werkgever. Het is toch een bijzonder fenomeen, zo'n etentje. Je werkt al gauw voor 30 euro weg en dat allemaal gratis.
Toen ik nog niet werkte, had ik er geen idee van dat dit in veel bedrijven de normaalste zaak van de wereld is. Een teamuitje. Volgens mij is het teametentje een tamelijk nieuwe ontwikkeling.  Bij mijn vroegere werk in de Universiteitsbibliotheek, waar ik tot 1978 werkte, deden we niet aan teamuitjes, geen etentjes en geen reisjes. Toen mijn vader nog werkte, tot ongeveer 1980 of zo, waren er geen teamuitjes. Hij ging wel eens uit eten met zakenrelaties, maar dat was om orders binnen te halen. Goede klanten werden gefêteerd op etentjes en uitstapjes in het uitgaansleven met de bedoeling dat deze klanten grote orders plaatsten. Maar als bedrijf, als team, gebeurde er helemaal niets. Op mijn werk hoort "teambuilding" bij de secondaire arbeidsvoorwaarden.
Nu is het zo, dat het teamuitje op mijn werk al weer wat op zijn retour is. Ik werk nu 15 jaar bij mijn huidige werkgever. In de eerste jaren gingen we een hele dag op stap. Dat is aardig uitgekleed en nu is er dan een etentje. Ik vind het prima, ik vond dat er wel heel veel geld uitgegeven werd aan "teambuilding".

Wat aten we gisteren?
Onbeperkt tapas eten voor 17,50
Ik koos voor:
een gefrituurde paprika
een schaaltje knoflook champignons
3 gefrituurde gepaneerde geitenkaas balletjes
ham met meloen
2 zalm spiesjes met salsa
garnalen in knoflook gebakken
een beetje brood er bij en een kopje koffie na.
En nee, niet rijkelijk overspoeld met wijn of andere alcoholica. Zeker 's avonds zie ik zó slecht dat ik het niet aandurfde om te fietsen, maar ook bij het wandelen heb ik een slecht overzicht op het verkeer. Ik realiseerde mij dat ik geheel nuchter terug moest gaan. Dus ik nam om 6 uur 1 glas wijn en verder fris.
Ik had een genoeglijke avond met 6 collega's en ik heb genoten. Het was er druk en op een gegeven moment wel heel erg rumoerig, waardoor ik eigenlijk niemand meer kan verstaan, ondanks mijn hoortoestellen, maar tja, ik ben er aan gewend dat ik een deel van de conversatie mis. Als ik me daaraan zou storen, zou ik nooit meer uit kunnen gaan.
Ik nam de bus van 10 uur weer naar huis.

Heb/had jij gratis etentjes van je werk?

23 opmerkingen:

 1. Wij hadden team uitjes,die je zelf moest betalen. Zo'n fl.60-80. Ik vond dat zonde van mijn geld en ging nooit mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, de laatste tijd is het beknibbelen met etentjes met je collega's, die door de werkgever betaald worden. Bij ons niet alleen door de bezuinigingen, maar ook door de Werkkostenregeling. Nog maar 1 keer per jaar en dan echt voor een beperkt budget. Maar Tapas eten, heerlijk hoor! Was je bij C.ubanita?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker joh, tapas! Wij hadden van het werk wel eens gratis uitstapjes, maar het was vaak niet heel gezellig, vond ik. Het gezelschap is natuurlijk ook belangrijk :)

  Wat ik me trouwens afvroeg: hoe is het eigenlijk afgelopen met die vriendin van vroeger die je weer opnieuw zou gaan ontmoeten? Hebben jullie elkaar inmiddels alweer in het echt gezien??
  Reden dat ik dit ook vraag is omdat ik sinds gisteren weer contact heb met een oude vriend van me, die ik 'al' zo'n 7 jaar niet heb gezien. En ik ben zó benieuwd hoe het dan zal zijn als we eventueel weer eens afspreken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die vriendin? Nee, die wilde het verleden niet opnieuw oprakelen en alleen met de toekomst bezig zijn. Kennelijk heeft ze nadat, ik haar uit het oog verloor, een hele nare tijd gehad en heeft ze geen trek om met mij bij te praten. Het is haar goed recht, maar ik was wel wat teleurgesteld. Ik respecteer natuurlijk haar besluit, dus komt er geen afspraak.

   Verwijderen
  2. Wat jammer, je was zo blij dat je haar had teruggevonden :(

   Verwijderen
 4. we hebben 1 x per jaar een 'feestje' met alleen de collega's en 1 x per jaar met collega's en echtgenoten (m/v). De baas past in alle gevallen een bedrag bij voor het eten en de 'activiteit' wordt betaald uit de personeelspot die we zelf vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk thuis, dus niet. Maar mijn man heeft het wel regelmatig. En mijn zoon die stage loopt mocht woensdag mee op een bedrijfsuitje: lunch, escape room en diner!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op mijn werk is er een keer per jaar een teambuildingdag voor iedereen. En een keer per jaar is er een teamuitje voor elk team afzonderlijk. De teambuildingdag is zo ongeveer verplicht, het teamuitje niet. Ik moet zeggen dat je zo nog eens iets leuks doet, zo heb ik al gewokt bij de Euroborg, heb ik gefietst op Schier, gewaterfietst door de stad Groningen, een workshop Italiaans koken gehad, ben ontsnapt uit Veenhuizen, heb gewandeld met geiten en nog meer :-) En ja, allemaal op kosten van het bedrijf. Als we het budget voor het teamuitje zouden overschrijden wordt er eerst overlegd of iedereen het verschil uit eigen zak kan bijleggen. Dat was in het ergste en eigenlijk ook enige geval 5 euro per persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat het gezellig was! Ik ga het uitje dit jaar weer missen vanwege ziekte. Vind ik niet zo heel erg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben elk jaar een groot nieuwjaarsfeest op de eerste of tweede vrijdag na het nieuwe jaar. Met uitgebreid diner, live band, hotelovernachting en partner (die laatste moet je zelf meebrengen, de rest wordt geregeld door het bedrijf ;-) ).

  Met de afdeling gaan we elk jaar 3 dagen op stap. De meeste afdelingen gaan naar het buitenland, maar mijn baas wil niet te ver weg, dus wij blijven meestal in de Benelux. Er wordt flink vergaderd, maar 's avonds is er tijd voor onspanning, en dat wordt volledig door het bedrijf betaald. Ik werk voor een internationaal bedrijf met wereldwijd 40.000 werknemers; hier op het hoofdkantoor werken zo'n 90 mensen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als thuisblijfmama geen etentjes. Mijn man heeft dat wel en toevallig vindt dat vanavond plaats. Ze mogen voor 60 euro pp opmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij ons op het werk is 1x per jaar een personeelsdag. Dit jaar had ik 'de eer' om het te mogen organiseren. Het was gelukkig superleuk. Budget voor de hele dag inclusief ochtendactiviteit, lunch, middagactiviteit, diner en drankjes is 70 euro per persoon. Gelukkig organiseerde ik het samen met een hele kundige collega.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben 1a2 per jaar een etentje met het personeel wat door de personeelsvereniging wordt betaald waar een ieder 5,00 p.p. in doet en de baas doet er ook nog eens 5,00 p.p. bij voor alle personeelsleden.
  Het is geen verplichting om mee te gaan maar als ik kan ga ik wel want ik betaal er tenslotte ook voor.
  Het is altijd op vrijdag na werktijd en rond een uur of 9 is het echt wel afgelopen. En dan hangt het van jezelf en je collega's af of je nog even de stad in gaat of wat langer blijft hangen maar dan zijn de drankjes voor je eigen.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik had ze vroeger wel op mijn werk. En nu nog steeds regelmatig met het bedrijf van mijn man. Maar wij zijn ontzettend saaie pieten en vinden het meestal een corvee. We zijn s avonds het liefste thuis, het eten is daar ook lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja regelmatig,maar ook lunches voor bv een afscheid, of als bedankje voor je inzet bij een project of een drukke periode. Hier geen grote feesten of hele dagen weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een jaar of tien geleden hadden we team twee daagses. Met z'n allen in een hotel, een scholingsonderwerp en vooral teamopbouw. Wat moet dat veel gekost hebben. We hebben nu nog een jaarlijks etentje en moeten ons aan een krap budget houden. Ik voel me beter bij dit laatste.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Toevallig kwam ik er onlangs achter dat ze dat op mijn werk ook doen. Ik was een uitstapje aan het regelen voor mijn team en opeens merkte een afdelingshoofd op dat we daar geld voor konden krijgen en niemand wist dat!!! En zo bleek dat we de afgelopen jaren een aardig bedrag bij elkaar gepaard bleken te hebben van bijna 2000 euro. Ik heb berekend wat we voor dat komende uitstapje kwijt zijn en dat komt neer op een bedrag tussen de 450 en 550 euro. We houden dus nog een flink bedrag over om binnen niet te lange tijd nog iets te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, we gaan ook op kosten van de baas uiteten, we krijgen 75 euro per persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben bewust thuisblijfmoeder dus voor mij zit een etentje met collega's er zeker niet in. Op het werk van mijn man zijn er enkele mensen die regelmatig een soort uitstap voor de collega's organiseren. Er wordt altijd heel geheimzinnig rond gedaan : meestal gaan ze eerst iets gaan eten en daarna volgt een 'activiteit'. De geplande activiteiten zijn meestal nogal avontuurlijk en de meeste oudere collega's hebben daar weinig interesse voor : paintball, lasershooting, kajakken...... Ook allemaal nogal dure activiteiten. Binnenkort is er weer zo'n bijeenkomst en voor etentje alleen al wordt er een persoonlijke bijdrage gevraagd van 60 euro. Tel daar dan nog eens bijkomend de kosten voor één of andere activiteit bij, verplaatsingskosten, parkeerkosten, rondje geven...... en zo'n 'uitje' met collega's kost al heel vlug rond de 200 euro per persoon. Mijn man (en nog een aantal collega's van de oude garde) doen niet mee aan die activiteiten en het is eigenlijk altijd dezelfde groep mensen die meegaat. 200 euro vinden wij enorm veel voor een etentje en een activiteit waar mijn man totaal geen interesse in en 'dat' geld kunnen we veel beter gebruiken voor zaken die ons echt interesseren en waar we zelf wel iets aan hebben. De baas legt niets bij aangezien het activiteiten zijn die op initiatief van personeelsleden georganiseerd worden.
  Vroeger was er op zijn werk wel een nieuwjaarsreceptie die betaald werd door de baas maar dat is lang verleden tijd. De laatste jaren wordt er wel een nieuwjaarsreceptie georganiseerd maar dan wordt er gevraagd dat elk personeelslid 'iets' meebrengt. Er gaat dan een lijst rond en daar kan op aangekruist worden wie wat zal meebrengen. Hetgeen tekort is, wordt dan aangekocht van 'de pot' waar het personeel regelmatig geld moet inleggen. Geld uit die pot wordt ook gebruikt om de koffie mee aan te kopen die op de dienst wordt gedronken tijdens de werkuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het afgelopen afdelingsuitje van de gemeente waar ik werk, bestond uit een kop koffie met vlaai, daarna een rondleiding over een stuk weg welke nu wordt aangelegd. We kregen van de Provincie uitleg over het hoe, wat, waar en waarom enz. Meteen hierna zijn we doorgegaan naar een oud kerkje dat bijna opgeknapt was. Er waren fresco's gevonden, deze waren door het Restauratie Atelier Limburg schoongemaakt. Ook lieten ze ons zien hoe alles was gerestaureerd. Na een lunch gingen we nog een wandeling over het Blotevoetenpad doen waarna we nog lekker gingen uit eten. Doordat er gekeken werd naar eventuele gratis en/of goedkope uitjes kon alles door de gemeente betaald worden. Het kerkje is bijv. met een grote bijdrage van de gemeente gerestaureerd, dus de rondleiding werd gegeven door een collega van een andere afdeling. Vorig jaar kregen we een rondleiding van een collega door een park dat onder handen zou worden genomen i.v.m. wateroverlast en het opnieuw aanleggen van een bestaande grote weg. Zo houden ze de kosten laag en kan er van alles gedaan worden zonder dat er moet worden bijbetaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. nee ,als moeder die er24-7 voor haar kinders moet zijn , daar zijn geen uitjes voor ,ook geen etentjes , het is gewoon elke dag zelf zorgen dat de pot op tafel staat .
  ook geen premies , gouden handdrukken , noch opslag om de zoveel jaar ....allemaal niets van te zien of te merken..
  en weet je wat nou het mooie is ?
  k-zou voor geen geld anders willen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 4 van de 7 uit het gezelschap van gisteravond zijn moeders van kinderen die nog thuiswonen. Ook moeders mogen werken en uit eten met hun collega's. In dat geval zijn de vaders diegenen die er voor de kinders zijn en die er voor zorgen dat er eten op tafel komt.

   Verwijderen